muffinki i sody

Lis tych słów uważnie słuchał, Po czym rzekł zdejmując z ucha Swój kapelusz zawadiacki: - Umiem piec ze śniegu placki. Mam do tego obok, w lasku, Piec własnego wynalazku. Kto dostarczy kupę śniegu I Zobacz więcej
Składniki: Na 1 drinka potrzebujemy: włoski likier Aperol Aperitivo (40 ml), woda sodowa, kostki lodu, 2 plastry limonki Sposób przygotowania: Szklankę do drinka napełniamy lodem, dodajemy limonki, Zobacz więcej
Kuchnia polska i rosyjska mają mnóstwo wspólnych mianowników. Niektóre dania są wręcz identyczne i ciężko stwierdzić ich rzeczywiste pochodzenie. Poszukując przepisów tłusto czwartkowych, natrafiłam Zobacz więcej
Soda oczyszczona - składnik domowej maseczki i peelingu o mnie kontakt i współpraca Toggle navigation Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu Home Zdrowie Uroda Fit Przepisy zielone Zobacz więcej
Błyskawiczne piekarzenie w Błyskawiczny Piątek! :) Chleb na sodzie piekłam nie po raz pierwszy. Zetknęłam się już z nim w ramach wspólnego piekarzenia w akcji Wypiekanie na śniadanie, kiedy to mogłam Zobacz więcej
Przepis na te pyszne placuszki znalazłam na blogu Karoliny. Są wyrośnięte, mięciutkie i niezwykle puszyste. Naprawdę pyszne! Usmażyłam te placki z połowy składników, dałam tylko więcej maślanki, niż Zobacz więcej
Irlandzki chleb sodowy to moje ostatnie odkrycie. Do jego przygotowania wraz z upieczeniem potrzeba zaledwie 40 minut. Co ciekawe, nie piecze się go ani na drożdżach, ani na zakwasie. Chleb wyrasta Zobacz więcej
Dzisiaj tak dla przypomnienia pyszne, puszyste i proste w wykonaniu bułeczki proziaki, podpłomyki jak wolicie, na śniadanie lub kolację, super jako dodatek do zup :) Chciałam Wam również polecić Zobacz więcej
Już od dłuższego czasu zbierałam się do zrobienia chleba bez drożdży- na sodzie i w tym przypadku na piwie. Chleb wyszedł smaczny, choć jestem raczej zwolenniczką tradycyjnych drożdżowych chlebów lub Zobacz więcej
Proziaki. Pieczywo na sodzie. Te bułeczki na sodzie jedliśmy pierwszy raz, gdy pojechaliśmy na wakacje w Bieszczady do Polańczyka. Te bułeczki są bardzo popularne w tym regionie. Skąd taka nazwa tego Zobacz więcej
Zapisując niedawno na blogu przepis na ciasto z jabłkami Ewy Wachowicz, zdałam sobie sprawę z faktu, że nie było tu do tej pory przepisu na ciasto, które najczęściej gości na moim stole. Szarlotka to Zobacz więcej
Pomysł na ciasto naleśnikowe z dodatkiem sody znalazłamtutaj..robiłam takie pierwszy raz i jestem zadowolona, chociaż musiałam dolać troszkę więcej wody i mleka, bo ciasto było gęste, ale to pewnie Zobacz więcej
Te placki to wielki powrót do czasów dzieciństwa. Gdy byłam mała, wyjeżdżałam razem z siostrą do babci na wieś na całe lato. Tam zawsze pod dostatkiem było jaj, zsiadłego mleka i dobrej mąki, więc Zobacz więcej
Do tego chleba przymierzałam się dość długo. Krąży wiele negatywnych komentarzy, iż soda jest wyczuwalna. Stwierdzam, iż posmarowany masłem czy jako tradycyjna kanapka jest pyszny. Ponadto łatwy i Zobacz więcej
malinyWkuchni
malinyWkuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
malinywkuchni
Racuchy na sodzie

Racuchy na sodzie 5564

Nigdy nie robiłam racuchów na sodzie. W zasadzie nie wiem czy takie mogą nawet się nazywać racuchami. Ale wynikło to z potrzeby. Jak wiemy - potrzeba matką wynalazku! Bez wątpienia jest to wynalazek. Zobacz więcej
Szybkie gotowanie: Błyskawiczny ziołowy chleb na sodzie i proszku Szybkie gotowanie czyli jak nie tracić czasu w kuchni :) Strony Strona główna Przepisy Recenzje książek Współpraca Konkursy Moje akcje Zobacz więcej
Ukryty sód czyli wszystko o sodzie ukrytym w produktach spożywczych o mnie kontakt i współpraca Toggle navigation Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu Home Zdrowie Uroda Fit Zobacz więcej
Takie staro dawne racuchy jak smażyła kiedys babcia 1 jajko 200 ml zsiadłwgo mleka lub kefiru 200 ml mleka 1,5 szkl mąki 2 łyżeczki cukru szczypta soli łyżeczka sody Jajka roztrzepać z cukrem, dodać Zobacz więcej
Z pewnością nie każdy z Was lubi lub też ma ochotę piec chleby na drożdżach. Oczywiście alternatywą są te na zakwasie, ale nie każdy jest w posiadaniu zakwasu, a jego samodzielne wyhodowanie to nie Zobacz więcej
Nie ma jak zapach świeżo upieczonego chleba roznoszący się po domu. Ja jednak mam nadal problemy z wypiekiem tradycyjnego bochenka na zakwasie, ten na drożdżach nie zawsze urośnie jak trzeba. Na ten Zobacz więcej