nalewka francuska

Nazwa nalewki francuska 44 wzięła się stąd, że wszystko musimy dokładnie liczyć. Do 44. Wyjątkiem jest tylko wódka. Wystarczy taka o mocy 40 proc. Składniki potrzebne do przygotowania nalewki Zobacz więcej
Nazwa tej nalewki pomarańczowej określa liczbę niezbędnych składników. Ten przepis na nalewkę z pomarańczy jest dość rygorystyczny i warto powtórzyć sobie liczenie do 44. Również w temacie leżakowania Zobacz więcej
Przepis na nalewkę cytrynową po francusku różni się nieco od przepisu na cytrynową po włosku zwaną również limoncello. Czas przygotowania obu trunków jest taki sam, więc należy przygotować oba, by Zobacz więcej
wodą i spirytusem i szczelnie przykrywamy. Macerujemy 44 dni od czasu do czasu potrząsając słojem. Po tym czasie zlewamy nalew. Pomarańczę wyjmujemy, przecinamy na pół i wyciskamy z niej sok. Sok Zobacz więcej
Marynata: 4 łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki nalewki z aronii 1 łyżka jagermeistera 4 ząbki czosnku pokrojonego w drobną kostkę łyżka oleju Podawane z kremowym twarożkiem wymieszanym z pokrojonymi Zobacz więcej
10.Kiszone zielone pomidory 9.Marynowana pierś gęsi 8.Pieczona gęś - genialna!!! 7.Szybkie ciastka francuskie z mascarpone - jak zrobić 6.Małże - prosty przepis 5.Nalewka z cytryny - przepis 4.Duszony Zobacz więcej
Różyczki z ciasta francuskiego Sałatka z selerem konserwowym i ananasem Salsa z mango i chili Mini-calzone z kabanosami Sałatka z tuńczykiem na krakersach Kotlety mielone inaczej czyli greckie Zobacz więcej
Figi - kilka pomysłów na wykorzystanie fig :) babeczki śmietankowe z figami ciasto drożdżowe z figami ciasto z figami i serem figi - jak zapiekać figi w cieście francuskim figi w cieście francuskim, Zobacz więcej
Figi - kilka pomysłów na wykorzystanie fig :) babeczki śmietankowe z figami ciasto drożdżowe z figami ciasto z figami i serem figi - jak zapiekać figi w cieście francuskim figi w cieście francuskim, Zobacz więcej
CakeCaprice
CakeCaprice Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cake Caprice
Francuska 44

Francuska 44 373

3
W zeszłym roku zaproponowałam Wam przepis nadomowy Baileys. W tym roku przygotowałam nalewkę pomarańczowo-kawową zwaną "Francuska 44". Delikatna, lekko cierpka w smaku, z intensywnym, kawowym Zobacz więcej
Zanim wyjechałam na Węgry, przejrzałam net w poszukiwaniu tematu: co przywieźć z Węgier? Głównie chodziło mi o kulinarne lokalne smakołyki. Wszyscy pisali: wina (głównie tokaj) oraz palinkę i unicum. Zobacz więcej
Uwilebiam ajerkoniak podawany w kieliszku lub jako dodatek do deserów np. lodów :D Jego nazwa powstała z połączenia dwóch słów, niemieckiego Eier "jajka" oraz francuskiego cognac "koniak". Tym razem Zobacz więcej
Czereśnie we francuskim klasyku. Składniki: 100 g mąki pszennej 200 g jogurtu naturalnego (może być typu greckiego) 2 jajka 60 g cukru 1-2 łyżki nalewki wiśniowej (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki proszku do Zobacz więcej
Nat
Nat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eat.Read.
Kurki, lisiczki, liszki. Tarta.

Kurki, lisiczki, liszki. Tarta. 135

0
Żar się z nieba leje. Pod Halą Mirowską gwar, pan poleca maliny za 3zł, trochę oklapłe, ale "dobre na sok". Robię z nich nalewkę, jak prawdziwa dorosła dziewczynka. Truskawkowa wyszła pysznie, z tą Zobacz więcej
stoi szlonka tyju", czyli "w przedpokoju na kredensie stoi szklanka herbaty". Za cholerę nie byłam wstanie tego powtórzyć. Dostałam wczoraj od teścia agrest i porzeczki. Na nalewki, o których napiszę Zobacz więcej
kilka miesięcy nie opuściłam jednak kuchni. I tak powstały kolejne słoiki soku malinowego, dwa rodzaje nalewki z pigwy, kilka wariacji na temat potraw z ciastem francuskim... ach za dużo by Zobacz więcej
Dzisiaj zapraszam na bardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem świeżych ogrodowych malin. Ciasto idealnie dopasowało się z francuskim różowym winem półsłodkim Celebro które słynie z delikatności a Zobacz więcej
i Podlasia, tradycyjne nalewki, piróg biłgorajski i wiele innych smakołyków ze wszystkich regionów naszego kraju. A do tego bretońskie ostrygi, węgierskie wędliny, przetwory, słodki sękaczczyli Zobacz więcej
TORT BABECZKA GIGANTKA ... » SENTYMENTALNIE... Ciocia Helcia Niedawno odeszła od nas ciocia Helcia. Rodowita francuska, dama, dobra kobieta. Pamiętam, że kiedy byłam małą dziewczynką, przyszła do nas Zobacz więcej
Pierwsza potrawa jaką przygotowywałam podczas warsztatów kulinarnych zorganizowanych w niedzielę 17.08.2014 r. w restauracji TOGA w ramach Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu, była Zobacz więcej