Przepis na musaka

Liffka
Liffka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
w 365 dni dookoła kuchni
Musaka

Musaka 1098

Potrzebny czas: około 2 godzin Moja ocena: 4 Składniki (dla 4 osób): - 1 bakłażan - 1 drobno posiekana cebula - 1 zgnieciony ząbek czosnku - 350 g zmielonego chudego mięsa jagnięcego - 250 g Zobacz więcej
magdasad
magdasad Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jadłopisalnia
Musaka

Musaka 786

Musaka (mousaka, mussaka, moussaka) to jedno ze sztandarowych dań kuchni greckiej. Jest to zapiekanka na bazie ziemniaków, bakłażanów i mielonego mięsa pod beszamelem, którą można skosztować w każdej Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Musaka

Musaka 1588

Tradycyjna grecka musaka. Doskonała zapiekanka z mięsa mielonego oraz bakłażanów i beszamelu. Idealne danie jednogarnkowe, które zachwyci Waszych gości. Będąc na Rodos i w Chorwacji miałem okazję Zobacz więcej
gotujzkasia
gotujzkasia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Kasią
Musaka

Musaka 250

Musaka to greckie danie bazujące na bakłażanie i mięsie mielonym. Ja przygotowując swoją skorzystałam z przepisu Pascala z książki „Pascal kontra Okrasa”, który jako podstawy użył również cukinii. W Zobacz więcej
Linkus
Linkus Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczny Świat Ewy
Musaka

Musaka 1498

Musaka. Dobre i pożywne danie. Nie jest bardzo trudne i nie wymaga strasznie dużo pracy. Dobrze trzymające ciepło. Na pogodę za oknem jak znalazł. Pożywne. Moim gościom bardzo smakowało. Podane Zobacz więcej
Chcieliście mięso, oto danie wraz z nim. ;) Niestety nadal jestem bez aparatu, ale od jutra to się już zmieni. Nie wiem jak Wy, ale ja zakochałam się w niej, gdy pierwszy raz zjadłam ja w Green Way'u Zobacz więcej
Joasia R.
Joasia R. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj Się Kto Może
Musaka

Musaka 228

Musaka Nigdy jeszcze nie jadłam inie robiłam musaki, czyli dania na bazie bakłażana, mielonego mięsa ipomidorów. Wskrócie można powiedzieć, że to taka lasagne wktórej makaron zastąpiono smażonym Zobacz więcej
bistro mama
bistro mama Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
bistro mama
Musaka

Musaka 96

Musaka jest daniem greckim. A w Grecji byłam 15 lat temu i musaki nie pamiętam :) Pewnie dlatego, że działo się to za studenckich czasów i to nie dania były wtedy najważniejsze, a plaża i napoje. Do Zobacz więcej
kocila
kocila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gruba Jadzia
Musaka

Musaka 780

Niesiona sentymentalną falą wspomnień z wakacji postanowiłam przygotować musakę. Grecką zapiekankę z ziemniaków, bakłażanów i mięsa, przykrytych beszamelem. Danie dla wytrwałych; jest bardzo Zobacz więcej
Wyraczynka
Wyraczynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia z wyrakiem
Musaka

Musaka 745

Coraz ciemniej, coraz zimniej. Czas na rozgrzewające, sycące jedzenie. Takie jak musaka. Pyszne połączenie mięsa, bakłażana i ziemniaków doprawione lekko cynamonem, który nadaje specyficznego Zobacz więcej
KuchenneWariacje
KuchenneWariacje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne Wariacje
Musaka

Musaka 157

W Lidl Polsa zaczyna się właśnie Tydzień Grecki My już zakupiliśmy oraz spróbowaliśmy kilku produktów i mamy dla Was inspirację – grecką musakę Musaka to zapiekanka mięsno warzywna. W oryginalnych Zobacz więcej
iwonasb
iwonasb Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
U mnie w kuchni...
Musaka

Musaka 782

Grecka musaka. Niestety nie miałam nigdy okazji spróbować oryginału ale tak ją sobie wyobrażałam... Do jej zrobienia przymierzałam się już bardzo długo ale nie mogłam znaleźć przepisu idealnego- a to Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Musaka

Musaka 954

Musaka przepis na aromatyczną grecką zapiekankę z bakłażanem i mięsem. Smakujemy nie tylko jedzenia! Kontakt Współpraca Składniki Tu jedliśmy Przepisy Dania azjatyckie Dania główne Dania dla dzieci Zobacz więcej
jelka
jelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarna pasja
Musaka

Musaka 1668

"Musaka grecka to może nie jest. Zrobiłam ją bez ziemniaków - z lenistwa :-( Ale i tak nam bardzo smakowało." Składniki: bakłażany mięso mielone (cielęcina) marchewka cebula czosnek pomidory w puszce Zobacz więcej
omnomnom-blog
omnomnom-blog Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Omnomnom - blog kulinarny
Bułgarska musaka

Bułgarska musaka 1216

Kuchnia bałkańska, podbiła moje serce od pierwszego spotkania. Jednym z najbardziej znanych jej dań jest musaka, która występuje w kilku różnych wersjach. Inaczej robi się ją w Grecji, inaczej w Zobacz więcej
croquante
croquante Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
food²
Zapiekanka à la Musaka

