nalewka wieloowocowa

Ratafia to nalewka wieloowocowa. Cechą charakterystyczną ratafii jest niepowtarzalny smak, który zależy nie tyle od przepisu, ale od pogody. Każdego lata owoce mają inne aromaty, inną zawartość cukru Zobacz więcej
Gosha
Gosha Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinaria
Ratafia - nalewka wieloowocowa

Ratafia - nalewka wieloowocowa 1099

0
Ratafia, szczególnie dla pokolenia z czasów dawnych, kojarzy się ze złej jakościsłodką wódką. A tak naprawdę to nazwa nalewki wieloowocowej, którą przygotowuje się, właściwie, przez całe lato. Jestem Zobacz więcej
Smaki wszelkich nalewek wieloowocowych mają tę zaletę, że nigdy nie smakują tak samo. W zależności od pogody zużyte owoce mogą być mniej lub bardziej słodkie i aromatyczne. Poza tym tych wielu owoców Zobacz więcej
Stara zasada nalewkowiczów mówi o tym, że nalewka im starsza, tym smak i aromat ma bogatszy. Do rekordzistek należy wykonana według tego przepisu nalewka wieloowocowa. Jej cykl produkcyjny trwa aż Zobacz więcej
. „Zapomnienie o niej” na jakiś czas działa nawet na plus. Nalewkę nastawiłam w czerwcu 2015 roku, a dodawanie owoców zakończyłam w październiku. Znad owoców zlałam ją dopiero miesiąc temu. Zobacz więcej
Ratafia to nalewka wieloowocowa, z sezonowych owoców, dodawanych sukcesywnie podczas dojrzewania. Skład nalewki może być dowolny, jednak warto zrezygnować z intensywnie przebijających się smaków (np. Zobacz więcej
Nalewka wieloowocowa - ratafia | 2DRINK.PL Drinki Drinki bezalkoholowe Drinki z brandy Drinki z ginu Drinki z likieru Drinki z Malibu Drinki z piwa Drinki z rumu Drinki z szampana Drinki z tequili Zobacz więcej
Nalewkę wieloowocową z wiśni, porzeczek i agrestu najlepiej jest przygotować w lipcu, gdy wszystkie te owoce są już dojrzałe. Ponieważ w naszym klimacie owoce co roku dojrzewają inaczej w zależności Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
moje pasje
Nalewka wieloowocowa

Nalewka wieloowocowa 4569

4
, maliny, winogrona, jeżyny, borówki) 1 litr wódki 40% 1/2 kg cukru niepełna szklanka wody Owoce opłukać, osuszyć i zalać wódką w słoju w którym będą mogły swobodnie pływać. Słój zakręcić i odstawić w Zobacz więcej
cienkie plastry razem ze skórką , usuń wszystkie pestki ! Plastry cytryny wrzuć do słoja z owocami, zalej wódką , lekko wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Od Zobacz więcej
Książka kucharska - Nalewki i napoje niedziela, 19 maja 2013 18:51 Powoli zbliża się pora na ratafię. Nazwa pochodzi od toastu, wygłaszanego przez Kreolów francuskiego pochodzenia. Gdy umawiano się, Zobacz więcej
P.S. Do założenia bloga skłoniły mnie dwie rzeczy, a potem doszła trzecia jeszcze. Pierwsza - uległam pochwałom mojego brata, który namawia mnie na założenie cukierni. Mhmh, aż tak dobrze to ja nie Zobacz więcej
z czerwonych. Niemożliwe jest podanie dokładnych wszystkich proporcji ratafii. Do jej przygotowania na pewno potrzebne będą: owoce wódka spirytus cukier Generalna zasada przygotowania ratafii mówi o Zobacz więcej
Bardzo wykwintna i ciekawa w smaku nalewka domowej roboty.Moc smaków w jednej butelce.Z pewnością sprawdzi się jako prezent lub oryginalny poczęstunek na świątecznym stole ;)Potrzeba tylko trochę Zobacz więcej
Ratafia to nalewka dla wielbicieli finezyjnych smaków. Ale także dla cierpliwych, bo zapewnia nam zajęcie na cały letni sezon. Zaczynamy w czerwcu, a kończymy w październiku. Rzecz polega na tym, żeby Zobacz więcej
Dzień dobry! Zachęcona przez inne blogerki postanowiłam przygotować w tym roku ratafię. W końcu mamy teraz takie bogactwo sezonowych owoców, że nie można tego nie wykorzystać. Ratafia to nalewka Zobacz więcej
eksperymentować z różnymi nalewkami. Więc piliśmy dzisiaj nalewkę mandarynkową, śliwkowo-winogronową (moja ulubiona!), z aronii, wieloowocową, jabłkową z jakimś dodatkiem i orzechówkę, a mój facet Zobacz więcej
Robienie nalewek to sztuka wydobywania aromatów. Dlatego popularne jest mieszanie różnych płynów. Ale odpowiedni walorów szukać już można na etapie doboru owoców. Znakomity efekt daje nalewka wykonana Zobacz więcej
Jeżeli lubicie domowe nalewki, to polecam Ratafię, którą wraz z Sebastianem przygotowywaliśmy przez cały zeszły rok. Jest to bowiem nalewka w której kolejno dodaje się sezonowe, bardzo dojrzałe owoce Zobacz więcej
powstała. Składniki: W mojej ratafii truskawki, porzeczki czerwone, wiśnie, morele, agrest, brzoskwinie, gruszki i śliwki węgierki - po 0,5 kg Cukier - 1/4 szklanki do każdej warstwy. wódka (lub Zobacz więcej