na gęsich szyjkach

Gęsie szyjki nadziewane inaczej gęsie pipki. Potrawa pochodząca z kuchni żydowskiej bardzo głęboko zakorzeniona w Lubelszczyźnie, kresach wschodnich. Niektóre lubelskie wsie i miasteczka do II Wojny Zobacz więcej
Robiłam już kiedyś faszerowane szyjki. Tym razem postanowiłam zrobić farsze - jeden na bazie mięsa wieprzowego, drugi drobiowego - z dodatkiem wątróbki. Oba wyszły świetnie. Farsz wieprzowy jest Zobacz więcej
Staram się pokazać na blogu jak najwięcej potraw z gęsi , których nauczyłam się robić na warsztatach w moich rodzinnych stronach. Jednym z moich zdaniem smaczniejszych form podania gęsiny są Zobacz więcej
Gęsie pipki to trochę dziwna nazwa a odnosi się do dwóch zupełnie różnych potraw. W zależności od regionu Polski mówi się tak zarówno na żołądki duszone jak i na nadziewane gęsie szyje. Pierwsze danie Zobacz więcej
4 przepiórki, 10 jagód jałowca, sól, tłuszcz (ja użyłam smalec gęsi, może być masło) Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, kuper i szyjkę. Umyć, osuszyć. Oprószyć solą. Zobacz więcej
szyjka i korpus gęsi 5 litrów wody 2 kg marchewki 1 seler 1 ogromna pietruszka 3 cebule duże 3 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 1 filiżanka kaszy gryczanej niepalonej sól Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Przepiórki cytrynowe

Przepiórki cytrynowe 315

0
4 przepiórki, duża garść posiekanych ziół*, 4 ząbki czosnku, 1 trawa cytrynowa, skórka otarta z 1 cytryny, sól, tłuszcz do podsmażenia przepiórek**, 200 ml białego półwytrawnego wina, 200 ml bulionu Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Krupnik

Krupnik 214

0
Bardzo lubię krupnik i postaram się przekonać się do niego wszystkich, no może prawie wszystkich. Lubię krupnik gotowany na drobiu – kaczce, gęsi i z dużą ilością grzybów. Gotuję na skrzydełkach, Zobacz więcej
W ramach akcji Gotujemy po polsku!, Której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl przygotowałam coś z mojego regionu z kuchni Kaszubskiej Do wspólnej zabawy "Gotujmy po polsku" zaprasza blog Zobacz więcej
6 nóg z kaczki, sól, 1 łyżeczka turówki wonnej – żubrówki*, tłuszcz najlepiej gęsi do confitowania Nogi oczyścić, umyć, osuszyć. Natrzeć solą i trawą żubrową, odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Zobacz więcej
z pieczonej dyni Składniki: bulion miałam ugotowany z gęsiej szyjki + warzywa i przyprawy jak do rosołu. 1 dynia Hokkaido 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku kawałek imbiru wielkości ząbka czosnku pół Zobacz więcej
Składniki: skrzydełka kurczaka 6 sztuk, indycza szyjka 1 sztuka, gęsie udka 2 sztuki, kacze udka 2 sztuki, udka kurczaka 2 sztuki, włoszczyzna 1 pęczek, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 Zobacz więcej
5 szyjek gęsich, 1 kg ziemniaków, 100 g cebuli, 3 jajka, tłuszcz z gęsi, sól, pieprz, cząber (majeranek, tymianek) Z szyj gęsich zdjąć delikatnie skórę – tak aby nie uszkodzić skóry. Na mięsie z Zobacz więcej
Jeden z moich ostatnich zakupów książkowych - "Kuchnia żydowska Balbiny Przepiórko" autorstwa Piotra Bikonta zaowocował fascynacją kuchnią żydowską… Mam ochotę na spróbowanie wszystkich przepisów, a Zobacz więcej
czasu do czasu sięgnąć po ten rodzaj drobiu. Gęsina to bardzo smaczne, chude mięso. Tłuszcz zawarty z skórze łatwo się wytapia i jest jednym z najzdrowszych tłuszczy. Można upiec tuszkę ptaka w Zobacz więcej
Pierwszy raz gęsie pipki miałam okazję zjeść wżydowskiej restauracji ARIEL na krakowskim Kaźmierzu.Zakochałam się w tym daniu, a że nadchodzi Dzień Św. Marcina, tak hucznie obchodzony w Poznaniu, Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Fałszywe gęsie pipki

Fałszywe gęsie pipki 1408

1
Przeglądając przepisy kuchni żydowskiej zaintrygowały mnie "gęsie pipki" / "gęsi pipek", ale znalazłam dwie różne potrawy o tej samej nazwie ! Prawdę mówiąc - zgłupiałam. Przepisy różniły się bardzo - Zobacz więcej
Urząd Marszałkowski naszego województwa rozdał w różnych konkursach 2000szt. gęsi owsianej i jedną z nich wygrała moja Agnieszka czyliKoraliki Sol. Zgodnie z nową świecką tradycją upiekliśmy ją 11 Zobacz więcej
że , miałam okazje raz w życiu to zrobić:), Wspomnienie i doświadczenie na cale życie:) Dawniej używano też krwi kury i królika -choć rzadziej częściej z gęsi. Charakterystyczny smak nadaje czarninie Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakalajzyt
Rosół z gęsi

Rosół z gęsi 4140

0
Rosół z gęsi przepis na zdrowy, delikatny i chudy rosół na gęsi Smakujemy nie tylko jedzenia! Kontakt Składniki Tu jedliśmy Przepisy Dania azjatyckie Dania główne Desery Dodatki Grill Makarony Mięsa Zobacz więcej