nalewka na korzeniach lubczyku

przynosił do domu pachniały właśnie lubczykiem. Ma on bardzo intensywny aromat. Jako przyprawa uprawiany był już w starożytnej Grecji i Rzymie. W ziołolecznictwie używa się korzeni. Polecany jest w Zobacz więcej
też ulgę w bólach brzucha. Związki alkiloftalidowe i flawonoidy działają rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dróg moczowych i układu żółciowego. Przetwory z lubczyku przeciwdziałają Zobacz więcej
przyprawa potrawy. Najczęściej są składnikiem marynat. Służą do przyprawiania gulaszu, zup i sosów i bigosu, do zupy ziemniaczanej, curry i zupy rybnej. Liście można gotować w mleku dla Zobacz więcej
Wiewi00ra
Wiewi00ra Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wiedźmienie
Krem z brokuła

Krem z brokuła 128

0
. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Na talerze nalewamy zupę, wsypujemy "skwarki" boczkowe, grzanki, wkruszamy nieco fety i skrapiamy oliwą. Smacznego. Autor:Wiewi00rao15:04Reakcje: Wyślij pocztą Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakalajzyt
Lubczyk

Lubczyk 389

1
właściwościom oraz szerokiemu zastosowaniu. Zastosowanie lubczyku w kuchni: Już w średniowieczu dzięki silnemu aromatowi lubczyk znalazł swoje miejsce w kuchni. Grecy oraz Rzymianie wykorzystywali Zobacz więcej
gałązka lubczyku gałązka mięty tyle samo natki kopru włoskiego dwie marchewki korzeń pietruszki podobna ilość selera młoda kapustka czosnek gałka muszkatołowa Zastosowanie także natki pietruszki i Zobacz więcej
Wiewi00ra
Wiewi00ra Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wiedźmienie
Dziko i zielono

Dziko i zielono 130

0
i syropy(6) Napoje chłodne(11) Napoje gorące(3) Napoje ziołowe(4) Spiżarnia Herbarium(11) Konfitury i dżemy(7) Miody i syropy(6) Nalewki(1) Przetwory mięsne wędliny(2) Sery-twarogi-nabiał(1) Soki i Zobacz więcej
jej na żadnym z moich zdjęć, bo zabiła ją susza, kiedy byłam na wakacjach. Ale nic to, bo kupię nową sadzonkę. Uwaga! Trybula nie lubi gorąca, suszy i zbyt słonecznych stanowisk. Ma też długie Zobacz więcej
+ drobno posiekane natki zielone. PODAWAĆ: - jako danie obiadowe, może być pełnym obiadem, jeśli na rosole, - w letnie dni lepiej smakuj, gdy nie zimna, tylko letnia, - można wzbogacić grzankami, Zobacz więcej
od tego, jak bardzo wyczuwalny ma być jej smak w rosole - ja używam około 100 g 1 szyja indyka 1 udko + 1 skrzydło z kurczaka włoszczyzna 1 duża marchew (jeżeli dodasz więcej marchwi, rosół będzie Zobacz więcej
z TWAROŻKIEM (16.06.2016)BEZCUKROWE POWIDŁA TRUSKAWKOWO-CZEREŚNIOWE (15.06.2016)NALEWKA z TRUSKAWEK (14.06.2016)GOŁĄBKI z SOSEM POMIDOROWYM (14.06.2016)SAŁATKA WARZYWNA w SOSIE WINEGRET Zobacz więcej
Smacznie Dudziak
Smacznie Dudziak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smacznie Dudziak
(bez tytułu)

(bez tytułu) 224

0
Rozmarynma charakterystyczny silny smak, lekko sosnowy, trochę słodszy od mięty, z lekką nutą imbiru.Smak rozmarynu doskonale komponuje się z drobiem, rybami, jagnięciną, wołowiną, cielęciną, Zobacz więcej
gotowanych, do wędlin, jajek, sosów, do kiszenia ogórków i marynat. Curry Czyli mieszanka orientalnych przypraw. Nadaje potrawom charakterystyczny złocisty odcień. Dodaje się ją do potraw Zobacz więcej
)MIZERIA BEZMLECZNA (04.06.2014)BIGOS z MŁODEJ KAPUSTY (01.06.2014)ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA (17.05.2014)PLACUSZKI BANANOWE (01.03.2014)NALEWKA z PESTEK MORELOWYCH (23.02.2014)BANANY PIECZONE Zobacz więcej
Kazik45
Kazik45 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Czar kuchni i rymu
Zioła w kuchni

Zioła w kuchni 406

0
, dania z cielęciny , rogout z drobiu i dziczyzny, kalafior, brukselka, czerwona kapusta, szpinak, botwinka. Niektóre nalewki, likiery. GORCZYCA- główny składnik musztard, marynaty, peklowanie mięs. Zobacz więcej
i z MAŁOSOLNYCH (28.06.2013)NALEWKA z TRUSKAWEK (23.06.2013)ŻUREK BEZGLUTENOWY (18.06.2013) Alergia pokarmowa wszystkie MIKS WARZYWNY niedziela, 15 grudnia 2013 18:54 Skocz do komentarzy n/z: miks w Zobacz więcej