najlepsza zalewa do peklowania

Domowa szynka gotowana, to najlepszy przepis na najlepszą domową wędlinę, bez wcześniejszego peklowania, bez sztucznych dodatków i konserwantów. Szynka gotowana z tego przepisu wychodzi soczysta, Zobacz więcej
Rolada ozorkowa Składniki: - ozory wieprzowe, wołowe lub z dzika - warzywa konserwowe: kukurydza, ogórki, groszek, marchew, pieczarki - żelatyna - osłonki barierowe lub poliamidowe Sposób wykonania Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dzikie Smaki
Warchlak z rusztu

Warchlak z rusztu 57

0
zaparzamy gorąca wodą i po ostygnięciu dodajemy wywar do zalewy peklującej. Dodajemy sól, wkładamy mięso i solimy w zalewie3-5 dni w temp lodówkowej (około 6 stopni).Następnie wyjmujemy mięso z Zobacz więcej
Schab prasowany Składniki - schab wieprzowy - sos sojowy (dobrej jakości) - trawa żubrowa - peklosól - żelatyna - woda - osłonki barierowe Schab z mizdrą i warkoczem peklujemy na mokro. Zalewę Zobacz więcej
Aby zrobić taką wędzonkę musimy poprosić zaprzyjaźnionego rzeźnika by nam wycioł taki kawałek mięska, bądź mieć dobrego kolegę który nam to załatwi. Peklowanie: Na mokro z nastrzykiem solankę robiłem Zobacz więcej
przewracaj go pomagając sobie np. widelcami. Po tym czasie, wyjmij mięso z zalewy, opłucz je pod bieżącą, zimną wodą. Zrób np. nożem przez środek mięsa otwór do którego wsadzaj suszone śliwki. Zobacz więcej
Domowe wędzonki Całe lato czekaliśmy na ten moment. Kiedy temperatura otoczenia, a przede wszystkim temperatura w naszej piwnicy jest odpowiednia (czyt. 6-8stopni C) możemy zacząć "produkcję" własnych Zobacz więcej
Anna Wiśniewska
Anna Wiśniewska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przepisy z sercem
Golonka

Golonka 24962

8
zalewę do peklowania. Wkładam do niej umyte golonki (powinny one być całkowicie zakryte). Pozostawiam w zimnym miejscu na 2-3 dni. 2. Golonki zalewam wodą, dodaję obraną i pokrojoną włoszczyznę, Zobacz więcej
Szynka wieprzowa tylna, gotowana Szynka wieprzowa tylna, gotowana Składniki: - mięsień tylnej szynki: myszka, kulka, skrzydło, - peklosól - szpagat, ja użyłem siatki Wycięte mięśnie szynki wieprzowej Zobacz więcej
CiekawaKuchnia
CiekawaKuchnia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ciekawa Kuchnia
Pulled Pork

Pulled Pork 414

0
Pulled Pork nie posiada idealnie pasującej polskiej nazwy. Czasem nazywa się go „peklowaną wieprzowiną”, co oddaje tylko cześć prawdy. Owszem, jest to wieprzowina i jest ona peklowana, ale tak samo Zobacz więcej
Jak wszystkim wiadomo najlepsza wędlina to domowa szynka... U mnie ostatnio takowa gości na stole bardzo często. Dzisiaj zapraszam na schab z szynkowaru. Przygotowanie takiego wyrobu jest bardzo Zobacz więcej
edit
edit Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kucharzenieedi
Szynka pieczona

Szynka pieczona 178

3
wędlin mojej rodziny. Przygotowuję ją zawsze na święta a także bez okazji gdy znudzą się nam te kupne i naszpikowane chemią. Można ją spożywać na zimno do sałatek i kanapek, ale również jest bardzo Zobacz więcej
Szynka z dzika pachnąca łąką Składniki: - szynka z kością - peklosól - pieprz naturalny - liść laurowy - ziarna jałowca - czosnek - rozmaryn - trawa żubrówka - miód naturalny - sos sojowy (dobrej Zobacz więcej
odRAFEX. Zapraszam:) Składniki: Marynata: półtora litra wody 4 liście laurowe 4 ząbki czosnku 1 łyżka kolorowego ziarnistego pieprzu 2 łyżki soli peklującej Dodatkowo: półtora kilograma szynki Zobacz więcej
Nie ma nic lepszego od swojskiej szynki. Zachęcam do przygotowania swojskiej szyneczki gotowanej, jest naprawdę doskonała i długo zachowuje świeżość, bardzo polecam. Szynkę tą wykonałam według Zobacz więcej
Domowych wędlin c.d. Czy jest coś lepszego od pysznej domowej wędliny? Chyba nie. Dziś polecam słoikową wersję. Składniki: 2 kg boczku surowego 3 ząbki czosnku 10 g sól peklująca peklosmaczek K Zobacz więcej
wcześniej jakieś przyjęcie to z wyprzedzeniem staram się zaplanować również menu. Dlatego mięso kupuję co najmniej tydzień wcześniej i sama robię zalewę do peklowania. Na prawdę polecam każdemu kto Zobacz więcej
Domowa wędlina - szynka peklowana przez 4 dni, upieczona w pieprzu młotkowanym z kolendrą. Pyszna i aromatyczna wędlina to to, co lubię najbardziej. Niestety, to co sprzedają w sklepach najczęściej Zobacz więcej
Nie ma nic lepszego niż plaster domowej szynki na skibce świeżego chleba:- ) Zrobienie takiej wędliny jest naprawdę proste i zachęcam wszystkich do zakupu szynkowara. Tym razem przedstawiam przepis na Zobacz więcej
Początkowo pomysł peklowania wydał mi się raczej przerażający i lekko niehigieniczny. Bo przecież przechowywanie surowego mięsa w lodówce dłuższy czas nie kojarzy się zdrowo. Jednak koleżanka Zobacz więcej