naengmyeon

ZOBACZ TAKŻE:

Jedno z serwowanych na zimno dań koreańskich. Makaron zmąki gryczanej podawany z marynowaną rzodkiewką, gruszką, ogórkiem, kawałkami wołowiny oraz ostrym sosem. W prostszej wersji mięso i/lub bulion Zobacz więcej
tylife.pl
tylife.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
tylife.pl
Jajangmyeon.

Jajangmyeon. 154

Makaron udon z pastą z czarnej fasoli i kurczakiem. Do tego sałatka z ogórka z sezamem w słodkim sosie. Jajangmyeon to tradycyjnekoreańskiedanie. W oryginalne zamiast kurczakawystępuje mięso mielone Zobacz więcej
Jeśli chodzi o dzisiejszą potrawę, to nasze uczucia w stosunku do niej są dosyć mieszane. Z jednej strony jest niesamowicie popularna w Korei i chęć jej spróbowania była ogromna. Z drugiej jednak Zobacz więcej
Krasowa wyspa Jamesa Bonda (wyglądająca jak maczuga Herkulesa) na zatoce Ao Phang Nga. Tu przeciwnik 007 (nieodżałowanego Rogera Moore'a) ukrywał śmiercionośną broń. Tajski ślub przed buddyjską Zobacz więcej
Pyszna, ostra sałatka z rzodkiewki. Można użyć rzodkiewki koreańskiej lub odmiany japońskiej (daikon). Może być jednym z dodatków do Bibimbap lub przystawką. Składniki: ok. 400 g koreańskiej Zobacz więcej
Uwielbiam tajskie curry i wolę je zdecydowanie bardziej od każdego indyjskiego – jest dużo bardziej kwiatowe, jest w nim coś eterycznego i wysublimowanego, a smaki są oparte na sile kontrastów. Mimo, Zobacz więcej
Zielone bardziej z nazwy, ale bardzo smaczne, tajskie curry z bakłażanami fot. D.Szymborska To już koniec mojego, prywatnego tajskiego tygodnia. Były warzywa, bób, teraz pora na opis dania głównego. I Zobacz więcej
Dzisiaj mam dla Was przepis na kolejną odmianę „rosołku” tajskiego. Ta odmiana jest bogata w przyprawy, odrobinę pikantna, a główną rolę grają w niej krewetki tygrysie. składniki: (3-4 porcje) BULION Zobacz więcej
Dziś rusza III edycja Targów Książki Kulinarnej (Qchnia Artystyczna, Jazdów 2, Warszawa). Ja szczególnie zapraszam na niedzielę na godzinę 14:00 na spotkanie o kuchni koreańskiej. Podczas całej Zobacz więcej
OREO No-Bake Cheesecake SKŁADNIKI|INGREDIENTS 160 g zmiksowanych ciasteczek (ok. 22 ciasteczka bez kremu) |160 g of mixed cookies (about 22 cookies without cream) 65 g rozpuszczonego oleju kokosowego| Zobacz więcej
W jednej z moich ulubionych, azjatyckich knajpek podają wyśmienite tajskie curry. Żółte, czerwone, zielone, z krewetkami, kurczakiem, kaczką… Po prostu każde. Zastanawiałam się czy mogę zrobić coś Zobacz więcej
Gaeng Kheow wan gai – czyli zielone curry z kurczaka Zmodyfikowany przepis Ken’a Hom Pyszne tajskie danie! Warto podawać je z ryżem gotowanym w mleku kokosowym. Składniki (porcja dla 4 osób, albo Zobacz więcej
Japończycy mają swoje dashi, które świetnie komponuje się ze smakiem zupy miso, a Koreańczycy przygotowują specjalny wywar z suszonych rybek anchois, który z kolei lepiej pasuje do ich ukochanej pasty Zobacz więcej
Oto i przyszła pora na naszym blogu na małą rozpustę, postanowiłyśmy bowiem zapoznać Was ze słynnym koreańskim smażonym kurczakiem. Japończycy mają cudowne karaage (klik!), w Korei zaś od kilkunastu Zobacz więcej
"Możesz wyleczyć choroby tarczycy" Samodzielna diagnostyka i program przywracający zdrowie - dr Amy Myers. "Gdybym miała przyznawać nagrody poszczególnym częściom ciała, wyróżniłabym tarczycę jako Zobacz więcej
Od dawna przymierzałam się do tego tajskiego dania. Usłyszałam od kilku osób "Jak możesz nie znać Green Curry!". I za każdym razem, jak to słyszałam, brzmiało to coraz bardziej jak wyzwanie. Którego Zobacz więcej
Mille-feuille to takie ciasto z Francji oryginalnie którego powstanie określa się na XVII wiek. Jak każdy francuski deser (i nie tylko deser) jego nazwa jest znacznie prostsza niż to z pozoru wygląda Zobacz więcej
Pomysł na tę zupę zaczerpnęłam z kupionej kilka dni temu książki "Kuchnia tajska - to proste" autorstwa Sallie Morris. Jest pierwszym daniem, które postanowiłam ugotować z tej książki. Zupa na czasie, Zobacz więcej
Moja druga wersja tajskiego curry, tym razem z dodatkiem czerwonej pasty curry. Jednak pierwszy wspólny przepis występujący w kuchniach mojej i Kasi z Kuchni Prezydentowej. Kasieńko, dziękuję Ci za Zobacz więcej
GAENG LIANG FAK TONG to niezwykła zupa, która zaskakuje smakiem, zapachem oraz wyglądem. Poprzez połączenie mleczka kokosowego z dynią otrzymujemy wyjątkową zupe. GAENG LIANG FAK TONG zadziwiła nas Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: