mrówkowiec ciasto

ewena
ewena Obserwuj blogaObserwujesz bloga
raspberries and cream
Ciasto mrówkowiec

Ciasto mrówkowiec 1259

1
{{headerMessage}}
Ciasto mrówkowiec Klasyczne ucierane ciasto z suchym makiem, znane pod nazwą mrówkowiec lub piegusek, było swego czasu bardzo popularne. Nic dziwnego, to proste i smaczne ciasto, które zrobi każdy. Zobacz więcej
MagiczneZycieMarty
MagiczneZycieMarty Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magiczne życie Marty
Mrówkowiec

Mrówkowiec 518

0
{{headerMessage}}
To jest to ciasto z serii zawsze udających się. Składniki do mrówkowca zawsze mamy w domu. Polecam zrobić bo wszystko miksujemy i pieczemy do suchego patyczka. Można polać polewą i ozdobić cukrowymi Zobacz więcej
Jagoda
Jagoda Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magia w kuchni
Mrówkowiec

Mrówkowiec 728

0
{{headerMessage}}
« Ekspresowa zupa serowa Mrówkowiec Bardzo proste ciasto do wykonania dla każdego, to klasyczne ucierane ciacho z suchym makiem jest mięciutkie wilgotne i jak pisze ewenna długo zachowuje świeżość a Zobacz więcej
pychaa
pychaa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pychaa
Mrówkowiec albo babka z makiem

Mrówkowiec albo babka z makiem 160

7
{{headerMessage}}
Mam zapasy maku jeszcze ze świąt. Ponieważ lada dzień muszę oddać drogocenny zeszycik z przepisami cioci Bogusi, wertuję go intensywnie i moją uwagę przykuł właśnie "mrówkowiec". Przeczytałam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Efekt wykorzystania nadmiaru białek, czyli ciasto makowe o cytrynowej nucie, zwane też mrówkowcem lub jednoszklankowcem. Bardzo smaczne, mięciutkie, wilgotne i zaskakująco łatwe do zrobienia. Spójrz Zobacz więcej
gastronomygo
gastronomygo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
p&p
Mrówkowiec i przedsmak Świąt

Mrówkowiec i przedsmak Świąt 225

0
{{headerMessage}}
PRZEDSMAK ŚWIĄT W sklepach już pokazują się świąteczne dekoracje, na kalendarzu już grudzień, więc może warto przypomnieć domownikom jak pachną Święta. Pomarańcza, rodzynki, mak, zapach migdałów, to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciasto z makiem na bazie białek, zwane też czasem „mrówkowcem”, ze względu na wygląd to świetna propozycja na codzienny deser, do kawy, herbaty albo kakao. Robi się go szybko i łatwo, równie szybko Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciasto, które ze względu na obecność maku nazywane jest „Pieguskiem” lub „Mrówkowcem”. Swoją wersję tego wypieku przygotowałam trochę inaczej, wykorzystując zalegające białka. Pieguska przełożyłam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jest wiele przepisów, które wymagają użycia samych żółtek np. pączki, faworki, keks. A co z białkami? Mi właśnie zostało parę białek i postanowiłam zrobić niezwykle proste ciasto – piegusa (piegusek, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
odrobina olejku waniliowego lub migdałowego do wyboruMasło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku i nadal ucieramy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy maślano-jajecznej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
żółtka śmietaną kremówką (400 ml) ubitą z 4 łyżkami cukru pudru. Deser może być wtedy rzadki i lepiej przygotować go w pucharkach. A co z niewykorzystanymi białkami? Uwaga, nie wylewaj pozostałych po Zobacz więcej