nadzienie z wątróbki

, zwracajcie uwagę na kolor i zapach. Kolor powinien być różowy (jeżeli kurczak jest szarobury, bądź przyżółcony – nie kupujcie), a zapach przyjemny (jeśli będzie nieprzyjemny może to świadczyć o tym, Zobacz więcej
elanowakowska
elanowakowska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
salonik smaków
Nadzionko

Nadzionko 277

0
Nadzionko to rarytas dla wszystkich wyrafinowanych smakoszy. To idealna propozycja na obiad lub jako samodzielne danie. Taki samym nadzionkiem faszeruję udka. Składniki: 1 kg łopatki 1/2 kg wątróbki 1 Zobacz więcej
Kaczka faszerowana wątróbką i mielonym mięsem, podana z kaszą gryczaną jest przepyszna. Składniki: kaczka 1/2 kg mięsa mielonego 20 dag wątróbki 3 jajka sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki olej Zobacz więcej
12go maja, czyli dzisiaj obchodziliśmy w Poznaniu Święto ulicy Żydowskiej. Ci, którzy śledzą mojego bloga wiedzą, że lubię klimaty żydowskie, przede wszystkim kulinarne, ale nie tylko; perspektywa Zobacz więcej
Ostatni przepis, który dodaję w tym roku do akcji Wielkanocne smaki 2 oraz SeroManiacy. Składniki: 500 g mięsa zmielonego wołowego 350 g zmielonego mięsa z indyka 250 g wątróbki z indyka 200 g boczku Zobacz więcej
Składniki na nadzienie: 400g wątróbki drobiowej (oczyszczonej) pół pory 3 łyżki uprażonych orzechów włoskich 2 gałązki świeżego tymianku sól, pieprz szklanka piwa 2 ząbki czosnku Składniki na Zobacz więcej
Miała być szynka,wyszedł pasztet :)w dodatku bardzo smaczny.. mięsny z wyczuwalną słodyczą śliwki.Jak się okazuje pasztety można nie tylko piec ale również parzyć. Pasztet ten wykorzystam również jako Zobacz więcej
pitu pitu
pitu pitu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
pitu pitu slow food
Wege święta

Wege święta 123

1
głodu, bo przecież;) W tym roku nasz stół wygląda inaczej. Jest pyszny wege bigos (wyszedł mi boski, a to mój pierwszy bigos w życiu), pasztet z fasoli i pieczarek, moje ulubione "nadzienie" czyli to Zobacz więcej
Składniki: 1 kurczak, 1,5 kg 2 litry wody 2 łyżki soli kamiennej łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe do środka: 2 wątróbki 100 g surowego boczku 4 gałązki tymianku 10 liści czosnku Zobacz więcej
Piersi z kurczaka napełnione nadzieniem z wątróbki drobiowej i papryki czerwonej. Duszone w aromatycznym sosie pomidorowym to propozycja na smaczny, mięsny obiad. 4 filety z kurczaka sól pieprz czarny Zobacz więcej
Aga Trzaska
Aga Trzaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Trzaski w kuchni
Na dwa sposoby

Na dwa sposoby 534

0
na gotującą się wodę i gotować ok. 3 min od wypłynięcia. Podawać ze zrumienioną cebulą i skwarkami. Druga kombinacja polegała na tym, że ciasto pokroiłam na kwadraty, każdy z nich nadziałam mięsem i Zobacz więcej
Gęsina na św. Marcina Pamiętam z dzieciństwa, że kiedyś jadało się u nas w domu gęś, na święta Bożego Narodzenia. Później jakoś zaprzestano tego; myślę, że chyba m. in. dlatego, że gęś przestała być w Zobacz więcej
Pyszna kaczka o intensywnym smaku i to cała w buraczkach . Trochę mniej tradycyjny przepis stawiający na przyprawy i bogaty bukiet smaków. Składniki: kaczka barbarie – ok 2 kg kilka buraków i Zobacz więcej
, wymieszaj z kaszą przypraw. Na każdy wyciągnięty z zalewy liść nałóż łyżeczkę farszu, zawiń. Gołąbki zapiecz około 15 min 180 stopniach ps. przepis na zalewę do liści jest powszechny, więc podawanie Zobacz więcej
kupić) Jako przekąskę podałam pasztet z selera - duma i oryginalny wyrób gospodyń z trzebnickich wzgórz - wszystkim smakował Potem bigos wrocławski z czerwonej kapusty Zalewajka - której w filmie Zobacz więcej