mule w cieście

Uwielbiamy mule w każdej postaci. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, podane ze świeżą bagietką. Mule to danie bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Idealnie nadaje się na romantyczną Zobacz więcej
KokoszkoLand
KokoszkoLand Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KokoszkoLand
MULE w sosie pomidorowym

MULE w sosie pomidorowym 10

Uwielbiam małże. To chyba najprostsze w przygotowaniu owoce morza, a jednocześnie są łatwo dostępne w naszym kraju. Nieustająca moda na śródziemnomorską dietę sprawia, że wiele sklepów ma w stałej Zobacz więcej
kulinarnyja
kulinarnyja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kulinarnyja
Mule w sosie z białego wina

Mule w sosie z białego wina 9

Czas przygotowania: 20 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI: 1 kg świeżych muli (omułki) 2 ząbki czosnku 1 cebula 4 łyżki oliwy 1/3 kostki masła 1 szklanka białego wina natka Zobacz więcej
bezpolotupl
bezpolotupl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
bezpolotu
Mule w sosie piwno-śmietanowym

Mule w sosie piwno-śmietanowym 9

Do muli przekonywałem się dość długo. No nie mogłem znieść ich wyglądu i myśli, że będą gumowe albo obślizgłe. Ciekawość jednak w pewnym momencie życia zwyciężyła. Jakież było moje zdziwienie, gdy Zobacz więcej
natalia.r
natalia.r Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Poezja-smaku
Mule w mleczku kokosowym

Mule w mleczku kokosowym 35

Mule w mleczku kokosowym. Ubóstwiam. Maczanie świeżutkiej bagietki w sosie po gotowaniu skorupiaków jest uzależniające. Mleko kokosowe, imbir, czosnek i chilli to klasyczne smaki tajskiej kuchni, Zobacz więcej
Pomysł na przepis "mule z mango" przywieźliśmy z Tajlandii. Prosto, szybko, aromatycznie ismakowicie. Jeśli tak jak my gustujecie w pikantnych potrawach dodajcie więcej chili. W wersji łagodnej z Zobacz więcej
plaszka
plaszka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
płaszkowo
mule w mleku kokosowym

mule w mleku kokosowym 13

Mule... Jedni uwielbiają, inni wręcz przeciwnie. Zaliczam się do tych pierwszych i od czasu do czasu pojawiają się na moim stole. Dzisiaj proponuję podać je w mleku kokosowym, z dodatkiem czerwonej Zobacz więcej
Camillagryzie
Camillagryzie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Camillagryzie
Mule w sosie winnym

Mule w sosie winnym 9

Składniki: 500 g muli oliwa z oliwek 2 cebule dymki (pokrojone w kostkę) 4 ząbki czosnku (pokrojone w plasterki) 200 ml białego wytrawnego wina 4 pędy selera naciowego (pokrojone na ok. 2 cm kawałki) Zobacz więcej
Tomek Lach
Tomek Lach Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zajadam.pl
Mule w sosie pomidorowym

Mule w sosie pomidorowym 11

13Mulena białym winie z sosem pomidorowym, czosnkiem, szalotką i sporą porcją natki pietruszkito proste i zarazem wyrafinowane danie. Zachwyci smakoszów... zobacz › Zobacz więcej
Marzyło mi się przygotowanie małży, ale nie w takiej klasycznej wersji na masełku. Więc smakowo udałam się na wycieczkę w okolicę kuchni hiszpańskiej. Latorośl podejrzliwie zerknęła do garnka i Zobacz więcej
Mule po marynarsku to swego rodzaju klasyka. Najprostszy, a przy tym niezawodny przepis, z którym poradzi sobie każdy. Gdy przygotowywałam mule pierwszy raz, byłam pełna obaw i wątpliwości: czy Zobacz więcej
Smakowity i elegancki pomysł na obiad ? Ależ proszę bardzo ! Oto boskie mule w winie, czyli hiszpańskie mejillones a la marinera. Wiele lat temu jadałam je takie prosto wyłowione z morza u wybrzeży Zobacz więcej
Ostatnio miałem okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z Panem Wojtkiem Lewandowskim. Warsztaty obejmowały gotowanie dań z mojej ulubionej kuchni – francuskiej. Impreza super, jeśli Zobacz więcej
Mule, małże, omułki… Przepadam! Wbrew obiegowej opinii najlepsze są te jedzone zimą, a nie latem (mowa oczywiście o świeżych, a nie mrożonych). Dlaczego? Latem, w ciepłej wodzie małże mają tarło i ich Zobacz więcej
Nigdy nie byłem nad morzem we Francji czy też w Belgii. Na szczęście można podróżować kulinarnie – poznawać regiony przez ich kuchnię. Dzisiaj na blogu króluje moja wariacja na temat Moules-frites – Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Mule po dalmatyńsku

Mule po dalmatyńsku 4

Dalmacja – kraina historyczna w Chorwacji, Bośni i Hercegowinie oraz Czarnogórze na wschodnim wybrzeżu Adriatyku. Wchodzi w skład Bałkanów. Właśnie z tej krainy pochodzi przygotowanie tych pysznych i Zobacz więcej
Gotuj z Misiem
Gotuj z Misiem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Misiem
Mule

Mule 1353

Jakież było moje zdziwienie, gdy w sklepie dwojga imion męskich, na stoisku rybnym, zobaczyłem świeże mule. I to jeszcze w promocji! Pewnie bali się, że im pozdychają:) Nie zastanawiając się długo Zobacz więcej
kuchcik8
kuchcik8 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Pokoleń
Mule z sosem thai

Mule z sosem thai 8

Mule można przyrządzać na różne sposoby, dzisiaj mam mule w sosie tajskim z mleczkiem kokosowym. Świeże mule myjemy i oczyszczamy. Najlepiej jest je wyszorować za pomocą ostrej drapaczki. Muszą być Zobacz więcej
Jest coś mistycznego w czarnych, wąskich muszlach. Tony przechodzące od nocnego granatu do bursztynowych prążków, połyskliwość porcelany, powierzchnia kształtowana przypływami i odpływami. Ostry Zobacz więcej
smakiszczescia
smakiszczescia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakiszczescia
Mule w cydrze

Mule w cydrze 660

Składniki: mule świeże lub mrożone (tu 450g mrożonych) omułki chilijskie mrożone lub świeże 270g (czyli chilijskie mule już bez muszli) oliwa z oliwek 2 szklanki cydru lub wina białego półwytrawnego Zobacz więcej