nalewka z antonówki

{{headerMessage}}
Robiąc nalewkę z owoców czarnego bzu, został mi podgotowany czarny bez. Nie bardzo wiedziałam, co mogę z nim zrobić, bo o wyrzuceniu nie mogło być oczywiście mowy ;) W ten sposób narodził się pomysł Zobacz więcej
Gucio
Gucio Obserwuj blogaObserwujesz bloga
KuchniaGucia
Polski Calvados

Polski Calvados 907

1
{{headerMessage}}
Napój zaskakuje swoim smakiem i z miesiącami, latami nabiera charakteru :-) Składniki: 1,5 kg kwaśnych jabłek - najelpiej szara reneta lub antonówka, 1 l wódki ze spirytusem (50:50 lub trochę słabiej) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Będąc w Browarze Mieszczańskim w Studio Piotra Kucharskiego na warsztatach Chwastożerców, stałam się posiadaczką dereniu. Było go zbyt mało, aby zrobić nalewkę, dżem czy zamarynować jak oliwki. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ponieważ ostatnio blogiem rządzą ciacha pod różnymi postaciami, dzisiaj pora na coś zdrowego. Proponujemy jesienną surówkę z kapusty pekińskiej. Czemu jesienna? Bo dodałam do niej antonówek, które Zobacz więcej
wykrawaczka2
wykrawaczka2 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kruche ciastko
Owocowe przetwory :)

Owocowe przetwory :) 1241

1
{{headerMessage}}
). Drugie w kolejce znalazły się jabłka antonówki z których zrobiłam całkiem sporo musu - klasycznego i z cynamonem (świetny dodatek do ciast). Z tych naszych owoców powstało też całe mnóstwo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ważne jest, żeby właśnie użyć tych kwaśnych - antonówek, ewentualnie szarej renaty. Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1 łyżka octu winnego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Z wakacji u rodzinki mieszkającej na wsi wróciliśmy doskonale zrelaksowani, ale i obdarowani rosnącymi z dala od spalin owocami: malinami, jeżynami, śliwkami, gruszkami, jabłkami, że o innych dobrach Zobacz więcej
{{headerMessage}}
krupczatki 70 g mąki pszennej 50 g tartych (mielonych) orzechów laskowych 170 g masła, pokrojonego w kostkę, w temperaturze pokojowej 80 g cukru szczypta soli Owoce: 1/2 kg kwaśnych jabłek (np. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bez czarny, zwany też bzem lekarskim, to dość pospolita roślina w Polsce i niedoceniana przez współczesnych (nasi przodkowie Słowianie uważali go za magiczny krzew). Owoce, tak jak i kwiaty są bardzo Zobacz więcej
Pracownia nalewek
Pracownia nalewek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pracownia nalewek
Nalewka jesienna

Nalewka jesienna 657

1
{{headerMessage}}
Jest to kolejna nalewka proponowana przez Pattie Vargas i Richa Gullinga. Być może trafniejszą jej nazwą byłby "Przegląd przypraw", bowiem wymaga ona dość długiej listy dodatków korzennych. Jednak są Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pigwa to owoc, na który czekam cały rok. Ze względu na przetwory. Przede wszystkim za oczekiwaną przez wszystkich nalewkę z pigwy, a także konfiturę do herbaty. Poza wspomnianymi, w tym roku Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dla Ciebie (08.02.2016)Sos pomidorowy do pizzy (31.01.2016)Ciasto na domową pizze (31.01.2016)Kremowa zupa ogórkowa (29.01.2016)Łososiowe koreczki (22.01.2016)SUSHI Z ŁOSOSIEM (22.01.2016)Domowy Zobacz więcej
KŁD
KŁD Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jak cień
Festiwal Smaku w Grucznie 2013

Festiwal Smaku w Grucznie 2013 203

0
{{headerMessage}}
. W 2013 roku nominowano przedsiębiorców, wytwórców i propagatorów zdrowego żywienia. Laureatami zostali wspominane już wyżej Ranczo Frontiera i restauracja Gęsia Dolina oraz blog Kwestia Smaku. Warto Zobacz więcej
marta-gotuje.pl
marta-gotuje.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
marta-gotuje.pl
Szarlotka sypana

Szarlotka sypana 1071

0
{{headerMessage}}
Szarlotka sypana - przepis Marty Blog kulinarny Marty z wieloma świetnymi przepisami O mnie Top 10 Zdrowa żywność Bezglutenowe Księga Gości Kontakt Szarlotka sypana Bardzo prosta i szybka do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tyle jabłek w Grucznie jeszcze nie było. Słuchałem o nich podczas śniadania prasowego, próbowałem ich w formie soków, jabłecznika i okowity. Artur Moroz podał gęś na Antonówce, gospodynie z Topolewa Zobacz więcej
mc_cichy
mc_cichy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
lavanna
Szarlotka

Szarlotka 109

0
{{headerMessage}}
): • 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka) • około 12 łyżeczek cukru • 1 cukier waniliowy • cynamon – tyle ile lubisz Jabłka obierz, pokrój na kawałki i razemz cukrem oraz cukrem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nasze maliny najobficiej owocują właśnie teraz, jesienią, dlatego dopiero we wrześniu i październiku robię syrop malinowy. Syrop pachnący latem, pełen smaku i aromatu malin, słodki i gęsty. Zimą Zobacz więcej
{{headerMessage}}
cierpkie w smaku gdy je się je na surowo, ale przerobione w soki, dżemy czy nalewkę smakują wyśmienicie. Co więcej są bardzo zdrowe, mają tonę przeciwutleniaczy i zbawienny wpływ na serce. Nie mogę Zobacz więcej