na dzień 1 1 2000

{{headerMessage}}
: 150 g mąki żytniej razowej typ 2000 200 g wody 1 łyżeczka soli 100 g rodzynek Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką. Przełożyć do keksówki o pojemności 1 kg wysmarowanej oliwą lub olejem i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kolejny chleb na zakwasie żytnim, ale z samym razowych mąk. Jak na chleb razowy przystało jestciężkii niezbyt wyrośnięty, ale smaczny i bardzo sycący. Składniki (na 1 keksówkę silikonową): - szklanka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis Zaczyn 100 g mąki żytniej typ 2000 100 g zakwas żytni 100 g wody Składniki na ciasto właściwe 350 g mąki żytniej typ 720 50 g mąki żytniej typ 2000 woda 250 g 30 g płatków owsianych 1 płaska Zobacz więcej
{{headerMessage}}
A poniżej narzędzia jakimi w dawnych czasach posługiwano się przy pieczeniu chleba. Można je obejrzeć w Domu Chleba w Busku- Zdroju. Przepis na chleb Składniki zaczyn: 100 g wody 100 g mąki żytniej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chrupiące, rozpływające się w ustach ciastka owsiane które umilą każdy dzień. Składniki Płatki owsiane ( zmielone w blenderze ) – 200g Mąka pszenna razowa typ 2000 – 100g Mąka pszenna typ 500 – 50g Zobacz więcej
alaaa
alaaa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ala piecze i gotuje
Zakwas żytni

Zakwas żytni 236

2
{{headerMessage}}
Od dłuższego czasu zabierałam się za domową produkcję zakwasu. Z pomocą przyszedł Młyn Kopytowa od którego otrzymałam mąki w tym mąkę żytnią razową typ 2000 która jest potrzebna do zrobienia zakwasu Zobacz więcej
ZuziaNS
ZuziaNS Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Najlepsze Smakołyki
Zdrowe żytnie bułeczki

Zdrowe żytnie bułeczki 663

0
{{headerMessage}}
Przepyszne, zdrowe i łatwe bułeczki. Dobre nawet na drugi dzień. Z przepisu wychodzi 12 mniejszych (jak na zdjęciach) lub 6 większych bułek. Zapraszam Składniki: 100 g zakwasu 500 g mąki żytniej typ Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czyli cebulaki. Na mące razowej orkiszowej. Bardzo smaczne zarówno w dniu pieczenia jak i na następny dzień. Składniki (na 8 buł): 3 szkl mąki razowej orkiszowej (użyłam typu 2000) 1/2 łyżeczki soli Zobacz więcej
merycookme
merycookme Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mery Cook Me
Zakwas żytni na chleb

Zakwas żytni na chleb 125

1
{{headerMessage}}
mąki żytniej typ 2000 woda dzień 1: W czystym, wyparzonym słoiku mieszam 50 g mąki żytniej i 80 ml wody. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 24 h. dzień 2: Mieszam zakwas i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przygotowanie domowego zakwasu zajmuje trochę czasu, ale warto upiec na nim domowy chleb, którego nie znajdziecie w sklepie. My swój pierwszy chleb na zakwasie upiekliśmy rok temu i od tamtej pory Zobacz więcej
Ola G
Ola G Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zabiegany Poranek
89. 16 km

89. 16 km 18

0
{{headerMessage}}
Wczoraj- co to był za dzień! Najpierw długie wybieganie (w końcu!)- 16 km w terenie, potem nauka, obiad w ulubionej restauracji, zakupy (ale o tym na razie ciiiii ;)) i.... nauka, nauka, nauka. Zobacz więcej
Domowa Cookierenka Agi
Domowa Cookierenka Agi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
cookierenka
Odchudzone gofry

Odchudzone gofry 321

1
{{headerMessage}}
Można zrobić pyszne, chrupiące gofry niemalże bez tłuszczu? Można :) Spróbujcie koniecznie i oceńcie sami. Uwielbiam rozpoczynać dzień od takiego śniadania :) Składniki (na 7 dużych gofrów): 200 g Zobacz więcej
{{headerMessage}}
otrębami żytnimi. Przełożyć ciasto i odstawić do wyrastania: czas wyrastania zależy od aktywności zakwasu i wynosi 2-8 h. Piekarnik nagrzać do 200 st C. wstawić chleb i piec ok. 40 minut. Ostudzić, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
marynatą i odstawiamy na dzień lub dwa w chłodne miejsce. Zamarynowaną karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w 240 st. C ok. 30 min. Następnie zmniejszamy temperaturę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
SKŁADNIKI: ok 350g zakwasu żytniego (przepis na zakwas żytni znajdziecie tutaj) ok. 300g letniej wody 200g maki żytniej razowej typ 2000 ok 100g maki żytniej chlebowej typ 720 1 płaska łyżka soli Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kto powiedział, że śniadania muszą być na słono. Ja na ten przykład bardzo lubię cosobotniego omleta z dżemem z czarnej porzeczki. Ale to nie jedyna możliwość, żeby dzień zaczął się słodko. Bananowe Zobacz więcej
Kulinarnie
Kulinarnie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarnie
Chleb maślankowy z automatu

Chleb maślankowy z automatu 4494

8
{{headerMessage}}
Chleb maślankowy z automatu Chleb, który robię najczęściej, z całą pewnością jeden z najsmaczniejszych, wybrany w przeciągu miesiąca pieczenia chlebów co drugi dzień, mięciutki o chrupiącej skórce, na Zobacz więcej
paulak
paulak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Fabryka Smaku
Zakwas chlebowy

Zakwas chlebowy 584

1
{{headerMessage}}
Zakwas żytni Produkcja zakwasu będzietrwałaokoło 5 dni. Przygotować wyparzony wrzątkiem duży słoik. Zaczynamy przygotowywać zakwas rano. Dzień 1: Używając wagi kuchennej,wsypaćdo słoika 100 g mąki Zobacz więcej
gukinga
gukinga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dziecijedza.com
Grochowa z trąbą

Grochowa z trąbą 68

0
{{headerMessage}}
mini wafelki z ziaren pszenicy Kupiec 2 cienkie parówki sól, cukier i pieprz szczypta majeranku Z kurczaka i włoszczyzny ugotować rosół, a kiedy mięso będzie miękkie oddzielić je od kości i ponownie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
« Lody dyniowe ze skórką ... Chleb na zakwasie z pestkami dyni Chrupiąca skórka, wilgotny wierzch - pycha :-) choć powiem że trochę się o niego bałam bo jak wyrósł i wyłożyłam na nagrzany kamień ... Zobacz więcej