nalewka z borówki brusznicy

Dziś zapraszam Was na szybki, pożywny i co najważniejsze smaczny koktajl. Idealny na drugie śniadanie. Do przygotowania i wzbogacenia smaku koktajlu użyłam liofilizowanej borówki brusznicy. Pyszny Zobacz więcej
Złachmaniałych pajęczyn lśniły się wisiory.. Gdy dni robią się zauważalnie krótsze, wieczory chłodne, a rosa na pajęczynach coraz piękniej lśni w ostrym świetle późnosierpniowego poranka, gdy las Zobacz więcej
Grzybiarze, turyści i spacerowicze, to coś dla Was - borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea). Idealna leśna przekąska na surowo, a w razie nadwyżki na kompot czy kisiel z ogniska albo przetwory. Zobacz więcej
Borówkidla mnie to borówki :).No właśnie, u mnie w domu czerwone kuleczki to były i są borówki. Gdzie indziej nazywają je jagodami, a dla mnie jagody, to te czarne. Pamiętam jak dawno temu będąc w Zobacz więcej
KOLORgotowania
KOLORgotowania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kolorgotowania.pl
Borówki

Borówki 3514

Kolejnym sezonowym owocem staną się za chwile borówki. Wielkością są większe, niż jagody. Wyglądają podobnie, jednakże smak ich jest zupełnie różny. Borówki zawierają kwas foliowy i egalowy, które Zobacz więcej
LemonHill
LemonHill Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
LemonHill
Brusznica z gruszką do mięs

Brusznica z gruszką do mięs 60

Jeżeli mam wybierać między konfitura z żurawiny i brusznicy to absolutnie wole brusznicę. Jest rewelacyjna jako dodatek do mięs czy oscypka z grilla. Składniki: 2 litry brusznicy 5 gruszek najlepiej Zobacz więcej
Konfitura z borówki brusznicy jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych (ja podaję ją do drobiu), ale nie tylko- bardzo dobrze smakuje również na chlebie z masłem. Taką konfiturę można kupić w sklepie, Zobacz więcej
Ostatnio dużo było u mnie muffinów. W zanadrzu mam ich jeszcze na dwa wpisy, ale pewnie macie ich już trochę dość, no nie? :) Dlatego dla odmiany dzisiaj będzie coś zupełnie innego. Konfiturę z Zobacz więcej
Nie każdy zna brusznicę, zwaną także borówką polską lub czerwoną. W mojej rodzinie przygotowuje się z niej konfiturę "od zawsze", od kiedy sięgam pamięcią. Na surowo nie do zjedzenia z powodu dużej Zobacz więcej
Ostatnio na targu natknęłam się na borówkę czerwoną. O dziwo była sprzedawana jako żurawina... Co prawda pod względem właściwości i smaku jest trochę podobna do żurawiny, jednak owoce brusznicy są Zobacz więcej
Borówki dla mnie to borówki :).No właśnie, u mnie w domu czerwone kuleczki to były i są borówki. Gdzie indziej nazywają je jagodami a dla mnie jagody, to te czarne. Pamiętam jak dawno temu będąc w Zobacz więcej
Tradycyjna konfitura wiąże się z dłuższym gotowaniem, dzięki czemu jest pyszna i zagęszczona. Potrzebna też jest spora ilość cukru, który konserwuje nasze przetwory. Lubię takie domowe wyroby, choć Zobacz więcej
Sezon na czerwoną borówkę brusznicę w pełni. Szwedzi uwielbiają borówkowy dżem. Na pewno się z nim spotkaliście jedząc köttbullar w Ikea, któreSzwedzi podają właśnie z borówkowym dżemem. Dojrzała Zobacz więcej
Razem z jesienią przychodzi czas na przetwory. Jagodowy dżem babci posmakował mi tak bardzo, że w efekcie końcowym dżemy zajmują znaczną część półki w mojej piwnicy. Cierpliwie czekają na zimę. Zobacz więcej
e-marta
e-marta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zagraj-w-zielone.blogspot.com/
borówki brusznica

borówki brusznica 1437

Zamykania w słoikach ciąg dalszy. "The winter is comming" - jak powiadają w pewnym serialu ;) Tym razem zajęłam się borówką brusznicą, nazywaną także borówką czerwoną. Robię z niej dżemem, niezbyt Zobacz więcej
Nie Robiłam jeszcze chutney z brusznicy, ale zawsze jest jakaś okazja na ten pierwszy raz i teraz właśnie była, ponieważ przywiozłam trochę owoców z lasu.No i śmiem śmiało stwierdzić iż to był wielki Zobacz więcej
elka72
elka72 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kolorowa kuchnia Elki
Nalewka z aronii

Nalewka z aronii 5772

Wrzesień to także czas aronii,która posiada niezwykle cenne właściwości zdrowotne. Na jesienną słotę i mroźne zimowe wieczory polecam rozgrzewającą nalewkę. 3 litry wody 400 liści wiśni 2 kg aronii 2 Zobacz więcej
To była czysta próba. O ile jagodowych dżemów "przerobiłam" już dość sporo, borówkowego nie robiłam nigdy. I chyba rzadko spotyka się przepisy z borówek amerykańskich, a okazuje się, że to chyba Zobacz więcej
Jako neofitka wśród miłośników borówki brusznicy nie mogę się nią najeść. W zeszłym roku była pierwszym produktem, który zniknął z półek spiżarni, zanim zima na dobre się rozpanoszyła. Dlatego w tym Zobacz więcej
pasliw
pasliw Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Droga Smaku
Sos z borówki czerwonej ( brusznicy)

Sos z borówki czerwonej ( brusznicy) 204

Dzisiaj przepis na sosik pyszny jako dodatek do dań mięsnych i serów. Sos z borówki czerwonej ( brusznicy) jest lekko kwaśny, słodki i gorzki. Smakuje pysznie! Sos z borówki czerwonej ( brusznicy) Zobacz więcej