na zakwasie z automatu

Lubicie domowe pieczywo? Ja je uwielbiam. Przypomina mi ono smak dzieciństwa :-) najbardziej lubię świeży chleb z chrupiącą skórką, posmarowany masłem i podany z kubkiem mleka - nic więcej do pełni Zobacz więcej
Zajrzałam dziś do mojego zakwasu, a on przymierał głodem. Małżonek śmiejąc się zapytał co się stanie, jak nie nakarmię zakwasu przez dwa tygodnie. Odpowiedziałam zgodnie z prawdą, że umrze. Na co Zobacz więcej
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (z automatu) Uwielbiam chleby żytnie wszelkiej maści, a już chleby żytnie na żytnim zakwasie to dla mnie cud, miód ;) Musiałam sobie wypracować w miarę prosty chleb, Zobacz więcej
Chleb pszenny razowy na zakwasie z automatu W grudniu otrzymałam pocztą od Domi w kuchni dwie porcje suszonego zakwasu. Jeden pszenny i jeden żytni. Domi usłyszała, że jeszcze nigdy nie piekłam Zobacz więcej
) 270 g mąki pszennej (ja do mojego dodaję 180 g pszennej typ 650, 40 g razowej pszennej i 40 g orkiszowej) 200 g mąki żytniej - typ 720 (kupuję w Stokrotce lub na targu) 1 łyżka oleju 1/2 łyżki cukru Zobacz więcej
No i proszę, na moją blogową skrzynkę pocztową (chleby@op.pl) dostałem maila od Rafała. A w mailu przepis na chleb na zakwasie. Tak więc poniżej wkleję maila, w którym Rafał dokładnie wszystko opisał. Zobacz więcej
Pisałam już o swojej przygodzie z maszyną do pieczenia chleba, przy okazji postu o zakwasie. Teraz podzielę się przepisem z którego korzystam. Dziwię się tym, co mówią, że w maszynie nie da się upiec Zobacz więcej
? No i jeszcze przed ostatecznym podaniem przepisu wspomnę, że niestety konieczne było dodanie nieznacznej ilości drożdży - bałem się, że sam zakwas nie podoła i chleb nie urośnie. W końcu zakwasowce Zobacz więcej
wkrainiesmaku
wkrainiesmaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W Krainie Smaku
Graham z automatu

Graham z automatu 2227

1
z wodą i mąką żytnią w formce z automatu. Ostaw w ciepłe miejsce na ok. 12h. Odłóż ok. 3-4 łyżki (na kolejny chleb) i wstaw do lodówki. Do zaczynu dodaj sól, cukier, wodę i obie mąki. Ustaw program Zobacz więcej
Mada
Mada Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MadaWKuchni
Chleb z ziołami

Chleb z ziołami 246

0
Składniki: - 300 g mąki żytniej (typ 720) - 100 g mąki pszennej (typ 650) - 100 g mąki pszennej graham (typ 1720) - 1,5 łyżeczki soli - 1,25 szklanki wody - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1 łyżeczka Zobacz więcej
Zapragnęłam chleba prostego w obsłudze, z gwarancją udanego wypieku. Zakwas od wczoraj głodny, a pieczywa w domu już nie ma. Na szczęście drożdże potrzebują dwóch godzin, żeby stworzyć mi chleb, o Zobacz więcej
Ameryki nie odkryję :) Mam super przepis podstawowy sprawdzony wielokrotnie: 0,5l zakwasu 0,5 kg mąki 0,25l wody 1 łyżeczka soli W zależności od stanu posiadania lub fantazji wykorzystuję różne mąki i Zobacz więcej
Pyszny, aromatyczny chleb z automatu. Jest to najlepszy chleb jaki upiekłam w automacie, miękki, wilgotny z chrupiącymi orzechami. Zapraszam serdecznie. Składniki: 330 g wody 2,5 łyżki oleju 2 Zobacz więcej
szklanki wody płaska łyżka kminku płaska łyżeczka soli 2 łyżki miodu Przygotowanie : Wszystkie składniki połączyłam i wyrabiałam ręcznie dość długo Pozostawiłam do urośnięcia w misce, przełożyłam Zobacz więcej
Bardzo dawno już nie podawałam przepisu na bochny chleba wprost z automatu a jeśli pracujemy długo jest to znakomitym rozwiązaniem. Ustawiam automat i po powrocie do domu mam pyszny, ciepły i z Zobacz więcej
. Rozmieszałam je w dodawanej wodzie, razem z miodem Foremkę z automatu wysmarowałam olejem, posypałam płatkami owsianymi i wtedy przełożyłam ciasto chlebowe. Rosło około 3 i 1/2 godz. Piekłam w Zobacz więcej
Naturalny zakwas do chleba i co z niego wynikło Naturalny zakwas do chleba i co z niego wynikło. Oj a wynikło coś pysznego i prostego do przygotowania. Całkiem niedawno w moje ręce trafił naturalny Zobacz więcej
Hardcorowy bo... Moja siostra lubi się odchudzać, diety zazwyczaj zabraniają jedzenia pieczywa, dlatego wymyśliłam ten chleb aby mogła go jeść mimo diet. W chlebie tym nie używam mąki pszennej, Zobacz więcej
Dzisiejszy chleb jest upieczony wyłącznie na drożdżach, bez dodatku zakwasu, a mimo to, jest wilgotny i bardzo, bardzo smaczny. Ma chrupiącą skórkę i pachnący środek. Wybornie smakuje zarówno z Zobacz więcej
- płatki owsiane do dekoracji Wykonanie w maszynie: Do pojemnika automatu chlebowego wlać zakwas, wodę, mleko. Wsypać obie mąki, sól, otręby, rozkruszyć drożdże. Nastawić program pierwszy do wypieku Zobacz więcej