móżdżek cielęcy

Podroby ostatnio zeszły trochę na drugi plan . Postanowiłam powrócić do starych przepisów. Najlepszy jest móżdżek cielęcy , ale jak nie ma to i wieprzowy może być . A Buleńka to moja Prababcia ( Zobacz więcej
Bardzo szybka i smaczna przekąska, idealna na przyjęcie niespodziewanych gości. Należy tylko pamiętać, aby w lodówce, zawsze w pogotowiu mieć płat ciasta francuskiego. Farsz robimy według upodobań, Zobacz więcej
Moderne. Tusza jest dzielona podczas rozbioru na cztery ćwiartki, ale oprócz mięsa z kośćmi jadalne są także wnętrzności. Piąta ćwiartka to części tuszy mięsa, które po uboju nie stanowi żadnej Zobacz więcej
niego najlepszy smak, aromat i uzyskać idealną konsystencję. Moje postanowienie noworoczne to poznać najlepsze mięsne smaki Warszawy - będę szukać głównie wyrazistych i najprostszych dań - steków, Zobacz więcej
za sprawą Szefa, który skomponował wspaniałe menu. Spotkanie odbyło się dzięki zaproszeniu i uprzejmościPani Karoliny Gochino (PR Manager Sofitel Warsaw Victoria) i Julity Strzałkowskiej Zobacz więcej
320 g móżdżku cielęcego, 200 ml octu białego winnego, 4 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu, Panierka: 50 g mąki, 2 jajka, 100 g panko* olej do smażenia sól, pieprz szafranowe Aioli 1 jajko, 20 g Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Szpik cielęcy

Szpik cielęcy 392

0
kości cielęce pocięte wzdłuż- 800g* sól, pieprz, oliwa, natka pietruszki – 60g, kapary – 20g, sos vinaigrette – 50ml**, szalotka – 50g, bagietka, oliwa-50ml Kości ułożyć przecięciem do góry. Posypać Zobacz więcej
, na własnej skórze przekonuje się, jak wygląda życiew XIX wieku. W książce opisano również jeden z obiadów jaki zwykli jadać dość zamożni mieszczaniew tamtych czasach. Wśród licznych dań pojawia się Zobacz więcej
próbowałam wtedy móżdżku cielęcego oraz grasicy i degustowałam je w daniach rodem z sarmackiej kuchni Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Podpatrzyłam wtedy wiele interesujących trików na "odświeżenie" Zobacz więcej
błonki i kawałki tłuszczyku, jakimi poprzetykana jest grasica. Robimy to po prostu palcami albo bardzo delikatnie małym nożykiem. Po zdjęciu błony zostanie nam gładka, miękka masa o jasnoróżowym Zobacz więcej
crustanddust
crustanddust Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Crust and Dust
O podrobach

O podrobach 390

0
Kiedy byłam dzieckiem w naszej domowej lodówce często widziałam spodeczek z cielęcym móżdżkiem. Nie miałam ochoty go jeść, ale mój tata często dodawał go do jajecznicy. Dla dziecka - normalka. Czasami Zobacz więcej
- mogą pochwalić się dziesięciorgiem dzieci! Przepis, który zaraz podam jest znacznie uproszczony i przygotowany na bazie pieczarek, cebuli, piersi z kurczaka, z beszamelem. Do dzieła: Na 4 porcje: 1 Zobacz więcej
Móżdżki budzą wiele kontrowersji. Pamiętam doskonale jak w czasach, kiedy blogi kulinarne dopiero zaczynały raczkować na jednym w forów kulinarnych w wątku o tym, czego nigdy byśmy nie zjedli Zobacz więcej
rozdziałów mówi wszystko: I. Potrawy z żołądków, II. Potrawy z jelit, III. Potrawy z móżdżków, IV. Potrawy z płucek, V. Potrawy z gryfu (wymienia), VI. Potrawy z nerek (cynaderek), VII. Potrawy z Zobacz więcej
. Wszystkie przepisy przeczytałam z uwagą. Dodatek cielęcego móżdżku, homara, mączki kokosowej czy bananów brzmiało w zapewne w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku równie niedorzecznie jak dziś Zobacz więcej
czy (o zgrozo!) móżdżku. Ale lektura tej uroczej książeczki coś w mojej głowie poruszyła. Może jednak warto spróbować? „Serce i inne podroby” to dalsze losy bohaterów książki Grzegorza Kasdepke „ Zobacz więcej
ankawell
ankawell Obserwuj blogaObserwujesz bloga
życie od kuchni
LIEBSTER BLOG...

LIEBSTER BLOG... 107

0
:) 2. Jakie jest najbardziej egzotyczne/dziwne danie, ktore kiedykolwiek jadlas? - Tak w kontekście wściekłych krów to chyba móżdżek cielęcy :) 3. Czy istnieje potrawa, ktorej nie lubisz Zobacz więcej
czy (o zgrozo!) móżdżku. Ale lektura tej uroczej książeczki coś w mojej głowie poruszyła. Może jednak warto spróbować? „Serce i inne podroby” to dalsze losy bohaterów książki Grzegorza Kasdepke „ Zobacz więcej
sadzono karczochy, kalafiory, szparagi, groszek czy brokuły, a w kuchniach przyrządzano sosy i doprawiano móżdżki, kogucie grzebienie oraz cielęce wątroby, które zwolna zaczęły wypierać wszechobecne Zobacz więcej