nalewka z antonówki

Robiąc nalewkę z owoców czarnego bzu, został mi podgotowany czarny bez. Nie bardzo wiedziałam, co mogę z nim zrobić, bo o wyrzuceniu nie mogło być oczywiście mowy ;) W ten sposób narodził się pomysł Zobacz więcej
Gucio
Gucio Obserwuj blogaObserwujesz bloga
KuchniaGucia
Polski Calvados

Polski Calvados 871

1
Napój zaskakuje swoim smakiem i z miesiącami, latami nabiera charakteru :-) Składniki: 1,5 kg kwaśnych jabłek - najelpiej szara reneta lub antonówka, 1 l wódki ze spirytusem (50:50 lub trochę słabiej) Zobacz więcej
Będąc w Browarze Mieszczańskim w Studio Piotra Kucharskiego na warsztatach Chwastożerców, stałam się posiadaczką dereniu. Było go zbyt mało, aby zrobić nalewkę, dżem czy zamarynować jak oliwki. Zobacz więcej
Ponieważ ostatnio blogiem rządzą ciacha pod różnymi postaciami, dzisiaj pora na coś zdrowego. Proponujemy jesienną surówkę z kapusty pekińskiej. Czemu jesienna? Bo dodałam do niej antonówek, które Zobacz więcej
wykrawaczka2
wykrawaczka2 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kruche ciastko
Owocowe przetwory :)

Owocowe przetwory :) 1231

1
). Drugie w kolejce znalazły się jabłka antonówki z których zrobiłam całkiem sporo musu - klasycznego i z cynamonem (świetny dodatek do ciast). Z tych naszych owoców powstało też całe mnóstwo Zobacz więcej
ważne jest, żeby właśnie użyć tych kwaśnych - antonówek, ewentualnie szarej renaty. Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1 łyżka octu winnego Zobacz więcej
Z wakacji u rodzinki mieszkającej na wsi wróciliśmy doskonale zrelaksowani, ale i obdarowani rosnącymi z dala od spalin owocami: malinami, jeżynami, śliwkami, gruszkami, jabłkami, że o innych dobrach Zobacz więcej
krupczatki 70 g mąki pszennej 50 g tartych (mielonych) orzechów laskowych 170 g masła, pokrojonego w kostkę, w temperaturze pokojowej 80 g cukru szczypta soli Owoce: 1/2 kg kwaśnych jabłek (np. Zobacz więcej
wymiatają z organizmu toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii. Owoce nie nadają się do jedzenia na surowo z powodu zawartości sambunigryny, substancji toksycznej, którą łatwo usunąć w trakcie Zobacz więcej
Jest to kolejna nalewka proponowana przez Pattie Vargas i Richa Gullinga. Być może trafniejszą jej nazwą byłby "Przegląd przypraw", bowiem wymaga ona dość długiej listy dodatków korzennych. Jednak są Zobacz więcej
Pigwa to owoc, na który czekam cały rok. Ze względu na przetwory. Przede wszystkim za oczekiwaną przez wszystkich nalewkę z pigwy, a także konfiturę do herbaty. Poza wspomnianymi, w tym roku Zobacz więcej
) Dania główne mięsne Duszone mięso od szynki z jabłkami 15. 02.2016 | 20:54 Składniki: 6 kawałków (kotletów) mięsa od szynki 2 jabłka 1 szklanka cydru z antonówek 2 ząbki czosnku 3 ziarna ziela Zobacz więcej
KŁD
KŁD Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jak cień
Festiwal Smaku w Grucznie 2013

Festiwal Smaku w Grucznie 2013 195

0
. Jak zawsze w Grucznie odbył się też turniej nalewek pod kuratelą mistrza Hieronima Błażejaka, który w tym roku wyjątkowo częstował też jabłecznikiem. Jabłecznik to nic innego jak polski naturalny Zobacz więcej
kwaśnych jabłek np. szara reneta, antonówka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 150 g masła Masło zmrozić w zamrażarce (przez minimum 2 godziny). Umyte jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne Zobacz więcej
Tyle jabłek w Grucznie jeszcze nie było. Słuchałem o nich podczas śniadania prasowego, próbowałem ich w formie soków, jabłecznika i okowity. Artur Moroz podał gęś na Antonówce, gospodynie z Topolewa Zobacz więcej
the transportation by plane. Thus, the chef was not able to serve what he had anticipated: ice cream from butter from Smykań, Vistula sour cherry in single distilled young potato vodka (Młody Zobacz więcej
mc_cichy
mc_cichy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
lavanna
Szarlotka

Szarlotka 99

0
): • 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka) • około 12 łyżeczek cukru • 1 cukier waniliowy • cynamon – tyle ile lubisz Jabłka obierz, pokrój na kawałki i razemz cukrem oraz cukrem Zobacz więcej
owocu. Dżem malinowo-jabłkowy z resztek Niezbyt dokładnie odcedzone maliny z jednej porcji syropu uzupełniłam dodatkiem jabłek antonówek obranych i pokrojonych w kostkę (na pozostałość z 1 kg malin Zobacz więcej
cierpkie w smaku gdy je się je na surowo, ale przerobione w soki, dżemy czy nalewkę smakują wyśmienicie. Co więcej są bardzo zdrowe, mają tonę przeciwutleniaczy i zbawienny wpływ na serce. Nie mogę Zobacz więcej