Pigwa jest naturalnym lekiem, jej owoce mają dużo witaminy C(siedem razy więcej niż cytryna), B, prowitaminy A, garbników, pektyn. Słyną zminerałów: magnezu, fosforu, potasu, żelaza, miedzi ijodu.
Zobacz więcej
Nalewka z pigwy to był jeden z moich głównych nalewkowych celów na ten rok. Ponoć jest ona najpopularniejsza zaraz po nalewce wiśniowej, ale kupienie pigwy w sklepie graniczy z cudem. I właśnie zakup
Zobacz więcej
Pyszna, słodziutka nalewka z pigwy. W zimę w sam raz na rozgrzanie gdyż zawiera dużo witaminy C. A w dodatku bez żadnych konserwantów, barwników po prostu domowa nalewka. Składniki 1 kg pigwy 0,5 l
Zobacz więcej
Ponieważ pigwa, zwana także polską cytryną, już dojrzała, czas na moją ulubioną nalewkę. No może jedną z moich ulubionych nalewek... w zasadzie nie spotkałem jeszcze nalewki, której nie lubię:) Jak
Zobacz więcej
Na filmie poniżej znajdziesz przepis na doskonałą nalewkę z pigwy. Nalewka z pigwy to doskonały trunek na chłodne zimowe wieczory. Rozgrzeje, a jej doskonały smak pozwoli nam na chwilę przyjemności.
Zobacz więcej
Witajcie :) Czas leci nieubłaganie, dopiero co były wakacje, a już mamy pierwszy weekend października. Dla nas oznacza to jedno - prawdziwie jesienne wieczory. A jeśli można zrobić coś by sobie je
Zobacz więcej
Mój mąż bardzo ją lubi i co roku zimą prosi abym zrobiła. Sezon na pigwy mamy zimą. Konfitura z pigwy składniki 1kg pigwy 1kg cukru 1szklanka wody 7 goździków łyżeczka soku z cytryny Pigwę obieramy i
Zobacz więcej
Owoc pigwy | przepis, jak zrobić Anka Gotuje Przepisy na zdrowe i smaczne dania Owoc pigwy Posted on 3 marca 2014 by Anka Leave a comment Owoc pigwy przypomina jabłko i jest dosyć twardy. W pigwie
Zobacz więcej
Nalewki wg procedury naszej starszej siostry,która się w nich specjalizuje ... ;). Pigwy u nas corocznie nie brakuje,zatem przetwarzamy ją do woli,głównie jako dodatek do herbaty(zamiast cytryny),na
Zobacz więcej
Gdy zostałam obdarowana dużą siatką pigwy, zastanawiałam się co z nią zrobić. Koleżanka zachwalała mi pigwę do herbaty swojej mamy. Niestety nie potrafiła podać mi przepisu. Myślałam, że ma na myśli
Zobacz więcej
Moją kuchnię opanowała pigwa. Mam jeszcze kilka pomysłów co do jej zastosowania ale dzisiaj chcę pokazać ten najprostszy i najbardziej oczywisty czyli syrop do herbaty w zastęstwie za cytrynę.
Zobacz więcej
Przyszedł czas na ponowne nastawienie nalewki z pigwy. Smakuje wyśmienicie, poniżej kieliszek z roczną nalewką. Ma piękny kolor, wiec warto poczekać! A teraz przepis dla tych, którzy nalewkę pigwową
Zobacz więcej
Korzystacie z zasobów odżywczych jakie posiada pigwa? Pewnie niewiele osób wie, że to właśnie polski owoc. Ja też nie wiedziałam dopóki się na nią nie natknęłam. Taki odpowiednik egzotycznej cytryny,
Zobacz więcej
Składniki – porcja na 2 l nalewki: 2 kg pigwy, 1 kg cukru, 0,5 l spirytusu, 0,5 l zimnej przegotowanej wody. Krok 1 Pigwę myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki. Pokrojone owoce przekładamy do
Zobacz więcej
Jak byłam mała rodzice kupili działkę. Chcieli karmić nas zdrowo i bez sztuczności. To była wersja oficjalna, tak naprawdę mama chciała mieć miejsce do opalania a tata po prostu kocha wszelkie prace
Zobacz więcej
Nalewki z pigwy należą do częściej robionych domowo nalewek. Sprzyja temu dostępność owoców i ich wyrazisty smak i aromat. Nalewka pigwowa jest również wyśmienita do mieszania z innymi mniej
Zobacz więcej
Przepis na nalewkę z pigwy jest bardzo prosty i każdy bez trudu sobie z nim poradzi. Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, ale świetnie sprawdzają się jako składnik dżemów, nalewek i
Zobacz więcej
Sok z pigwy Pigwa- bogactwo witaminy C, idealnie nadaje się jako zamiennik cytryny. Aromatyczna, o cierpkim smaku, najczęściej wykorzystywana do tworzenia nalewek. Przez nas uwielbiana ze pyszny sok,
Zobacz więcej
Składniki: 1 kg owoców pigwy 1 kg cukru Sposób wykonania: Owoce pigwy dokładnie szorujemy a następnie kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Duże cząstki siekamy na małe kawałki. Wsypujemy do
Zobacz więcej
Składniki: - Pigwy - 1 kg - spirytus - 0,5 L - woda - 0,7 L - miód - 1 łyżka stołowa - cukier - 1 łyżka stołowa - rodzynki - sok z cytryny Sposób przygotowania: Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną
Zobacz więcej