moussaka bez mięsa

zufik
zufik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zufikowo
Moussaka bez mięsa

Moussaka bez mięsa 504

2
{{headerMessage}}
Przykład na to że mięsna klasyka w wersji bez mięsa też wychodzi niezła:) Osobiście wolę tę wersję, o niebo lżejsza i równie smaczna. Jest to potrawa dość pracochłonna, ale jak się ją robi na drugi Zobacz więcej
dariad
dariad Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magiczna kuchnia Darii
Moussaka bez mięsa

Moussaka bez mięsa 206

1
{{headerMessage}}
Przy braku czasu wszelkie dania jednogarnkowe i zapiekanki bardzo ułatwiają życie:) A że dodatkowo są bardzo lubiane wśród domowych pożeraczy to pojawiają się na stole często. Zatem dziś zapraszam na Zobacz więcej
dobi
dobi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
fastfeast
Oberżyna po grecku

Oberżyna po grecku 1061

1
{{headerMessage}}
Oberżyna po grecku Moja wersja jest bez mięsa, bez jajek i bez śmietany. Wykorzystałam zmodyfikowany przepis stąd. Bezmięsna lekka moussaka (2 porcje) 2 bakłażany (oberżyny) 2 cebule 2 papryki 1 Zobacz więcej
Beatrice
Beatrice Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia w zieleni
Moussaka

Moussaka 109

0
{{headerMessage}}
Od chwili kiedy pierwszy razspróbowałam moussaki w Grecji i ją pokochałam, byłam święcie przekonana, że jest daniem typowo greckim. Nic bardziej mylnego. Moussaka pochodzi z Turcji. Bez względu na to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kulinarnych podróży ciąg dalszy. Tym razem zawędrowałam nieco bliżej. Moussaka to tradycyjna potrawa w Grecji i na Bałkanach. Jej podstawowa wersja składa się z zapiekanych naprzemiennie ułożonych Zobacz więcej
marta10
marta10 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wyspa marty
Moussaka

Moussaka 87

0
{{headerMessage}}
ze skórki i pokrój w cienkie plastry. Odstaw na bok. W większym garnku roztop masło i dodaj do niego mąkę. Mieszaj cały czas przez ok 1 minutę. Stopniowo dodawaj mleko i mieszaj cały czas, najlepiej Zobacz więcej
Shabbyeat
Shabbyeat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ShabbyEat
Moussaka grecka

Moussaka grecka 46

0
{{headerMessage}}
. Na koniec wlewam pomidory, duszę jeszcze 5 minut. Następnie smażę bakłażany z obu stron na suchej patelni (bez tłuszczu bo bakłażany bardzo chłoną, a sos z mięsa i tak nada im soczystości). Połowę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Wycieczki są oferowane także przez hotele, ale są one o 15-20 euro droższe w porównaniu z zorganizowanymi "na własną rękę". Autobus komunikacji publicznej kursuje lika razy dziennie na trasie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
:) MUSAKA (MOUSSAKA) – ZAPIEKANKA GRECKA POTRZEBNE SKŁADNIKI 500 g mielonego mięsa wieprzowo – wołowego 2 małe cukinie 1 bakłażan 4/5 dużych ziemniaków 3 pomidory 1 puszka pomidorów w zalewie 1 duża Zobacz więcej
natalia.r
natalia.r Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Poezja-smaku
Smakowity kurczak faszerowany

Smakowity kurczak faszerowany 870

0
{{headerMessage}}
na kurczaka faszerowanego bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”,którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Zobacz Zobacz więcej
jazzowesmaki
jazzowesmaki Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jazzowe Smaki
Najszybsza Moussaka

Najszybsza Moussaka 62

0
{{headerMessage}}
w ogień. Bez dwóch zdań. Dla odmiany u mnie na stole dziś kuchnia nie włoska, lecz grecka. Cudowna, aromatyczna moussaka, której smak zostaje w ustach na długo, długo. Pyszna! Gotowałam ją wiele razy Zobacz więcej
metrakmarta
metrakmarta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jagodowe Pole
Greckie smaki

Greckie smaki 100

0
{{headerMessage}}
znaczenie. W Grecji króluje oliwa z oliwek. Dodawana jest do wielu potraw. A często stawiana obok pieczonego pieczywa, które w tawernach każdy stolik dostaje nawet bez zamawiania. Oczywiście, jak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pisanie odpowiedzi Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem * 0 komentarzy Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać Zobacz więcej
em.
em. Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Emkreacja
Desperacją podyktowane

Desperacją podyktowane 26

0
{{headerMessage}}
próbując przekonać samą siebie, że to dla mnie (no stres!). Wariacja: „moussakabez ziemniaka. kg mielonej wołowiny 1 mały bakłażan 1 cukinia 1 szklanka passaty/pomidrów z puszki 5 pieczarek 1 mały Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś zabiorę Was do Grecji! Bohaterką dzisiejszego wpisu jest moussaka - typowa, grecka zapiekanka z bakłażana, mielonego mięsa i pomidorów pod sosem beszamelowym. Najlepszą moussakę w życiu jadłam na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczka cukru sól, pieprz szczypta chili natka pietruszki Sos beszamelowy: 30 g masła 30 g mąki (2 płaskie łyżki) 300 ml mleka 1/2 szklanki parmezanu sól, pieprz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na oleju cebulę, dodać mięso mielone, smażyć przez chwilę i dodać czosnek. Doprawić cynamonem i kuminem, solą i pieprzem. Smażyć 5 minut. Dodać pokrojone w części pomidory i dusić bez przykrycia Zobacz więcej
Aleksandra
Aleksandra Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przepisy Aleksandry
MOUSSAKA

MOUSSAKA 116

0
{{headerMessage}}
Moussaka to danie kojarzące się ze słoneczną Grecją. Spróbować tej zapiekanki można też w Turcji, Cyprze i na Bałkanach. Samo wykonanie tej potrawy jest dość pracochłonne. Polecam przygotować moussakę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
razem, kiedy to do zapiekanki po pastersku udało mi się kupić jedynie mieloną wołowinę, bo pojawiłam się w sklepie po godz. 11 w sobotę (błąd). Moja siostra, która wraz z moimi rodzicami i Wybrankiem Zobacz więcej
KŁD
KŁD Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jak cień
Moussaka

Moussaka 118

0
{{headerMessage}}
oraz bakłażana i ziemniaków. U mnie była to wołowina z chudą wieprzowiną wymieszana pół na pół.Zrobiłam wersję z ziemniakami i odrobiną cukinii, trochę po mojemu.Warzywa były miękkie, bez śladu Zobacz więcej