naczynie rzymskie

Zakupione w lumpeksie za niecałe 15 zł sprawdza się bardzo dobrze w mojej kuchni już 2 rok. Mowa o glinianym garnku rzymskim. Warzywa przygotowane w nim są miękkie i wnie rozpadają się, a mięso Zobacz więcej
Garnek rzymski - gliniane naczynie do zapiekania, modny gadżet slow foodowy, odkąd go kupiłam i zaczęłam używać, wciąż mnie zachwyca i z każdym przyrządzonym daniem lubię go coraz bardziej. A skąd ta Zobacz więcej
Proszę nie pobierać moich zdjęć, obrazków, tekstów i pomysłów bez pytania mnie o zgodę jako, że stanowią one moją własność. Dziękuję Zobacz więcej
Składniki na 8 porcji: 400g krewetk gotowanych, rozmrożonych 4-5 główek mini sałaty rzymskiej Sos: 4 łyżki majonezu Winiary 2 łyzki ketchupu 1 łyżeczka sosu Worcestershire sok z połowy cytryny 2 Zobacz więcej
1 perliczka pieprz czarny pieprz biały szczypta hyzopu szczypta mięty oliwa sól 1 jabłko 2 marchewki Perliczkę myjemy , nacieramy oliwą, i posypujemy przyprawami, odstawiamy na ok 2 godziny pod Zobacz więcej
Zapraszam dziś na bardzo łatwy i smakowity przepis na pstrąga. Pstrąga upiekłam w całości z dodatkiem plasterków dojrzałych pomidorów rzymskich oraz kawałków cebuli.Aby podczas pieczenia nic się nie Zobacz więcej
Pomysł na szybki wiosenny obiad z mielonego: kebaby z dodatkiem tartego jabłka pieczone bez tłuszczu, bataty z serem (przepis ), sałata z jogurtem: Kebaby - pół kilo mielonego mięsa wołowo-wieprzowego Zobacz więcej
Chleb dziś przedstawiony wymaga do upieczenia jakiegoś garnka, najlepiej żeliwnego ale ja go nie mam i użyłam tutaj garnka rzymskiego. Powiem że naczynie żaroodporne odpowiedniej wielkości też będzie Zobacz więcej
Pikantne pałki z wędzoną papryką Składniki : 4 pałki z kurczaka, 1 łyżka wędzonej papryki, sól, pieprz, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, olej. Przygotowanie : Mięso dokładnie oczyść. Do miski Zobacz więcej
Cały obiad ma być w jednym garze. Chodzi mianowicie o to, żeby nie wozić wielu garów na budowę, na pole, czy piknik, czyli tam gdzie nie ma warunków do ugotowania strawy. To był warunek pierwszy, po Zobacz więcej
Canarian mojo potatoes Składniki. 15 ziemniaków małych 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki soli morskiej Sos mojo. 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kminku rzymskiego 1/3 szklanki Zobacz więcej
łopatki - kilogram cebuli - czosnek (3-4 ząbki) - pieprz, majeranek, kminek Mięso solimy, kroimy w grube plastry, nacieramy pieprzem, majerankiem itp i kładziemy do lodówki na 2 godziny. Cebulę Zobacz więcej
Pomidorki z pysznym farszem,idealne na przystawkę czy zakąskę . . . :) *Składniki podam ogólnie ponieważ to zależy ile chcemy zrobić pomidorków Pomidory ja miałam rzymskie Pieczarki Jajka Mały pęczek Zobacz więcej
Skład: 800g karkówki 2 duże cebule 600g pieczarek 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/3 łyżeczki czosnku suszonego 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego sól, pieprz masło do wysmarowania naczynia olej Zobacz więcej
oliwę, musztardę, miód, przyprawy i przeciśnięty czosnek przez praskę.Każdy kawałekmaczam w marynacie. Wkładam do lodówki na minimum godzinę, a najlepiejcałą noc. Naczynie żaroodporne smaruje masłem, Zobacz więcej
Pasta z czarnej fasoli i bakłażana Składniki: ok. 8 łyżek czarnej fasoli (suszonej - namoczonej przez noc i ugotowanej) pół bakłażana (upieczonego do miękkości w ok. 180C) 3 łyżki oliwy świeży Zobacz więcej
udziec wołowy wino czerwone wytrawne liść laurowy ziele angielskie kilka ziaren jałowca sól, pieprz Mięso natrzeć solą i włożyć je do naczynia, w którym będzie się marynować - może to być garnek Zobacz więcej
Składniki na pieczeń rzymską: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 4 jajka 7 łyżek bułki tartej 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek do wysmarowania Zobacz więcej
Moja propozycja na danie z białą kiełbasą tym razem pieczona w gryczanym piwie miodowym. Składniki: 8 sztuk dobrej białej kiełbasy wieprzowej mała cebula kilka gałązek świeżego tymianku 0,5 l piwa Zobacz więcej
i mieszamy. Przelewamy przez sito. Następnie zawartość sita przekładamy ponownie do naczynia i dolewamy resztę płynu. Płuczemy. Przelewamy przez sito wyciskając resztki płynu. Sos przelewamy do Zobacz więcej