Przepis na muhammara. turecka pasta z czerwonej papryki

„Dobre, ale dodałabym tu jakiejś szynki” – powiedziała moja mama po spróbowaniu muhammary. Tak zresztą reaguje na większość moich bezmięsnych dań. Ja, mimo że wegetarianinem nie jestem, uwielbiam Zobacz więcej
Muhammara, syryjska pasta z pieczonej papryki. Słodko orzechowa, idealna do chlebków pita, świeżych ziół i oliwek. Sprawdzi się na imprezach i innych posiadówach, na których miło co nieco przegryźć. Zobacz więcej
Muhammarę, wspaniałą pastę z orzchów włoskich i pieczonej papryki nauczyła mnie robić Sammar, za co jestem jej ogromnie wdzięczna, bo to absolutnie mój smak! Muhammarę razem z hummusem (przepis TU) i Zobacz więcej
Muhammara to pyszny dip z pieczonej czerwonej papryki i orzechów. Wywodzi się z kuchni syryjskiej, ale znany też w kuchni libijskiej. Ja o jej istnieniu dowiedziałam się z niezwykle "lotnego" filmu Zobacz więcej
W zeszły weekend pisałam, że mam nowy kanapkowy hit - pastę muhammara, której próbowałam w Hamsie. Skoro smakowało mi, to postanowiłam zrobić własną. Na szczęście internet okazał się być pomocny. Zobacz więcej
Mezze (meze) to rodzaj przystawek, "tapas" podanych na bliskim wschodzie. To coś co idealnie sprawdza się do podjadania, szczególnie przy skrapianych alkoholem okolicznościach. Mezze to małe proste Zobacz więcej
Muhammara - pasta z papryki i orzechów włoskich - Lazy Cat Kitchen strona główna przepisy wszystkie przepisy małe dania głowne dania słodycze wypieki sałatki i zupy śniadania przepisy podstawowe o Zobacz więcej
Muhammara to popularna na bliskim wschodzie pata z pieczonej papryki, orzechów włoskich, z dodatkiem melasy z granatów. Ponoć wywodzi się z Syrii, ale chętni spożywana jest w wielu innych państwach. Zobacz więcej
Na niedawnym spotkaniu ze znajomymi podałam jako przekąskę arabską muhammarę - dip/pastę z pieczonej papryki z dodatkiem orzechów. Jest lekko pikantna, słodkawa, idealna do podjadania z Zobacz więcej
Dzisiaj będzie trochę orientalnie, chociaż sama nazwa kojarzy mi się z naszym polskim, czerwoym muchomorem. Pasta z czerwonej papryki w różnych formach i połączeniach znana jest w Gruzji, Trucji, Zobacz więcej
SKŁADNIKI: 3 czerwone papryki 3 ząbki czosnku 70 g orzechów włoskich 25 g krakersów ( bezglutenowych ) łyżeczka miodu łyżeczka płatkow chili WYKONANIE: 1.Paprykę umyć, przekroić, usunąć Zobacz więcej
Smaczna i prosta w zrobieniu pasta śniadaniowa z wędzonej makreli i twarogu. do tego drobno pokrojona czerwona papryka. Smaczna , tania i wydajna. Pasta z makreli i czerwonej papryki składniki 1 Zobacz więcej
No i mamy październik ! To między innymi czas kolorowych papryk, pękatych bakłażanów, różnokształtnych dyni i oczywiście grzybów. Przepisy na te warzywa będą się pojawiać w najbliższym czasie na Zobacz więcej
panipanidomu
panipanidomu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pan i Pani domu
Pasta z czerwonej papryki

Pasta z czerwonej papryki 77

Sezon na paprykę zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza że powinniśmy jeść ją jak najczęściej. O walorach smakowych nie musze się zbytnio rozpisywać. Słodka, chrupiąca i soczysta. Znacząco ożywia Zobacz więcej
Dla miłośników papryki mamy dzisiaj pyszną pastę, która może być super dodatkiem do kanapek, pizzy, mięs czy innych potraw Składniki: - 5 kg czerwonej papryki - 1 główka czosnku - 2 łyżki oliwy - 1 Zobacz więcej
Kto z nas nie lubi wieczorów z przyjaciółmi, ja uwielbiam, zawsze staram się przygotować coś oryginalnego a zarazem smacznego do jedzenia. Zbliżający się sylwester zachęcił mnie do odgrzebania kilku Zobacz więcej
Pyszna, wegańska pasta do chleba (i nie tylko) - lekko pikantna, wyrazista w smaku i barwie. Będzie rewelacyjna również i jako dip do krakersów (można ją wówczas bardziej rozrzedzić). 1 łyżka to ok: Zobacz więcej
Nie jadam pieczywa zbyt często, ale naszła mnie ostatnio wielka ochota na warzywną pastę do kanapek. Mój wybór padł na soczewicę, bo od dłuższego czasu dumałam nad zakupioną już dość dawno paczką. Do Zobacz więcej
Były już pasty z białej fasolki, które bardzo lubimy. Nigdy jednak nie próbowałam robić z czerwonej. Miałam pewne obawy, ale wyszło pysznie. Na pewno będę do niej wracać. 250g suchej czerwonej fasoli Zobacz więcej