najlepsze ciasto z renklodami

g cukru 75 g masła robimy: Zaczęłam od kruszonki, która musi ostygnąć. W rondelku rozpuściłam masło, dodałam cukier, gdy się rozpuścił dodałam mąkę, wymieszałam, odstawiłam. Ciasto: masło zmiksowałam Zobacz więcej
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ucierane ciasto ze śliwkami. Nie licząc owoców składa się zaledwie z 5 składników! Pyszne, wilgotne i maślane... Czy może być coś lepszego do niedzielnej, Zobacz więcej
morele, brzoskwienie oraz śliwki. Jest to moja propozycja w ramach akcji Morelkowo-Brzoskwiniowo. Składniki (na 4 tarteletki lub 20-cm tortownicę): Ciasto - szklanki mąki - szklanki mąki Zobacz więcej
m.tomaszewska
m.tomaszewska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchniokracja
Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami 194

0
I, która jak opisują ją źródła historyczne była słodka i dobra. Śliwki jada się suszone oraz świeże. Są częstym dodatkiem do mięs (w szczególności wieprzowiny oraz drobiu, a w kuchni krajów Bliskiego Zobacz więcej
ciasta francuskiego (jeśli gotowe ze sklepu to koniecznie na maśle) 5 dużych śliwek (np. renklody) 12 dag masy marcepanowej 20 ml amaretto 2 łyżki soku z pomarańczy Dodatkowo: - 2/3 opakowania Zobacz więcej
NaStole.pl
NaStole.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
NaStole.pl
Drożdzowe ze śliwkami

Drożdzowe ze śliwkami 445

1
W sezonie śliwek aż grzechem jest nie zrobienie wypieku. Wg gustu możnazrobićciasto ucierane, kruche czy drożdżowe i każde ze śliwkami. A śliwkimożna wybierać do woli, węgierki, mirabelki czy renklody Zobacz więcej
2 łyżeczki oleju roślinnego cynamon pół łyżeczki kakao pół banana aromat pomarańczowy + łyżeczka kopiasta masła orzechowego łyżeczka marshmallow śliwka ( renkloda) Mieszamy suche składniki w większej Zobacz więcej
proszku do pieczenia * 2 jajka * 80 g mielonych orzechów włoskich * 50 g orzechów włoskich grubo posiekanych * 4 śliwki renklody Tym razem zamiast cukru dałam daktyle. Nie wiedziałam, czy 10 szt. Zobacz więcej
Sezon na śliwki. Macie do wyboru kilka pysznych rodzajów śliwek: mirabelki, renklody, no i oczywiście niezastąpione węgierki! My najbardziej lubimy je w cieście lub w jakimś prostym deserze. Zobacz więcej
" Błyszczące, fioletowe, słodkie i soczyste- Śliwki!!! Węgierki i renklody to moje ulubione odmiany. Surowe, suszone, smażone czy w cieście, zawsze smakują tak, że nie mogę się od nich oderwać. A Zobacz więcej
Jedno z najlepszych ciast, jakie ostatnio jadłam! Jest wilgotne, aromatyczne i bardzo smaczne. Pod kruszonką, która po upieczeniu zmienia się w chrupiącą skorupkę, tworzy się miękka Zobacz więcej
Jeszcze nie zdążyliśmy wykorzystać wszystkich jagód, a już pojawiły się następne owoce – żółte renklody. Są to śliwki miękkie i soczyste, dlatego nie nadają się tak dobrze do pieczenia jak węgierki, Zobacz więcej
Pyszny, mięciutki i aromatyczny - piernik z starych notesów mojej babci! Składniki: Ciasto: 5 jajek 2 szkl mąki tortowej 1/2 kostki margaryny 1/2 szkl miodu 1 szkl cukru 1 łyż sody oczyszczonej 1 op Zobacz więcej
Skoro na targowych straganach królują śliwki - od renklod po węgierki - to czas upiec "Najłatwiejsze ciasto na świecie" - ciasto ze śliwkami. Jeżeli ktoś z Was w dzieciństwie nie szalał do tego Zobacz więcej
To najlepsze clafoutis jakie do tej pory zrobiłam i jakie jadłam. Oczywiście skromność to moja największa zaleta ;-) ale nie jest ze mną aż tak źle, bo to zmodyfikowany przepis z książki "Ancient Zobacz więcej
majaskorupska
majaskorupska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Maja Skorupska
9 września 2012

9 września 2012 68

0
Dzisiaj na słodko. Ale jesiennie. Śliwki można wykorzystać i do wytrawnych wypieków, i do słodkich. To, co upiekłam to ciasto na deser, z nutką piernikową, czyli taką lekko korzenno - wytrawną. Zobacz więcej
Kiedyś przed naszym domem rosły trzy duże śliwy. Renklody, moje ulubione. Gdy byłam mała zawsze zrywałam sobie z nich co lepsze kąski i od razu pochłaniałam ze smakiem. Nie było tematów takich jak Zobacz więcej
. Ciągłe smakowanie powideł, musu i konfitur, zapijane świeżo ugotowanym kompotem (bo oprócz tego w słoikach robiłam taki do picia od zaraz żeby jakośratowaćśliwki) dawało mi się we znaki i już nie Zobacz więcej
;) Na wierzch dałam ubitą śmietanę. Nie mam niestety zdolności do zdobienia ciast więc wyszło jak wyszło ;) CIASTO Składniki: 2 szklanki mąki 3 duże jajka (lub 4 małe) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zobacz więcej
. Śliwki pod kruszonką podawałam z różowym,półsłodkim winem CELEBRO.Wino ma przyjemny delikatny smak,słodycz w nim jest subtelnie wyczuwalna,przyjemnie się je sączy.Wino jest świetnym dopełnieniem, Zobacz więcej