móżdżek cielęcy

Babciagramolka
Babciagramolka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Buniabaje w kuchni
Móżdżek wg Buleńki

Móżdżek wg Buleńki 2105

0
{{headerMessage}}
Podroby ostatnio zeszły trochę na drugi plan . Postanowiłam powrócić do starych przepisów. Najlepszy jest móżdżek cielęcy , ale jak nie ma to i wieprzowy może być . A Buleńka to moja Prababcia ( Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bardzo szybka i smaczna przekąska, idealna na przyjęcie niespodziewanych gości. Należy tylko pamiętać, aby w lodówce, zawsze w pogotowiu mieć płat ciasta francuskiego. Farsz robimy według upodobań, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Moderne. Tusza jest dzielona podczas rozbioru na cztery ćwiartki, ale oprócz mięsa z kośćmi jadalne są także wnętrzności. Piąta ćwiartka to części tuszy mięsa, które po uboju nie stanowi żadnej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
niego najlepszy smak, aromat i uzyskać idealną konsystencję. Moje postanowienie noworoczne to poznać najlepsze mięsne smaki Warszawy - będę szukać głównie wyrazistych i najprostszych dań - steków, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i nauczyć jak przyrządzić dobre bycze jądra, grasicę, móżdżek cielęcy, kacze serca i szpik cielęcy. Przyznam, że niesamowicie byłam ciekawa tych smaków, struktur i zapachów. Najbardziej oczywiście Zobacz więcej
{{headerMessage}}
320 g móżdżku cielęcego, 200 ml octu białego winnego, 4 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu, Panierka: 50 g mąki, 2 jajka, 100 g panko* olej do smażenia sól, pieprz szafranowe Aioli 1 jajko, 20 g Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Szpik cielęcy

Szpik cielęcy 402

0
{{headerMessage}}
kości cielęce pocięte wzdłuż- 800g* sól, pieprz, oliwa, natka pietruszki – 60g, kapary – 20g, sos vinaigrette – 50ml**, szalotka – 50g, bagietka, oliwa-50ml Kości ułożyć przecięciem do góry. Posypać Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, na własnej skórze przekonuje się, jak wygląda życiew XIX wieku. W książce opisano również jeden z obiadów jaki zwykli jadać dość zamożni mieszczaniew tamtych czasach. Wśród licznych dań pojawia się Zobacz więcej
aaasikkk
aaasikkk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grunt to przepis!
Pęczak po staropolsku

Pęczak po staropolsku 53

2
{{headerMessage}}
Pęczak nietuzinkowo przyprawiony, rodem z biesiadnej kuchni sarmackiej! Uczestnicząc kiedyś w warsztatach kulinarnych, przybliżających pełną kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych Kuchnię Zobacz więcej
{{headerMessage}}
się grasicę cieląt i jagniąt. Z wyglądu grasica przypomina móżdżek. Po angielsku grasica to sweetbread. Prawda, że już sama nazwa jest zachęcająca? Bikont proponował zdrobnienie grasiczka, żeby uciec Zobacz więcej
crustanddust
crustanddust Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Crust and Dust
O podrobach

O podrobach 405

0
{{headerMessage}}
Kiedy byłam dzieckiem w naszej domowej lodówce często widziałam spodeczek z cielęcym móżdżkiem. Nie miałam ochoty go jeść, ale mój tata często dodawał go do jajecznicy. Dla dziecka - normalka. Czasami Zobacz więcej
{{headerMessage}}
był od zachowań typowych dla powściągliwej i szanującej się rodziny. Zatem aby odzyskać swego niewiernego małżonka decyduje się na podanie przystawki - bomby afrodyzjakalnej na bazie znanych już Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Móżdżki budzą wiele kontrowersji. Pamiętam doskonale jak w czasach, kiedy blogi kulinarne dopiero zaczynały raczkować na jednym w forów kulinarnych w wątku o tym, czego nigdy byśmy nie zjedli Zobacz więcej
{{headerMessage}}
rozdziałów mówi wszystko: I. Potrawy z żołądków, II. Potrawy z jelit, III. Potrawy z móżdżków, IV. Potrawy z płucek, V. Potrawy z gryfu (wymienia), VI. Potrawy z nerek (cynaderek), VII. Potrawy z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Wszystkie przepisy przeczytałam z uwagą. Dodatek cielęcego móżdżku, homara, mączki kokosowej czy bananów brzmiało w zapewne w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku równie niedorzecznie jak dziś Zobacz więcej
{{headerMessage}}
czy (o zgrozo!) móżdżku. Ale lektura tej uroczej książeczki coś w mojej głowie poruszyła. Może jednak warto spróbować? „Serce i inne podroby” to dalsze losy bohaterów książki Grzegorza Kasdepke „ Zobacz więcej
ankawell
ankawell Obserwuj blogaObserwujesz bloga
życie od kuchni
LIEBSTER BLOG...

LIEBSTER BLOG... 108

0
{{headerMessage}}
danie to... - Pieczony łosoś , kurczak z rożna , zapiekanki z warzyw , wariacje naleśnikowe , pierogi ze szpinakiem i buncem i gołąbki i pierogi z kasza gryczaną...i ...i... :):) nie mam ulubionego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
czy (o zgrozo!) móżdżku. Ale lektura tej uroczej książeczki coś w mojej głowie poruszyła. Może jednak warto spróbować? „Serce i inne podroby” to dalsze losy bohaterów książki Grzegorza Kasdepke „ Zobacz więcej
Vive la cuisine!
Vive la cuisine! Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Vive la cuisine!
Ptysie z kremem

Ptysie z kremem 53

0
{{headerMessage}}
sadzono karczochy, kalafiory, szparagi, groszek czy brokuły, a w kuchniach przyrządzano sosy i doprawiano móżdżki, kogucie grzebienie oraz cielęce wątroby, które zwolna zaczęły wypierać wszechobecne Zobacz więcej