nalewka z borowik brusznicy

Emilia Voit
Emilia Voit Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
COOKILLU
Brusznice z gruszką

Brusznice z gruszką 17

W naszych lasach możemy zbierać wiele roślin mających wspaniałe, smakowe i zdrowotne właściwości np. maliny, jeżyny, czarne jagody, jeżyny. O tej porze roku dojrzewają borówki czerwone czyli Zobacz więcej
Borowiki z jajek - kuchnia podkarpacka W Cieszanowie na Podkarpaciu wielkanocne faszerowane jajka zamieniają się w piękne borowiki. Ten oryginalny pomysł okazuje się bardzo prosty w wykonaniu, a jajka Zobacz więcej
Dostałam od koleżanki słoik marynowanych borowików. Pokrojone grzyby dodałam do sałatki. Bardzo wszystkim smakowała. Składniki: słoik marynowanych borowików 2 duże marchewki 250 g żółtego sera puszka Zobacz więcej
Zima powoli dobiega końca, więc na pożegnaniedla wszystkich zmarzluchów takich jak ja, mocno rozgrzewająca i bardzo sycąca zupa z rewelacyjnym połączeniem smaków. Aż szkoda będzie mi tak długo czekać Zobacz więcej
Mops w kuchni » Blog Archive » Duński klops z sosem z borówkami brusznicami Mops w kuchni …codzienne pichcenie i marudzenie… Bułeczki z marchewką i słonecznikiem 25 Lis Duński klops z sosem z Zobacz więcej
Boże Narodzenie bez karpia niemoże się obejść, przynajmniej nie u nas ;-) Najbardziej mi smakuje w każdy kolejny dzień, wyciągnięty z lodówki jako przegryzka:-) Tu podany z borowikami w wydaniu Zobacz więcej
Konfitura z brusznicy stanowi doskonały dodatek do dań mięsnych, szczególnie do drobiu. Zawsze staram się zrobić kilka słoiczków takiej konfitury, swoja smakuje zupełnie inaczej niż ze sklepu. Zobacz więcej
Emilia Voit
Emilia Voit Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
COOKILLU
Brusznice z gruszką

Brusznice z gruszką 35

W naszych lasach możemy zbierać wiele roślin mających wspaniałe, smakowe i zdrowotne właściwości np. maliny, jeżyny, czarne jagody, jeżyny. O tej porze roku dojrzewają borówki czerwone czyli Zobacz więcej
Dziś kilka słów o wyzwaniu jakie podjęłam biorąc udział w akcji „Podejmij wyzwanie – 100 pomysłów na…” organizowaną przez producenta mixu oleju i oliwy do smażenia „Rama Smaż jak szef kuchni”. Każdy Zobacz więcej
biegacznadiecie
biegacznadiecie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
biegacznadiecie.pl
Risotto z borowikami

Risotto z borowikami 13

Kiedy usłyszałam w mediach, że w lasach więcej jest grzybów niż grzybiarzy pomyślałam sobie, że warto sprawdzić tę informację osobiście, tym bardziej, że grzybobranie ma na mnie bardzo dobry wpływ – Zobacz więcej
Uwielbiamy taką kapustę, im dłużej duszona tym jest lepsza. Pysznie pachnie i tak samo smakuje. Borowiki nadają jej wspaniałego aromatu. Najczęściej podaję ją z rybą i ziemniakami. Borowiki szlachetne Zobacz więcej
Serki w kuchni
Serki w kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Serki w kuchni
Spaghetti z borowikami.

Spaghetti z borowikami. 23

Te niezwykle aromatyczne grzyby doskonale komponują się z serkiem topionym. Możesz użyć ich do zapiekanki, na pizzę lub do makaronu. Zobacz więcej
Konfitura z borówki brusznicy jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych (ja podaję ją do drobiu), ale nie tylko- bardzo dobrze smakuje również na chlebie z masłem. Taką konfiturę można kupić w sklepie, Zobacz więcej
Składniki opakowanie śledzi cebula lub por lampka pół wytrawnego białego wina odrobina masła lub oleju kokosowego kilka listków szpinaku sól, pieprz 50 g borowików Przygotowanie Grzyby namoczyć w Zobacz więcej
Kto powiedział, że na święta tylko karp? Karp to oczywiście doskonała i szlachetna ryba, ale sandacz nie odstępuje mu na krok. Jedna z moich ulubionych ryb słodkowodnych, delikatna a jednocześnie dość Zobacz więcej
Składniki: zakwas na żur (500 ml), suszone borowiki szlachetne (20 g), 4 duże pieczarki pokrojone w cienkie plastry, duża cebula pokrojona w drobną kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę (4 ząbki), Zobacz więcej
Pyszny pomysł na aromatyczne polędwiczki wieprzowe z borowikami w śmietanowym sosie na białym winie. Świetnie sprawdzą się na rodzinnym obiedzie np. w towarzystwie ziemniaków lub kopytek! W dodatku Zobacz więcej
Nie każdy zna brusznicę, zwaną także borówką polską lub czerwoną. W mojej rodzinie przygotowuje się z niej konfiturę "od zawsze", od kiedy sięgam pamięcią. Na surowo nie do zjedzenia z powodu dużej Zobacz więcej
Ostatnio dużo było u mnie muffinów. W zanadrzu mam ich jeszcze na dwa wpisy, ale pewnie macie ich już trochę dość, no nie? :) Dlatego dla odmiany dzisiaj będzie coś zupełnie innego. Konfiturę z Zobacz więcej
Ostatnio na targu natknęłam się na borówkę czerwoną. O dziwo była sprzedawana jako żurawina... Co prawda pod względem właściwości i smaku jest trochę podobna do żurawiny, jednak owoce brusznicy są Zobacz więcej