munster

ZOBACZ TAKŻE:

i obdarowuje wszystkich tymi przepysznymi darami lasu :) Poniższy przepis zszokował mnie połączeniem delikantych grzybów i sera munster (o nim juz pisałam tu:) ) o dość wyrazistym smaku. Gdyby to był Zobacz więcej
mme.Tico
mme.Tico Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ticounderconstruction
francuskie sery

francuskie sery 141

0
Pin It Munster Gerome i Gruyere - Tranche de Savoie. Prosto z Paryża, przyleciały wczoraj z moich facetem - aa, bosko! Munster ma oślizłą śmierdzącą skórkę, ale w środku nie jest już taki straszny, Zobacz więcej
pokrojone, dodać kapustę poszatkowaną, doprawić solą i pieprzem i poddusić ok. 10 minut. Farsz ze szpinakiem 6 serduszek z Frosty szpinaku z sosem śmietanowym 3 ząbki czosnku 1 jajko 10 dkg sera Zobacz więcej
do pobliskiego lasu, poszurać nogami w uschniętych liściach. Dla dwojga: 4 duże organiczne jaja 1/2 szklanki mleka 1 łyżka mąki zwykłej 1 duże, słodkie jabłko kilka plastrów pleśniowego sera Zobacz więcej
Tradycyjny francuski quiche lorraine piecze się na kruchym, maślanym cieście a podstawą farszu jest śmietana i boczek oraz ser o wyrazistym smaku – Gruy?re lub wyrabiany właśnie w Lotaryngi ser Zobacz więcej
i dodać mąkę i wymieszać całość. Formę do tarty wysmarować masłem i można wysypać mąką, wyłożyć ciastem i upiec w piekarniku na lekko brązowo. ( 180 C – 10 -12 minut ) Nadzienie 2 pory ( zielone Zobacz więcej
alzacka wieś ma własną wersję tego dania. Alzacja poza tym słynie ze sztrasburskich pasztetów, sera munster, z wielu rodzajów pieczywa, wśród których nie ma bagietki oraz z wielu mięsnych smakołyków. Zobacz więcej
Petit Livarot Ten pyszny ser o pięknie brzmiącej nazwie należy do serów o miękkim miękiszu i tzw. croûte lavée,czyli skórce, którą otrzymuje się poprzez szorowanie kulturami bakterii (do tej rodziny Zobacz więcej
Korzystając z wolnego czasu (i mojej everlasting, never-ending choroby - a miałam iść na łyżwy i połowinki ech) chciałabym krótko, w zdjęciach, podsumować, co się wydarzyło w mijającym roku.. Na Zobacz więcej
na oko
na oko Obserwuj blogaObserwujesz bloga
na oko
Dorsz w sosie figowym

Dorsz w sosie figowym 92

0
to smakowało. 0.5l białego wina wytrawnego *ja uzylam sera Munster, ale dobrze sprawdzi się rowniez Camembert, Roquefort czy Bleu Filety z dorsza płuczemy i osuszamy, a następnie oprószamy sola Zobacz więcej
Tradycyjny francuski quiche lorraine piecze się na kruchym, maślanym cieście a podstawą farszu jest śmietana i boczek oraz ser o wyrazistym smaku – Gruy?re lub wyrabiany właśnie w Lotaryngi ser Zobacz więcej
na mięso w cieście - Munster valley pie dla 6 osób Ciasto (składniki na formę o średnicy 23 cm) 36 dkg mąki płaska łyżeczka soli 18 dkg zimnego masła 6-7 łyżek zimnej wody Masa mięsna 1 kg mielonego Zobacz więcej
. Zdecydowana większość win jest smaczna i warta polecenia. Kilka dni temu mieliśmy okazję spróbować francuskich smakołyków oraz win, które dobrał do nich sommelier Lidl Polska Michał Jancik. Wśród Zobacz więcej
się napił. Szukamy z drugim kolegą jakiegoś sklepu, nocnego czy coś takiego…… Nie ma. Myślę ok, mamy w planach wyjazd do Munster, jakiejś fabryki sera, może po drodze chociaż stacja benzynowa. O Zobacz więcej
– nieagresywne. Super. Ser le pave - Miękki ser pleśniowy, o łagodnym zapachu, mleczny. W smaku przyjemna łagodność. I wino La Perrière 2012, Hautes-Cotes de Nuits, Philippe de Bois d’Arnault - 29,99 Zobacz więcej
To już kolejny Francuski tydzień w Lidlu. Oferta spożywcza nie jest specjalnie bogata, ale są w niej francuskie „pewniaki”. Dość bogata oferta serów: normandzki Brie i Fromage, Camambert, Le Pave. Zobacz więcej
wsmakuoliwy z oliwek ząbek czosnku sok z cytryny do smaku sól i pieprz Bób gotujemy ( ja zrobiłam to na parze, ale można po prostu w dużej ilości wody). Studzimy i obieramy go ze skórki, miksujemy go Zobacz więcej
warstwie sadzy, popiołu, którą kiedyś zabezpieczano dojrzewający w beczce skrzep przed owadami (nie był on produkowany z jednego udoju). W smaku jest łagodny, kremowy, słodkawy z lekko gorzkim Zobacz więcej
ze sobą z Wileńszczyzny. Zamieniamy kilka słów i po chwili okazuje się, że na piecu stoją przygotowane na próbę wołowe policzki. Takiej okazji nie mógłbym sobie darować, więc każę je podać Zobacz więcej
gutfut
gutfut Obserwuj blogaObserwujesz bloga
GUTFUT
Sery z francuskich Alp

Sery z francuskich Alp 13

0
I pomyśleć, że jako dziecko szczerze nienawidziłam serów żółtych. Dziś, szczególnie za francuskie dam się pokroić i uwierzcie gotowa jestem żyć przez tydzień o chlebie i wodzie, ale nie odmówię sobie Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: