nalewka z czarnej porzeczki i agrestu

Moniq
Moniq Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Z Chaty Na Końcu Wsi
RATAFIA część 2

RATAFIA część 2  1088

0
{{headerMessage}}
<- część 1 Kolejne owoce trafiły do słoja z Ratafią, tym razem agrest.Minęło zaledwie kilka dni a nalewka zaczęła już pachnieć owocami. Pół kilo agrestu obrałam z końcówek kwiatów i szypułek do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepyszny nektar z czarnej porzeczki doskonały do lodów nalewek lub jako syrop na przeziębienia duże źródło witamin Składniki - 5 l czarnej porzeczki - 2 l porzeczko agrest - 3 - 3,5 kg cukru Sposób Zobacz więcej
{{headerMessage}}
doskonałym smaku i intensywnym kolorze. Ratafia jest idealna na spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. SKŁADNIKI: 1 l spirytusu 90% 1 kg cukru Po 1 szklance owoców sezonowych: -maliny -truskawki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z czerwonych. Niemożliwe jest podanie dokładnych wszystkich proporcji ratafii. Do jej przygotowania na pewno potrzebne będą: owoce wódka spirytus cukier Generalna zasada przygotowania ratafii mówi o Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kolejnych owoców. U mnie w alkoholu pławią się już: truskawki, agrest, porzeczki białe, czerwone i czarne, czereśnie, jagody, maliny, poziomki, wiśnie. Owoce o intensywnym smaku, na przykład: maliny, Zobacz więcej
Gosha
Gosha Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinaria
Ratafia - nalewka wieloowocowa

Ratafia - nalewka wieloowocowa 1112

0
{{headerMessage}}
Ratafia, szczególnie dla pokolenia z czasów dawnych, kojarzy się ze złej jakościsłodką wódką. A tak naprawdę to nazwa nalewki wieloowocowej, którą przygotowuje się, właściwie, przez całe lato. Jestem Zobacz więcej
Moniq
Moniq Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Z Chaty Na Końcu Wsi
"PRAWDZIWY" ANIOŁ STRÓŻ

"PRAWDZIWY" ANIOŁ STRÓŻ 460

0
{{headerMessage}}
(4) brokuły (7) budyń (1) bób (4) cukinia (9) cynamon (2) cytryna (1) czarna porzeczka (3) czekolada (2) czereśnie (5) drożdze (3) drób (3) dynia (3) fasola (4) feta (3) groch (2) gruszki (2) grzyby Zobacz więcej
Moniq
Moniq Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Z Chaty Na Końcu Wsi
BARANKI WIELKANOCNE

BARANKI WIELKANOCNE 602

0
{{headerMessage}}
(5) bakalie (3) banan (3) biszkopt (4) brokuły (7) budyń (1) bób (4) cukinia (9) cynamon (2) cytryna (1) czarna porzeczka (3) czekolada (2) czereśnie (5) drożdze (3) drób (3) dynia (3) fasola (4) Zobacz więcej
Moniq
Moniq Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Z Chaty Na Końcu Wsi
poŚWIĄTECZNIE

poŚWIĄTECZNIE 502

0
{{headerMessage}}
) agrest (2) awokado (5) bakalie (3) banan (3) biszkopt (4) brokuły (7) budyń (1) bób (4) cukinia (9) cynamon (2) cytryna (1) czarna porzeczka (3) czekolada (2) czereśnie (5) drożdze (3) drób (3) Zobacz więcej
Moniq
Moniq Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Z Chaty Na Końcu Wsi
PIERWSZY WIOSENNY SPACER

PIERWSZY WIOSENNY SPACER 426

0
{{headerMessage}}
(4) cukinia (9) cynamon (2) cytryna (1) czarna porzeczka (3) czekolada (2) czereśnie (5) drożdze (3) drób (3) dynia (3) fasola (4) feta (3) groch (2) gruszki (2) grzyby (2) imbir (1) jabłka (9) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kiedy co i z czego przetwarzamy – kalendarz robienia ... Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Zapraszam na spotkanie kulinarne ze mną 8222 ... Kiedy co i z czego przetwarzamy – kalendarz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Znowu nawiedza nas fala upałów. Jeżeli tak jak ja kiepsko znosicie wysokie temperatury to pewnie wlewacie w siebie duże ilości płynów. Nudzi mnie jednak zwykła lemoniada. Znam jej smak na pamięć i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wiśni 0,5 kg malin 0,5 kg truskawek 0,5 kg agrestu 0,5 kg czarnych porzeczek 0,5 kg czerwonych porzeczek wódki 45 proc. cukru Przebrane, wyłącznie dojrzałe i zdrowe owoce wsypujemy do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Stara zasada nalewkowiczów mówi o tym, że nalewka im starsza, tym smak i aromat ma bogatszy. Do rekordzistek należy wykonana według tego przepisu nalewka wieloowocowa. Jej cykl produkcyjny trwa aż Zobacz więcej
{{headerMessage}}
lepiej zrobić nalewkę z czerwonej porzeczki czy może smorodinówkę, czyli nalewkę z porzeczki czarnej? Podobny dylemat możemy mieć gdy zapragniemy zrobić nalewkę z czeremchy. Lepsza będzie taka na Zobacz więcej
6niebo
6niebo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
szóste niebo
ratafia

ratafia 496

1
{{headerMessage}}
Do przygotowania tego alkoholu "przymierzałam" się już kilka lat. Sukces moich nalewek (malinowa, pigwowa i miętowa) skłonił mnie do podjęcia i tego wyzwania. Do ratafii dodaje się różne owoce, które Zobacz więcej
{{headerMessage}}
nawet żółte/białe. Najczęściej spożywamy je na surowo, chociaż coraz częściej przygotowujemy z nich dżemy, kompoty czy nalewki. Słodkie czereśnie wzbogacają również smak naszych wypieków czy dań Zobacz więcej
{{headerMessage}}
listki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Poncz: szklanki słodkiego naparu z czarnej herbaty 100 ml nalewki z czarnej porzeczki lub wiśni Dodatkowo: Słoiczek konfitury malinowej Maliny do dekoracji Róże Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wpadł nam w ręce porzeczkoagrest. To chyba niezbyt popularna roślinka. Skrzyżowanie czarnej porzeczki i agrestu. Krzew stworzony został w połowie zeszłego wieku w Niemczech. I z wyglądu i ze smaku Zobacz więcej
Amoniaq
Amoniaq Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mieszam W Garnku
Ratafia – nalewka owocowa

Ratafia – nalewka owocowa 67

0
{{headerMessage}}
i ilości dodanych owoców czy ich słodkości. Na blogu opisuję jedynie ogólną metodykę postępowania, która zaprowadzi Was do pysznej nalewki Najczęściej do nalewki używa się: truskawek, malin, agrestu, Zobacz więcej