Przepis na musztardowca

sosnowski.marcin
sosnowski.marcin Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MarcinChef
Daal z sezonowymi warzywami

Daal z sezonowymi warzywami 38

Daal to ogólne określenie na produkty strączkowe, oraz potrawy z nich przyrządzane. Dziś przygotujemy go z dynią. Przepis zainspirowany po warsztatach kulinarnych z Dominiką Wójciak. 2 łyżki oleju Zobacz więcej
ola
ola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ola domowa
Krem z brokułów i batatów.

Krem z brokułów i batatów. 222

Znowu zuuupa, tym razem brokułowa, z batatami. Szczerze mówiąc, to miałam wielką ochotę dolać do niej mleka kokosowego i sprawdzić, co z tego wyjdzie... Tak, bo ja naprawdę mam lekkie zboczenie na Zobacz więcej
Niedawno na rynku pojawiły się listki musztardowca. Są idealnym uzupełnienie do miksu sałat, dodatkiem do dań na ciepło, czy po prostu piękną ozdobą na talerzu. Co to dokładnie za roślina, jak smakuje Zobacz więcej
Wiosna to czas, kiedy wszyscy jemy więcej warzyw. Nic dziwnego. Zaczynają się od nich uginać sklepowe półki, a feeria barw potrafi przyprawić o zawrót głowy. Warzywa we wszystkich kolorach tęczy Zobacz więcej
W ramach ciekawostki ogrodniczo-kulinarnej prezentuję zupę z gorczycy liściastej, rośliny bardzo popularnej w Azji, u nas kompletnie nieznanej. Tak właściwie nazwa tej rośliny brzmi po polski kapusta Zobacz więcej
Od jakiegoś czasu na targach można dostać liście musztardowca. Występuje kilka jego odmian, od tych o jasnych karbowanych liściach przypominających trochę endywię po odmiany ciemnozielone podobne do Zobacz więcej
Zupa pomidorowa, która tak naprawdę z naszą tradycyjną polską pomidorówką ma niewiele wspólnego.Gęsta, kremowa, gotowana na winie z aromatem świeżego tymianku z grillowanym tempeh, który marynował się Zobacz więcej
Autor: thiessa @ 10:38pm, Poniedziaek 15 Sierpie 2011. rdo: "Sichuan cookery" Fuchsia Dunlop To prosta zupa, ktra moe by odmian dla rodzimego rosou. W zasadzie smakiem te wiele od niego nie odbiega, Zobacz więcej
Dzisiaj serwujemy delikatną sałatkę z polędwicą wieprzową. Jej wykonanie jest naprawdę łatwe, proste i przyjemne, jedynym elementem którego przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu jest granita. Ale Zobacz więcej
Pod tajemniczą nazwą tej drapieżnie poskręcanej rośliny kryje się gorczyca sarepska. Niby należy do tej samej rodziny, co kapusta, ale naturę ma bardziej pikantną – smak jej ziaren znamy z musztardy, Zobacz więcej
gosia47-47
gosia47-47 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuję Testuję
Musztardowiec

Musztardowiec 15

Liściaste i pikantne warzywo o lekkim musztardowym smaku jakim jest musztardowiec to wspaniały dodatek do wielu dań - sałatek, zup, past. Jeśli tylko znajdziecie to warzywo w sklepie lub targu kupcie Zobacz więcej
To trzeci wege majonez na blogu. Tym razem bez słonecznika i kokosu a na bazie ryżu i mleka ryżowego. Nie dodawałem jak za pierwszym razem musztardy a listki musztardowca czyli gorczycy sarepskiej. Zobacz więcej
Jeśli mieszkacie w Warszawie lub okolicach być może znacie już to cudowne miejsce. Gospodarstwo Ludwika Majlerta na Warszawskiej Białołęce zachwyca bogactwem warzyw. Tu właśnie w ostatnią sobotę Zobacz więcej
Zawsze marzyłam o domowej, delikatnej musztardzie z listą składników, która mnie nie odstraszy albo nie przyprawi o ból głowy... Pierwsza próba nie była idealna...za to druga okazała się szokującym Zobacz więcej
Wysiałam w tym roku trochę musztardowca odmiany Red Giant. Jest to roślina jak sama nazwa mówi o musztardowym dosyć ostrym smaku (moja jest nawet trochę bardziej ostra). Ma duże liście bardzo ładnie Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Wieprzowina vindaloo

Wieprzowina vindaloo 152

Vindaloo to jedna z najpopularniejszych potraw indyjskich. Zostało sprowadzone do indyjskiego rejonu Goa przez Portugalczyków i stało się tam posiłkiem podawanym na specjalne okazje. Z czasem potrawa Zobacz więcej
Uwielbiam zupę dyniową za możliwości jakie nam daje. Wachlarz przypraw i wariacji jakie możemy na niej testować jest praktycznie nieograniczony i co fajniejsze ciężko ją zepsuć. W zamrażarce Zobacz więcej
Tofu z pak choi – lunch do pracy Tofu bardzo lubię, a od kiedy kilka lat temu odkryłam, że w Krakowie można kupić pyszne świeże tofu ( nie paczkowane ) to jak tylko jestem w okolicy kupuję kilka Zobacz więcej
Może jestem dziwna, ale dużo bardziej cieszę się z lodówki pełnej ekologicznego musztardowca niż z nowej pary butów. Nie żebym nie lubiła butów, bo lubię, nowa para szpilek zazwyczaj daje mi mnóstwo Zobacz więcej