na kozie brody grzyby

gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Szmaciak marynowany

Szmaciak marynowany 311

1
{{headerMessage}}
Przygotowanie Kozie brody dokładnie opłukałem pod letnią, bieżącą wodą, podzieliłem je ostrożnie na mniejsze kawałki. Bardzo wrażliwy grzyb na dotyk, więc trzeba tak go traktować. W garnku Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Tarta z kozią brodą i porem

Tarta z kozią brodą i porem 476

0
{{headerMessage}}
Tarta z kozią brodą. Ten tytuł niejedną osobę pewnie zdziwi bo pozornie wcale nie brzmi zachęcająco. A wspomniana kozia broda to nic innego jak siedzuń sosnowy vel szmaciak gałęzisty czyli bardzo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
sosnowy a nie szmaciak gałęzisty a w wielu rejonach Polski mówi się na niego po prostu kozia broda. Kiedyś był po ochroną, ale od 2014r. już nie jest więc można go swobodnie zbierać. Kozia broda jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Siedzuń sosnowy vel kozia broda pachnie i smakuje obłędnie. To jeden z moich ulubionych grzybów a ubiegłym roku udało mi się trafić na kilka dorodnych owocników. Część tego pysznego grzyba zużyłam na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
No i w końcu sypnęło urodzajem. Jest ci grzybów w naszych nowotomyskich lasach dostatek. Góruje podgrzybek rzecz jasna, ale jest i kozaczek, maślaczek łebek z podszytu wychyla. Ja zaś w prezencie Zobacz więcej
kocila
kocila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gruba Jadzia
Kurki, śmietana, gnocchi.

Kurki, śmietana, gnocchi. 1091

1
{{headerMessage}}
(poza Wielkopolską nazywa się je kaniami), potem jeszcze spacer w inny zakątek w poszukiwaniu miejsca gdzie zawsze rosła "kozia broda". W domu: czyszczenie grzybów, poszukiwanie kleszczy na ciele, Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Cukinia ze szmaciakiem

Cukinia ze szmaciakiem 5799

1
{{headerMessage}}
Dzisiaj pokażę Wam danie, które przygotowałam na Słowacji wykorzystując chronionego w Polsce grzyba. Nazywa się Siedzuń sosnowy, albo szmaciak gałęzisty czy kozia broda, i wcale nie jest taki rzadki u Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kozia broda, zwana także szmaciakiem czy siedzuniem sosnowym, do października 2014 była w Polsce chroniona i aby cieszyć się jej smakiem, trzeba się było wybrać np. na Słowację. Pewnie dlatego nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Żaden sos albo zupa. Jedynie słuszna koncepcja – patrz powyżej. Masło, czosnek, sól, pieprz i nic więcej. Takie połączenie wydobywa i podkreśla smak grzybów. W tym roku bezkarnie nazbierałam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
... Za pierwszym razem z lasu wróciliśmy z pojemnikiem borówek i koszykiem papierówek, bo grzyba znaleźliśmy 1 i to już starego :-). Później już było tylko lepiej - borowiki szlachetne i ceglastopore, Zobacz więcej
Retro Food Design
Retro Food Design Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Retro Food Design
Słodki wschód

Słodki wschód 222

0
{{headerMessage}}
słodkości - cudowna witryna jednego ze sklepów/ cukierni przy ulicy 3 maja w Rzeszowie. Patrzysz i nie wiesz, o jakiego pawia chodziło autorowi... Nasza pierwsza kolacja na wyjeździe. Po całym dniu w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
) sierpnia(11) września(14) Pulpety z żółciaka i kaszy jaglanej w sosie pomido... Mocno czekoladowe ciasto. Brownie ze śliwkami Powidła z pijanych mirabelek Seler ze szmaciakiem w lekkiej marynacie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zbierano twardzioszek czosnaczek rosnący w czarcich kręgach i używano jako przyprawę. Zakwaszano nawet mleczaja wełniankę mocząc i obgotowując kilkakrotnie w wodzie. Wiosną poszukiwano smardzów i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, żałosne drzewa bez liści. Każdy miesiąc cieszy mnie z innych przyczyn, ale tylko grudzień - wzrusza."Krystyna Siesicka "Zapałka na zakręcie" - w niedoczasie tkwię.*projekt przekąska* Mon petit Zobacz więcej
WiktoriaB
WiktoriaB Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Poplątanie z pomieszaniem
Smak świąt.

Smak świąt. 261

0
{{headerMessage}}
moim ulubionym smakiem świąt są pierogi z kapustą i grzybami. Robimy w domu najlepsze pierogi! Moja mama robi najsmaczniejszy farsz. Szkoda tylko, że możemy zjeść je dopiero jutro. Czekają w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
bożonarodzeniowego? Wraz z mijającymi świętami chcę Wam zaproponować lekką a przede ws... chili & sugar wigilijne uszka z grzybami - Wierzcie lub nie, ale w tym roku po raz pierwszy sama robiłam Zobacz więcej
acia1065
acia1065 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Człowiek jest tym, co zje...
Surówka z pora

Surówka z pora 2460

1
{{headerMessage}}
Swap di Natale - Ciao, ecco una nuova notizia dal mio blog, Swap di Natale buona lettura http://timoemaggiorana.altervista.orgSempre piu’ assente, ma voglio impegnarmi p... 2 dni temu Profumi in Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przepisie ,,Krupnik z grzybkiem,, lekko go modyfikując.**A gr... 1 dzień temu białczyński Paweł Szydłowski – Lechia część 2 - Część 2 Zobacz więcej
acia1065
acia1065 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Człowiek jest tym, co zje...
Prince [*][*][*]

Prince [*][*][*] 262

0
{{headerMessage}}
tak w... 1 dzień temu Uwielbiam gotować! Tarta z karmelizowaną czerwoną cebulą, pomidorkami i kozim serem - [image: Tarta z karmelizowaną czerwoną cebulą, pomidorkami i kozim serem]Dzisiaj bardzo Zobacz więcej