móżdżek po polsku

upieczona
upieczona Obserwuj blogaObserwujesz bloga
upieczeni.blog.pl
Kolejna nominacja

Kolejna nominacja 110

0
restauracji chodzę,bo… Lubię zjeść coś czego sama nie potrafiłabymprzygotować. 7.Agrest czy truskawki Truskawki 8.Czego bym nie zjadła… Jest sporo takich rzeczy: móżdżek,robaki,małże i inne owoce Zobacz więcej
Wakacje na rajskiej Sri Lance minęły jak sen i teraz powolutku wracamy do rzeczywistości. Smaki, zapachy i krajobrazy tej cudownej wyspy zrobiły na nas ogromne wrażenie i na pewno podzielimy się z Zobacz więcej
w Ewie zawsze próbuję dań, których nigdy wcześniej nie jadałem - żabie udka, ozory, móżdżek, botwinka z szyjkami rakowymi i wiele wiele więcej. Ostatnio zabrałem tam znajomych i przy okazji cyklu Zobacz więcej
sięreceptury np. na kwaśnicę z pierożkami z soczewicy, barszcz z kiszonych buraków z wędzonym owocowym suszem, jabłkami, grzybami, danie z grasicy, kotlet Rubinsteina z cielęciny, móżdżku i grasicy, Zobacz więcej
KrainaSosny
KrainaSosny Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kraina Sosny
candy apples...

candy apples... 104

1
Jesień rozkwitła na dobre. I to ta złota polska jesień, którą kochają chyba wszyscy. Powoli zbliżamy się do końca października, a dokładniej do ostatniego jego dnia, czyli do Halloween. To święto z Zobacz więcej
Wygląda na to, że zarówno polskie edycje Top Chef (konkurs profesjonalistów) jak i Master Chef (konkurs amatorów) skoordynowały tematykę swoich zadań dla uczestników: po ziemniaku, znów mamy taki sam Zobacz więcej
, w których można zostać dobrze zjeść odkrywając nowe smaki pacem po talerzu. 8. Kaczka wróci do łask. Nie tylko w wydaniu z jabłkami. 9. Nauczymy się dobrze przyrządzać podroby – od serc po móżdżek. Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
PASTA DROŻDŻOWA DO CHLEBA

PASTA DROŻDŻOWA DO CHLEBA 892

0
drożdżowej pomazanki jest całe mnóstwo zarówno na czeskich jak i słowackich stronach kulinarnych. Gdy bardziej się zagłębiłam w temat, znalazłam u Ireny Gumowskiej polski odpowiednik tej pasty - Zobacz więcej
Sądząc po ilości przepisów na animelkę czyli grasicę na polskich blogach, nie może to być popularne danie. W ogóle mam wrażenie, że nie lubimy, że baaa, mamy jakiś wstręt do podrobów. Jeśli już to Zobacz więcej
crustanddust
crustanddust Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Crust and Dust
O podrobach

O podrobach 395

0
był to krowi żołądek, który mnie zawsze fascynował. Dlaczego? Był cały pofalowany, miał charakterystyczne falbanki i kieszonki, a do tego ten niecodzienny kremowo-szary kolor... Lubiłam go dotykać i Zobacz więcej
Nie miałam weny. Bo co napisać o kurzych żołądkach, drugich, zaraz po wątróbce, podrobach, które w ogóle przetwarzam. Przyszła wczoraj, po kolejnym odcinku Top Chefa. Uczestnicy programu musieli Zobacz więcej
wszystkich, ale mam nadzieję jak najszybciej to nadrobić). Kilka tygodni temu zasiadłam z kolei w kapitule plebiscytu Dziennika Polskiego "Smaki Krakowa", gdzie wybierałam najlepsze restauracje w Zobacz więcej
ilością składników. Znajdzie się zupa ze szparagów, wino z porzeczek, móżdżek po polsku, hreczuszki, domowe piwo, bobrowe ogony, łazanki, pierożki z jaj... kajzerki, domowy ocet, a nawet risotto z Zobacz więcej
kamilagro
kamilagro Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Vegazone
Jak żyje się w Paryżu?

Jak żyje się w Paryżu? 170

0
takimi jak żabie udka czy móżdżek wołowy, tym bardziej biegnijcie po nią do księgarni. Dowodzi ona, że kuchnia francuska zasługuje na sławę i uznanie jakim się cieszy na świecie, ponieważ Francuzi Zobacz więcej
, to? Kładzione kluski :) 4. Czego nigdy byś nie zjadła? Móżdżku 5. Twój ulubiony zapach, to? Jeśli chodzi o perfumy to Amor Amor Cacharel,Angel Thierry Mugler,Guess :-) 6. Twój ulubiony kolor, to? Zobacz więcej
Móżdżki budzą wiele kontrowersji. Pamiętam doskonale jak w czasach, kiedy blogi kulinarne dopiero zaczynały raczkować na jednym w forów kulinarnych w wątku o tym, czego nigdy byśmy nie zjedli Zobacz więcej
Przyznaję. "Compedium ferculorum albo zebranie potraw" Stanisława Czernieckiego dostałam już kilka lat temu pod choinkę. To pierwsza zachowana polska książka kucharska z 1682 roku, napisana przez Zobacz więcej
z mięsa wieprzowego,które wycenione zostały nieco niżej – na 10 zł za identyczną porcję. W tej samej cenie kupicie kaszankę, określaną dostojnym mianem „polskiego kawioru”. Poza kiełbasami Walenty Zobacz więcej
są lokalne przysmaki. Bardzo polecam stronę klubu. Grudzień i styczeń upłynie w Klubie Polki pod hasłem jedzenie. Ale nie takie zwykłe jedzenie. Jedzenie dziwaczne. Nielogiczne. Niezrozumiałe dla Zobacz więcej