nalewka kresowa

rok temu jeden z październikowych weekendów spędziłam na jurze krakowsko-częstochowskiej. pogoda jak na zamówienie, więc postanowiłam udać się na grzyby. grzybów nie znalazłam, za to wróciłam z 2 Zobacz więcej
Lipa z miodem zwana nalewką kresową zaczynamy robić na wiosnę. Składniki: Miodówka: 0,5 l wody 2 goździki 0,5 l miodu o,5 l spirytusu 95% Nalewka: miodówka 1 i 1/2 szklanki kwiatów lipy sok z 1 Zobacz więcej
Smorodinówka kresowa czyli nalewka z czarnej porzeczki Na bazarach i w naszych ogrodach pojawiły się już czarne porzeczki. Więc przedstawię Wam dzisiaj przepis na smorodinówkę kresową, czyli nalewkę Zobacz więcej
Ten przepis na nalewkę z dzikiej róży pochodzi z kresów. Stąd też jej nazwa - żenicha kresowa. Obecnie jest to łatwa w przygotowaniu aromatyczna nalewka z dzikiej róży z miodem i ziołami. Fot. Zobacz więcej
Ta nalewka to skarbnica witaminy C. A więc bardzo zdrowa. I doskonała w smaku. Na dodatek to nalewka z historią - nalewka-swatka:-). W dawnej Polsce przygotowywano ją bowiem w domach, gdzie mieszkały Zobacz więcej
topika
topika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
topika.pl
Waniliowa nalewka kresowa

Waniliowa nalewka kresowa 565

1
Naprawdę świetny trunek! Słodki, ciężki aromat wanilii miesza się z orzeźwiającym, lekkim aromatem cytryny. Sok z cytryny sprawia, że nalewka jest winna i bardzo przyjemna w smaku a zapach migdałów Zobacz więcej
topika
topika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
topika.pl
Nalewka żenicha kresowa

Nalewka żenicha kresowa 554

1
Z robieniem żenichy łączy się określony zwyczaj. Warunkiem najważniejszym było zbieranie, na jesieni, przez panny na wydaniu owoców róży, które to były podstawowym składnikiem nalewki. Żenichę Zobacz więcej
topika
topika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
topika.pl
Nalewka kresowa wykwintna

Nalewka kresowa wykwintna 796

0
W smaku przypomina beherowkę. Nalewka jest słodka i bardzo aromatyczna. Cudownie oddaje klimat jesieni: wybucha eksplozją aromatów, rozgrzewa i jakoś tak „stawia na nogi”. Cudowny trunek na dżdżyste, Zobacz więcej
zrobieniu słoiczka konfitury, zabieram się za wytworną nalewkę. Tym bardziej przypadła mi do gustu, że na efekty pracy nie muszę czekać kilka miesięcy. Na świeżo można ją już podawać po niecałych 2 Zobacz więcej
Przepis na tę nalewkę znalazłam w starych, kulinarnych archiwach rodzinnych. Nalewkę przygotowujemy latem z dostępnych owoców sezonowych. Gotowa jest już po 5 tygodniach, jednak najbardziej smakuje Zobacz więcej
się niepotrzebne - całość tworzy niesamowite połączenie. Polecam! (1 słoiczek) 3/4 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu 1 szklanka płatków dzikiej róży 2 listki mięty 2 liście melisy Zobacz więcej
Robienie nalewek to sztuka wydobywania aromatów. Dlatego popularne jest mieszanie różnych płynów. Ale odpowiedni walorów szukać już można na etapie doboru owoców. Znakomity efekt daje nalewka wykonana Zobacz więcej
Do mojej kolekcji podlaskich przysmaków dorzucam jeszcze nalewkę z kresowym rodowodem. W wersji oryginalnej (robionej kiedyś przez moją mamę) zaczynamy od zalania spirytusem młodych liści z czarnej Zobacz więcej
I tak w sezonie porzeczkowym postanowiłam nastawić nalewkę... Zainspirowałam się przepisem z bloga O Pysznym Jedzeniu i tak powstała moja Smorodinówka kresowa - leżakowała sobie w spokoju, aż nastał Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Kuchnia kresowa

Kuchnia kresowa 460

0
Kolejna książka Adrzeja Fiedoruka (po recenzji Kuchni lwowskiej) to Kuchnia kresowa wydana przez Wydawnictwo Zysk i S-ka. Książka ta jest zbiorem kulinarnych anegdot i przepisów na najpopularniejsze Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Kuchnia kresowa

Kuchnia kresowa 326

0
Kolejna książka Adrzeja Fiedoruka (po recenzji Kuchni lwowskiej) to Kuchnia kresowa wydana przez Wydawnictwo Zysk i S-ka. Książka ta jest zbiorem kulinarnych anegdot i przepisów na najpopularniejsze Zobacz więcej
z chrupiącą skórką). Można ją też połączyć z bitą śmietaną i w ten sposób uzyskać nadzienie do wyjątkowego mazurka. Płatki mogą stanowić podstawę eleganckiej kresowej nalewki. A jeśli marzysz o Zobacz więcej
roku przygotowałam likier miętowy z posmakiem limonki, a w słoju stoją też czarne porzeczki zalane wódką. Ma z nich powstać smorodinówka kresowa, na którą przepis znalazłam w wielkiej księdze nalewek Zobacz więcej
Pracownia nalewek
Pracownia nalewek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pracownia nalewek
Żenicha

Żenicha 189

0
Przed niespełna dwoma tygodniami publikowałem przepis na nalewkę z owoców dzikiej róży. Przy okazji warto jest wspomnieć o pewnej etnograficznej ciekawostce, jaką jest żenicha stanowiąca jej wariant. Zobacz więcej
zrazy po obszańsku zaprezentowane przez Zagrodę wObszy. W kategorii „wypieki, chleby iciasta” komisja najwyżej oceniła gryczak kresowy zrestauracji Carskie Koszary wZamościu. Najlepszą nalewkę Zobacz więcej