my słowianie

ZOBACZ TAKŻE:

Trochę poniosło mnie przy dekoracji i tak oto powstał piernik pt. "My Słowianie"... Składniki: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao opakowanie przyprawy do pierników (dałam Kotanyi) Zobacz więcej
Fiordiligi
Fiordiligi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Lisiecka Przystań
Kaszuby

Kaszuby 108

0
Gołubie, niewielka wioska na Kaszubach - miejsce magiczne, nieskażone przemysłem, pełne niezwykłego spokoju i sił natury, które czcili dawni Słowianie. Powietrze tutaj jest krystaliczne, wschody Zobacz więcej
dawny_basik
dawny_basik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mozaika życia
Dolce Vita

Dolce Vita 32

0
napisy w dwóch językach, po niemiecku i po łużycku. Mieszkańcami nie są Niemcy a Serbołużyczanie - słowianie jak i My. Pełan spontan. Wiemy, że w okolicy Lübbenau jest skansen. Wiemy, że dużo tam Zobacz więcej
Kochani, moja dzisiejsza propozycja jest superfajnym fingerfoodem, jak mawiali prastarzy Słowianie ;) Danie imprezowe, zdrowe bo z rybką i jabłkiem, nietuzinkowe, a jednocześnie proste w Zobacz więcej
m.tomaszewska
m.tomaszewska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchniokracja
Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami 183

0
Śliwki pochodzą prawdopodobnie z Kaukazu i od bardzo dawna towarzyszą człowiekowi. Znali je Chińczycy, Etruskowie, Słowianie. Owoce te był bardzo popularne w średniowiecznej Francji. Nazwa jednej z Zobacz więcej
2 filiżanki kwiatów mniszka Placki przyrządzamy tak samo jak w wersji słonej. Z podanych proporcji wychodza 2 średnie placki lub kilka małych. Mniszek jest najpospolitszym chwastem naszych łąk, więc Zobacz więcej
związane z tanecznymi zabawami odbywającymi się w okresie zimowym, do których potem dodano słowa. Były wykorzystywane między innymi w świętowaniu Bożego Narodzenia. Przykładem pastorałki jest pieśń Zobacz więcej
Zakwas gotowy? No to pieczemy chleb. Najlepiej żytni. Mam bzika na punkcie żytniego chleba. To dla mnie od dłuższego czasu najlepszy rodzaj pieczywa. Słowianie mają go we krwi. Pola środkowej i Zobacz więcej
Dzisiaj będzie orzeczy, którą poloniści słyszą średnio 4 –5 razy wroku (a powinni tylko dzisiaj). otym dlaczego mówi się do siego, anie dosiegoico to wogóle za Dosia jest... W dawnych czasach, kiedy Zobacz więcej
W Noc Kupały, najkrótszą noc w roku, mogą się dziać magiczne rzeczy….. Słowianie wierzyli, że w tym właśnie czasie zebrane kwiaty czarnego bzu posiadają szczególne właściwości, szczególnie Zobacz więcej
Najstarsi Słowianie nie mogli cieszyć się różnorodnością warzyw, w jakiej my przebieramy. Czerpali z natury. Wykorzystując wszystko, co my wrzucilismy już dawno do worka z napisem "stare i Zobacz więcej
do wędzenia. A tu takie zaskoczenie. Myślę, że kluczem jest to, że dostałem młode rybki, dużo mniejsze niż te polskie, a przez to mniej tłuste i smaczniejsze. No a dorada? Po prostu palce lizać, ale Zobacz więcej
Słowianie, jednak dopiero pozyskanie przypraw korzennych i środków spulchniających zamieniło je w piernik. Przygotowanie ciasta piernikowego uważane było za prawdziwą sztukę, a receptura pilnie Zobacz więcej
Bez czarny, zwany też bzem lekarskim, to dość pospolita roślina w Polsce i niedoceniana przez współczesnych (nasi przodkowie Słowianie uważali go za magiczny krzew). Owoce, tak jak i kwiaty są bardzo Zobacz więcej
Zima za progiem. Ciemne chmury przykryły niebo, wichury szaleją obrywając ostatnie liście drzewom, deszcz zacina. Głucho wszędzie… Ciemno wszędzie… Tymczasem w sieci atakuje, podobno przebój jesieni, Zobacz więcej
Toczka
Toczka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przepysznik
Proste ciasto dyniowe

Proste ciasto dyniowe 27

0
inne (Słowianie w czasie dziadów drążyli rzepę i jakoś nikt nie odżegnuje jej od czci i wiary). Na szczęście ostatnio szturmem przejmuje nasze jesienne stoły i półmiski, co mnie niezwykle cieszy. U Zobacz więcej
W ramach warsztatów, organizowanych przez Muzeum Starożytnego Hutnictwa Mazowieckiego, miałam okazję już po raz trzeci gotować tak, jak robili to Słowianie. Wczesnośredniowieczna kuchnia, zaskakuje Zobacz więcej
akcji kulinarnych wywodzących się z różnych krajów świata, brakuje takiej, która zebrałaby przepisy z terenu Słowiańszczyzny, i że chciałabym stworzyć taką wirtualną słowiańską książkę kucharską. A Zobacz więcej
Donatan (Słowianie wiedzą jaaak). Skupmy się teraz na jednym z nich – pierniku! Historia piernika Słyszeliście o Niclosie Czanie? Był to XIV-wieczny toruński piekarz trudniący się zarówno wypiekiem Zobacz więcej
monika
monika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia nasza polska
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 832

0
Obok oskoły oraz miodu syconego, kwas chlebowy jest jednym z najstarszychnapojów, jakie pijali Słowianie (przede wszystkim ci wschodni), nie licząc rzecz jasna wody. Najstarsze wzmianki o kwasie Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: