mule po marynarsku

Tomek Lach
Tomek Lach Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zajadam.pl
Mule po marynarsku

Mule po marynarsku 90

1
Mule po marynarskuto klasyk, dlatego przepisu nie mogło zabraknąć na blogu.Świeże małże duszone w białym winie, z dodatkiem masła, cebuli... zobacz › Zobacz więcej
Przepis namałże pochodzi z książki Gordona Ramsaya Kuchnie świata. Moją wielką pasją, poza gotowaniem,są podróże, które pozwalają poznać nie tylko nowe miejsca, ale także nowe smaki. Mule po Zobacz więcej
Mule po marynarsku Gdzie skieruję pierwsze kroki po przyjeździe do Włoch? Zawsze do ristorante, gdzie serwują cozze e vongole alla marinara. Moje ulubione danie włoskiej kuchni to małże po marynarsku. Zobacz więcej
Mule po marynarsku, to klasyczny, najprostszy i najbardziej znany przepis na mule. Świeże małże /mule / omułki duszone w białym winie, z dodatkiem masła, cebuli, natki pietruszki i świeżego tymianku. Zobacz więcej
grazyna0071
grazyna0071 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grażyna gotuje
Mule po marynarsku

Mule po marynarsku 192

0
25 11 2012 Kiedy byłam latem w Normandii, dostałam od znajomych świetną francuską książkę kucharską „Prawdziwa kuchnia naszych babć ” ( można ją zobaczyć tutaj ). Postanowiłam robić co jakiś czas Zobacz więcej
Jak ja lubię mule! Nawet Mój K. stał się ich fanem, odkąd pierwszy raz mu je podałam;) Najbardziej lubimy je w sosie na bazie śmietanki, białego wina, kremówki i pomidorów (klik). Tym razem jednak Zobacz więcej
Najprostszy, najbardziej znany przepis na małże, a dokładniej na ich odmianę zwaną mulami. Jadłam i przyrządzałam je po raz pierwszy i jestem bardzo mile zaskoczona. Napisałam, że są to mule prawie po Zobacz więcej
Mule po marynarsku(moules marinières)to bardzo proste normandzkie danie, które przyrządzić można w ok. pół godziny. Najwięcej czasu zajmuje oczyszczenie skorupiaków. A potem to już tylko parę minut Zobacz więcej
Jeżeli chce się kupić coś naprawdę fajnego i świeżego, często każdy dzień tygodnia oznacza inne zakupy. Świeże ryby we czwartki, owoce morza w środy, najlepsze mięso u pani na bazarku w Zobacz więcej
Jakiś czas temu obiecałem, że wstawię przepis na mule po marynarsku… W Lidlu pojawiła się ciekawa oferta więc udałem się na łowy. Biorąc pod uwagę energię życiową osób zdecydowanie ode mnie starszych Zobacz więcej
Mule po marynarsku, moules à la marinière (po francusku), czy z włoskiego cozze alla marinara to chyba najbardziej klasyczny, najpopularniejszy i moim zdaniem jeden ze smaczniejszych sposobów na Zobacz więcej
Ahoj morskie wilki! Pamiętacie, że w czwartki na burczymiwbrzuchu królują obiady? W dzisiejszym jadłospisie szef kuchni poleca mule po marynarsku. Może się wydawać, że to skomplikowane danie, ale tak Zobacz więcej
Najlepsze mule są w skorupkach ,niestety dostałem tylko mrożone bez skorupek. Kuchnia prowansalska. Składniki 1 kg małży (najlepiej w skorupkach ,wtedy 1,5 kg) 4 szalotki 50 g masła 1 ,5 szklanki Zobacz więcej
kathi
kathi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wyzwania kuchenne
Mule po marynarsku

Mule po marynarsku 82

0
natki pietruszki pieprz - ewentualnie Cebulę drobno pokroić. W głębokim garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Dodać białe wino i natkę. Doprowadzić do wrzenia. Wsypać mule i dusić pod przykryciem Zobacz więcej
JoannaLange
JoannaLange Obserwuj blogaObserwujesz bloga
...to na języku
Mule po marynarsku

Mule po marynarsku 192

2
Mule, czyli niewielkie małże zwane też omułkami jadalnymi doskonale komponują się z białym winem i nie wymagają długiego gotowania. Są idealne na letnią kolację we dwoje... Składniki na kolację dla 2 Zobacz więcej
Oto najprostszy i, moim skromnym zdaniem, najlepszy sposób przygotowania muli. Składniki na 2 osoby: mule: 1 kg cebula, najlepiej szalotka: 3 zielona pietruszka: duża garść białe, wytrawne wino: 1 Zobacz więcej
Uwielbiam owoce morza pod każdą postacią. Ten przepis jest leciutko przeze mnie zmodyfikowany, aby był lepszy niż oryginał :-) Jest to najprostszy tradycyjny przepis na małże. Prosty jak budowa cepa. Zobacz więcej
Do podania: frytki lub świeże pieczywo Przygotowanie: 1. Cebulę drobno siekamy i lekko szklimy na maśle. 2. Wyczyszczone i umyte małże wkładamy do garnka, polewamy białym winem, dodajemy cebulkę, Zobacz więcej
Moules marinières, czyli mule w białym winie. Cudownie proste danie rodem z Francji. Moules frites to absolutna urlopowo-wakacyjna klasyka, ulubiona przez turystów chyba wszystkich nacji. To także Zobacz więcej
ogniu, następnie musimy zeszklić cebulę. Wlać białe wino, dodać pietruszkę (trochę zostawić do dekoracji), zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy małże i gotujemy pod przykryciem przez Zobacz więcej