na piołunie

Piołun obecnie używany jest do wyrobu wódek żołądkowych i wermutów, ale najbardziej znanym trunkiem jest absynt. Nalewka ma właściwości zdrowotne, więc na wszelki wypadek warto w barku trzymać Zobacz więcej
Bluszczyk kurdybanek nadaje się do zup ziemniaczanych, krupników, sałatek i pieczonego mięsaPrawa strona bylica piołun o bardzo gorzkim smaku nadaje się do likierów, nalewek "żołądkowych" Lewa strona: Zobacz więcej
Jako ciekawostkę wrzucam przepis na napój z jałowca podany w piśmie polskim w 1804 roku. Napój ten jak sami się przekonacie nie jest zwykłym napitkiem, a biorąc pod uwagę dzisiejsze prawo, raczej Zobacz więcej
Otrzymałam niezwykłą książkę od sklepu www.ziołowo.pl . Lecznicze nalewki, stare receptury na domowe zdrowe alkohole. Jestem zachwycona ta książką ....nalewka czosnkowa, dereniowa, z czarnego bzu, Zobacz więcej
MAgda
MAgda Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Silver Teaspoon
Sałatka Cezar

Sałatka Cezar 53

0
Kolejna sałatka znana na całym śmiecie, która powstała jako skutek czyszczenia spiżarni. Pierwsze skrzypce gra intensywny w smaku sos. (4 porcje) 1 główka sałaty rzymskiej 4 kromki żytniego chleba Zobacz więcej
O to spora paczuszka jaka mi przyszla z firmy Ale-raj Dzięki uprzejmości firmy Ale-raj otrzymałem super paczuszkę w której znajdowały się następując produkty: SÓL CZARNA KALA NAMAK GRUBA Nasiona Zobacz więcej
Tym razem w dziale „Testy napojów” dość nietypowo – test nie napoju konkretnej marki, ale konkretnego typu. Znacie absynt? Jeśli nie, zapraszam do poczytania. Przyznam się, że zanim spróbowałam Zobacz więcej
Goszka
Goszka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
To co kocham
Ciociosan

Ciociosan 252

0
i degustacja. Składniki: • 1 kg ryżu białego • 6 litrów wody • 2 kg cukru • 30 g drożdży w kostce • 2 cytryny • 100 g rodzynek • 1 gałka muszkatołowa • 1 łyżeczka tymianku • szczypta piołunu - można Zobacz więcej
Vermouth ( wermut ) to jeden z najsłynniejszych aperitifów na bazie wina. Jak wcześniej Wam wyjaśniałem “Aperitif” to napój, pity przed posiłkiem w celu wyostrzenia smaku spożywanej potrawy. Wracając Zobacz więcej
zagotować syrop z wody i cukru, wlać do ciepłego przefiltrowany nalew. Przelać do butelek i odstawić na trzy dni w ciemne miejsce. Do wódki angielskiej dodaje się również pączki topolowe, ziele Zobacz więcej
W sercu zakwitła wiosna. Wezmę wino i dodam rumu i gorzkich goździków z kwiatów piołunu. Składniki: 60 dag piersi z kurczaka sól pieprz 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka suszonego koperku 2 Zobacz więcej
bylica pospolita jest powszechnym chwastem i występuję wszędzie. Każdy ją widział, może nie każdy wiedział, że to akurat bylica, ale na pewno ją łatwo rozpozna. A wystarczy latem zebrać kilka jej Zobacz więcej
alkohol i dokładnie mieszamy. I znów stawiamy słój na parapecie [tym razem na 2 tygodnie]. Pamiętajmy by o przemieszaniu co kilka dni. Po 2 tygodniach zlewamy nadlew z owoców [maliny śmiesznie Zobacz więcej
ekopowidła
ekopowidła Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ekopowidła
Kiedy zierać zioła?

Kiedy zierać zioła? 107

0
, porzeczka czarna Liście babka, jeżyna, malina, podbiał, porzeczka czarna, orzech włoski, poziomka Kłącza tatarak, perz Ziele dziurawiec, krwawnik, pokrzywa, piołun, rdest, skrzyp polny, uczep, Zobacz więcej
badyli i powiesić na gwoździu w spiżarni lub innym ciemnym miejscu, tak aby wyschła. Ważne, aby nie pomylić bylicy pospolitej z bylicą piołunem.Wysuszoną możemy włożyć do słoja, a na święta będzie do Zobacz więcej
" stanu. Przywrotnika nie stosuje się podczas ciąży, ale czasami stosowano go do bezpośredniego wywołania skurczy prodowych. Podobne działanie ma bylica piołun. Napary z przywrotnika są też używane w Zobacz więcej
Nalewka piołunowa ma też właściwości halucynogenne, więc nie należy jej spożywać w dużych ilościach. Zażywana w małych dawkach ma działanie zdrowotne i dlatego warto ją mieć pod ręką. Do przygotowania Zobacz więcej
kawe zbozowa i napar z siemienia lnianego, orazrozpoznawac ziola. Do jednego tylko nie dalam sie przekonac, a mianowicie do piołunu. To cholerstwo bylo tak gorzkie, ze nie mam pojecia, jak Dziadek Zobacz więcej