na zakwasie orkiszowym

Dobrego chleba nigdy za dużo, ten bochen polecam serdecznie. Jest zdrowy, pyszny i łatwy do zrobienia. Polecam wszystkim laikom jak i wytrawnym wypiekaczom. Orkiszowy graham na zakwasie. ROZWIŃ I Zobacz więcej
Składniki: 300g mąki orkiszowej graham 200g mąki pszennej chlebowej ok. 100ml zakwasu żytniego 1 płaska łyżeczka suchych drożdży, 1 łyżeczka soli, siemie lniane (garść) 300ml letniej wody Wszystkie Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
BUŁKI ORKISZOWE NA ZAKWASIE

BUŁKI ORKISZOWE NA ZAKWASIE 196

0
Pełnoziarniste bułeczki na mące orkiszowej. Pokrojone na niewielkie kromeczki, podpieczone w piekarniku lub w opiekaczu stały się przepysznymi grzankami, które podaliśmy między innymi z wczorajszą Zobacz więcej
Składniki 150 g aktywny zakwasżytni szczypta drożdży świeżych 100 g mąka żytnia Eko typ 720 Młyn Kopytowa 250 g mąka pszenna chlebowa typ 750 Młyn Kopytowa 50 g mąka orkiszowa typ 650 Młyn Kopytowa Zobacz więcej
Bagietki z glutenem. Można upiec na mące pszennej, ale polecam nieco zdrowszą wersję - orkiszową:) Pachnące, chrupiące... Składniki (na 4 nieduże bagietki) : 200g aktywnego zakwasu żytniego 300g Zobacz więcej
Zakwasu nie zrobiłam sama. Dostałam od Pani Zosi. Bardzo mocny, pięknie na nim chlebek wyrósł. Fajnie spotkać kogoś, z kim znajdując wspólny temat można gadać godzinami. Zachęcam wszystkich chętnych, Zobacz więcej
Chlebek orkiszowy na zakwasie Orkiszowy chlebek z całymi ziarnami orkiszu, wyrabiany był w maszynie do pieczenia chleba. Wyrastał na sitku. Piekł się natomiast, w żeliwnym garnku. Przygotowanie: Dodaj Zobacz więcej
Dla Paulinki with love Chlebek upieczony na potrzeby stworzenia dla Pauliny kolacji pt.„kanapka z serem i pomidorem wystarczy”. Życzenie spełniłam. Kanapki były orkiszowe, z Rubinem i ketchupem Zobacz więcej
Kruche ciasto jabłkowo- ... » Orkiszowy chleb na zakwasie Zwykle brak mi cierpliwości i czasu do pieczenia chlebów na zakwasie bez dodatku drożdży. Ostatnio jednak wymyśliłam sposób by była możliwość Zobacz więcej
Dzisiaj upieklam moj chleb orkiszowy. Jesli tylko mam pod reka make orkiszowa,to mam rowniez ten chleb. Chleb jest bardzo dobry,sprezysty ,dlugo zachowuje swiezosc,bardzo nam smakuje. Dzisiaj troszke Zobacz więcej
Najlepszejsze przepisy wychodzą przypadkiem. Jest to święta zasada i nikt mi nie powie, że jest inaczej:)! W trakcie mojej piekarnianej fascynacji, zostało mi trochę zaczynu orkiszowego. Nie chciałam Zobacz więcej
dodatek masła, następnym razem zrobię bez. Korzystałam z tego przepisu, zamieniając mąkę pszenną na orkiszową, bo przeca orkisz tyż pszenica. Czynnikiem wzrostu był Kasiny zakwas pszenny dokarmiony Zobacz więcej
Jako, że to mój pierwszy upieczony chleb nie chciałam eksperymentować i skorzystam z przepisu na tejwspaniałej stronieZmieniłam tylko minimalnie dodatki, bo zwyczajnie nie miałam czarnuszki ani Zobacz więcej
Bardzo dobry chlebek, ale lepiej piec go w formie. Lub dać nieco mniej wody. Bo ten kołacz to tak trochę przypadkiem... Należy przygotować: na zaczyn: 100 g zakwasu (użyłam orkiszowego) 100 g wody Zobacz więcej
chleb? Uwielbiam ten zapach podczas wypieku chleba... jestem głodna! ;) Składniki: na zaczyn: 60 g zakwasu żytniego 80 g mąki orkiszowej 100 g letniej wody Dodatkowo: 275 g letniej wody 2 łyżki Zobacz więcej
Porcja na dużą keksówkę (3515) lub 2 małe (2510) chleb orkiszowy na zakwasie Zaczyn: 3 łyżki zakwasu 500 ml ciepłej wody 1 szklanka mąki orkiszowej drobno mielonej 1 szklanka mąki żytniej razowej Zobacz więcej
Bagietki orkiszowe na zakwasie Powoli wracam do wypiekania domowego pieczywa. Na jakiś czas odeszło ona na boczny tor, ale stwierdzam, że była to zbyt długa przerwa. Jak już wielokrotnie wspominałam Zobacz więcej
Firmowy chleb z Piekarni po godzinach. Ile to lat już minęło od czasu kiedy Tatter, Polka i Margot uczyły nas jak piec chleby? Wtedy w miarę na bieżąco odrabiałam lekcje, a teraz po latach wróciłam od Zobacz więcej
Tydzień pracy nad chlebem zwięczony został sukcesem:) Pierwszy raz naprawdę dobrze wyszedł mi chlebek. Nie wiem, może wcześniej mąka była nie taka, może było za zimno...ale tym razem zakwas pracował Zobacz więcej
Pieczenie chleba w domu to nie jest trudne zadanie a smak i zapach jest niezastąpiony. Muszę Wam powiedzieć, że ja piekę chleb w domu od ponad 2 lat i jak muszę czasami kupić w piekarni to nawet Zobacz więcej