nalewka z orzechów włoskich

Nalewka z orzechów włoskich, tzw. „orzechówka”, znana jest przede wszystkim jako doskonałe lekarstwo na wszelkie dolegliwości żołądkowe. Szczególnie polecana jest przy zatruciach pokarmowych, grypach żołądkowych i biegunkach. Niedojrzałe, zielone orzechy mają silne właściwości bakteriobójcze. Oprócz swoich właściwości zdrowotnych nalewka ma doskonały, lekko wytrawny, orzechowy smak.

\ \

Nalewkę z orzechów nastawia się zazwyczaj na początku lipca, gdy orzechy włoskie są jeszcze zielone i w łatwy sposób można je kroić w całości – razem z łupinami. Należy pamiętać, że tylko zielone, niedojrzałe, gorzkie orzechy mają właściwości zdrowotne z których znana jest nalewka. Na początku nastaw z nalewki ma jasny kolor, lecz z czasem bardzo intensywnie ciemnieje, aż nalewka staje się niemal czarna. Dopiero wtedy można ją pić. Właściwości lecznicze nalewki z zielonych orzechów włoskich znane są już od kilkudziesięciu lat, a sam zielony orzech jako lekarstwo stosowany był już w starożytności. Na ból brzucha lepsza jest nalewką wytrawna z mniejszą ilością cukru, zaś do degustacji powinno się zwiększyć jego ilość. Czasem do nalewki orzechowej używa się przypraw: cynamonu, goździków czy kardamonu.

Przepis na tą nalewkę dostałam od mojej babci, robię ją w każdym sezonie kiedy pojawiają się tylko młode zielone orzechy. Jest doskonałym lekarstwem na trawienie lub zatrucia jelitowe. Składniki: 10 Zobacz więcej
Nalewka z orzechów włoskich - Domowa spiżarnia - lawendowyfartuszek - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU lawendowyfartuszek Nalewka z orzechów włoskich (12.07.2014)Drożdżówki z białą Zobacz więcej
Na filmie poniżej znajdziesz przepis na nalewkę z zielonych orzechów włoskich. Jest ona dobra na problemy żołądkowe. Pamiętajmy o tym, aby orzechy przeznaczone na tę nalewkę zbierać na początku lipca, Zobacz więcej
Nalewka orzechowa to nalewka, która powinna długo dojrzewać. Nawet jeśli smak i aromat orzechówki nie będą nam pasowały w kilka dni po jej przygotowaniu, to po kilku latach może ona stać się rarytasem Zobacz więcej
jest teraz idealny aby ją zrobić. Orzechy na drzewach są już spore, ale jeszcze miękkie i dobrze się kroją. Uważajcie tylko na ręce - krójcie w rękawiczkach bo niemiłosiernie brudzą. Składniki 0,5kg Zobacz więcej
W tym roku po raz pierwszy zebrałem się i przygotowałem nalewkę z orzechów włoskich. Właściwie nie jest to precyzyjne określenie, bo orzechówka ta to nalewka z owoców orzecha włoskiego. Należy przy Zobacz więcej
mój facebook'owy profil mimo, że nalewka jeszcze w fazie produkcji postanowiłam podzielić się z Wami przepisem, w innym razie okres zielonych orzechów włoskich przeszedłby do historii a wszyscy fani Zobacz więcej
Orzechówka to idealna nalewka dla wszystkich, którzy miewają kłopoty z przewodem pokarmowym. Dodatkowo zawiera jod. A jeszcze jeśli zrobić ją tak, aby była smaczna, to w ogóle rewelacja. Bo smaczna z Zobacz więcej
Składniki : orzechy włoskie spirytus 50 % cukier woda Sposób wykonania : Orzechy włoskie rozbij, wyjmij z nich nasiona. Nasiona możesz zużyć np. do ciast. Skorupki rozgnieć na małe kawałki. Wsyp do Zobacz więcej
wiele smacznych produktów właśnie dopiero teraz zaczyna dojrzewać. We wrześniu zaczynają pojawiać się orzechy włoskie i właśnie teraz są najświeższe. Ponadto świeże orzechy są jeszcze pozbawione Zobacz więcej
Nalewka warta wykonania nie tylko ze względu nabogaty smak i aromat, ale przede wszystkim na jej właściwości lecznicze. Orzech włoski pomaga bowiem w leczeniu niestrawności oraz łagodzi wszelkie bóle Zobacz więcej
Nalewka warta wykonania nie tylko ze względu nabogaty smak i aromat, ale przede wszystkim na jej właściwości lecznicze. Orzech włoski pomaga bowiem w leczeniu niestrawności oraz łagodzi wszelkie bóle Zobacz więcej
Nalewkę z zielonych orzechów włoskich najlepiej przygotowywać pod koniec czerwca lub przed 20 lipca. Orzechy muszą być jeszcze miękkie. Tak by można je było pokroić nożem. Składniki nalewki na Zobacz więcej
Nalewka z zielonych orzechów może nie jest alkoholem do degustacji, ale robię ją przede wszystkim ze względu na swoje właściwości. Świetnie sprawdza się w problemach żołądkowych, bólu jelit czy Zobacz więcej
Nocino to ciemnozielony likier z orzechów włoskich. Orzechy do jego przygotowania powinny być zrywane na św. Jana. Wtedy łupiny dają się jeszcze łatwo przekroić a miąższ ma galaretowata konsystencję. Zobacz więcej
Nalewka z orzechów włoskich I etap - Domowa spiżarnia - lawendowyfartuszek - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU lawendowyfartuszek Pancakes z jagodami (18.07.2014)Dżem wiśniowy Zobacz więcej
Nalewka z orzechów włoskich II etap - Domowa spiżarnia - lawendowyfartuszek - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU lawendowyfartuszek Nalewka z orzechów włoskich II etap Zobacz więcej
Ciemną, prawie czarną miksturę stojącą na drzwiczkach w lodówce pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Kolor zdecydowanie nie zachęcał do spróbowania. Pierwsze bóle brzucha kojarzę raczej z ziołowymi Zobacz więcej
Nalewka z zielonych orzechów włoskich (orzechówka) gości w moim domu odkąd pamiętam. Moja mama dorabia ją z podwójnej porcji raz na dwa lata i wbrew pozorom nie jest używana do degustacji, czy na Zobacz więcej
Jakie różne myśli chodzą człowiekowi po głowie. Na naszym podwórku rośnie orzech. Nawet nie zauważyłam kiedy urósł. Jeszcze dziesięć lat temu był mizernym drzewkiem, a nagle okazało się, że do Zobacz więcej