Zapiekanka à la Musaka 1813

Musaka to pyszna grecka zapiekanka z bakłażanów i mielonego mięsa, pokryta solidną porcją beszamelu. W dużej mierze przypomina włoską lasagne bolognese, tyle że tutaj zamiast makaronu mamy płaty Zobacz więcej
Ania_L
Ania_L Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kraina rozkoszy podniebienia...
Musaka

Musaka 541

Musaka to chyba jedno z najbardziej znanych dań kuchni greckiej. Ta zapiekanka z bakłażanów i mielonej baraniny ma chyba tyle wersji ile jest osób ją przygotowujących. To trochę tak jak z naszym Zobacz więcej
wiosenka27
wiosenka27 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksplozja smaku
Musaka

Musaka 294

Od bardzo dawna planowałam zajrzeć do kuchni greckiej a tam jednym z najpopularniejszych dań jest musaka czyli zapiekanka mięsna z bakłażanem. Jest wiele wariacji na temat musaki ale jeśli ktoś Zobacz więcej
kass
kass Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smaki i aromaty
Musaka

Musaka 968

Skrzynka była wypełniona po brzegi fioletowymi pięknościami, które z daleka świeciły nieskazitelnie gładkimi brzuszkami i śmiały się do wszystkich wokół:) Kiedy ujrzałam na półce sklepowej te Zobacz więcej
basia112
basia112 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jaskinia Smaku
Musaka

Musaka 2921

Musaka to popularne danie kuchni greckiej. Można przyrządzić ją na kilka sposobów, ale moja ulubiona wersja to: warstwa ziemniaków, bakłażanów, mięso i sos beszamelowy. Pokochałam to danie od Zobacz więcej

Musaka jest tradycyjną grecką zapiekanką, której głównym składnikiem są bakłażany. Poza nimi w skład tradycyjnej musaki wchodzą pomidory, mięso mielone, sos beszamelowy i ser. Przepis na musakę można jednak modyfikować wg własnych upodobań kulinarnych. Jest to danie dość proste w przygotowaniu, które nie wymaga dużych nakładów pracy i czasu. Musaka jest świetnym daniem obiadowym, ale sprawdzi się także w formie ciepłej kolacji. Możemy przygotować ją na różnego typu imprezy rodzinne i w gronie znajomych. Jej smak i aromat na pewno zachwyci wszystkich gości.

Do przygotowania tradycyjnej musaki potrzebujemy przede wszystkim bakłażanów, które należy pokroić na cienkie plastry, posolić i odstawić na 15 minut. Następnie je płuczemy i wycieramy w papierowy ręcznik. Tak przygotowane plastry bakłażana grillujemy na patelni lub pieczemy w piekarniku. Na patelni podsmażamy czosnek i cebulę, dodajemy mięso mielone, czerwone wino, przecier pomidorowy i przyprawy. Całość dusimy przez około pół godziny. Z masła, mąki i mleka przygotowujemy gęsty sos beszamelowy. W międzyczasie gotujemy ziemniaki. W naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie: plastry bakłażana, sos mięsny, pokrojone i ugotowane ziemniaki, sos beszamelowy. Musakę kończymy warstwą bakłażana i sosu beszamelowego. Ewentualnie wierzch zapiekanki możemy posypać startym serem. Musaka świetnie smakuje z kieliszkiem czerwonego wina.

Ciekawym pomysłem na trochę inną wersję musaki, jest musaka z cukinią zamiast bakłażana. Cukinię także należy pokroić w cienkie i długie plastry i podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek. Sos mięsny możemy przygotować na bazie mięsa jagnięcego. Natomiast, zamiast tradycyjnego sosu beszamelowego możemy użyć jogurtowo-jajecznego z dodatkiem tartego parmezanu. Musakę zapiekamy przez około 30 minut, do momentu aż jej wierzch zrobi się złocisty. Aby jeszcze bardziej urozmaicić przepis na musakę, zamiast ziemniaków możemy użyć batatów. Innym wartym polecenia przepisem na musakę jest przepis bułgarski. Ziemniaki należy obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Następnie podsmażamy cebulę, dodajemy do niej mięso mielone z indyka oraz pokrojone pomidory i cząber. Na końcu dodajemy dwie łyżki masła i wszystko razem mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy: skropione oliwą plasterki pomidorów, farsz ziemniaczano — mięsny oraz sos beszamelowy. Musakę bułgarską posypujemy z wierchu startym serem i zapiekamy.

Wegetarianie także mogą przygotować swoją wersję musaki na bazie soczewicy, która z powodzeniem zastępuje mięso. Wystarczy ją ugotować wg instrukcji podanej na opakowaniu, wymieszać z sosem pomidorowym i odpowiednio przyprawić. Bez problemu możemy przygotować także wegańską wersję sosu beszamelowego. Zamiast masła wystarczy użyć oleju roślinnego, a zamiast tradycyjnego mleka, mleka także roślinnego (sojowego, ryżowego). Możemy użyć także mąki bezglutenowej (ryżowej lub kukurydzianej). Wegańska musaka jest równie smaczna co tradycyjna i jest ciekawym urozmaiceniem w codziennej kuchni.