nalewka z suszonych daktyli

Święta coraz bliżej, czas pomyśleć o prezentach. A to pomysł na nalewkę świąteczną. Składniki: 100g suszonych śliwek 100g suszonych moreli 100g suszonej żurawiny 100g rodzynek 100g orzechów włoskich Zobacz więcej
Nalewka z daktyli należy do tej grupy nalewek, które możemy przygotować przez cały rok. Do daktylowej używamy bowiem owoców suszonych, gdyż świeże daktyle kupić jest szalenie trudno. Tak więc Zobacz więcej
Składniki : 30 dkg dojrzałych owoców jarzębiny 10 rodzynek 3-4 suszone daktyle 100 ml spirytusu 96 % 100 ml brandy 0,8 l czystej wódki 40 % 3 łyżki cukru Sposób wykonania : Jarzębinę opłucz, osusz, Zobacz więcej
« Nadzienie mincemeat z ... Nalewka Bożonarodzeniowa - Świąteczna Nalewka Bożonarodzeniowa na bakaliach znalazłam ją w cin-cin jak również tu i trochę zmodyfikowałam - wyszła smaczna ma ciekawy smak i Zobacz więcej
. Znalazłam kilka suszonych śliwek i małą paczuszkę daktyli (czyżby ostały się po Wielkanocy?) i zastąpiłam nimi rodzynki. Rumu też nie miałam, więc użyłam nalewki kawowej połączonej z wódką. Zobacz więcej
nalewki. Bardzo aromatycznej i rozgrzewającej. Dodatkowym plusem jej produkcji jest fakt, że owoce po zlaniu nalewki mogą posłużyć jako posypka do lodów waniliowych. Wprawdzie zeszłoroczną mieszankę Zobacz więcej
Nalewkę z bakalii można w prosty sposób przygotowywać przez rok cały. Podany przepis na nalewkę bakaliową jest łatwy i tani. Na smak trzeba będzie jednak trochę poczekać, bo bakaliową lubi kilka Zobacz więcej
Daktyle są ostatnio wszechobecne w mojej kuchni. Aż dziwne, że dopiero teraz przyszedł mi do głowy pomysł na nalewkę daktylową. Suszone owoce kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem, dlatego jestem Zobacz więcej
żurawiny 30 g. rodzynek 100 g. suszonych śliwek 3 -4 migdały 50 g. orzechów włoskich 100 g. daktyli ( wyjmujemy pestki) 50 g suszonych moreli 2 laski cynamonu ok 6-8 goździków 1 pomarańcza 100 g Zobacz więcej
Witajcie :) w ubiegłym roku na Święta piekłam pyszną tartę orzechową, w tym zastanawiałam się nad orzechowymi ciasteczkami ale w efekcie wybrałam coś pomiędzy ciastem a ciasteczkami..... a mianowicie Zobacz więcej
jem korzonki
jem korzonki Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jem korzonki
Figowy smakołyk

Figowy smakołyk 215

0
, popełnionym przy robieniu tych ciasteczek, jest użycie gotowego, mrożonego ciasta francuskiego. Jednak jego skład nie budzi grozy, może poza tajemniczym emulgatorem, nie wymienionym z prawdziwego Zobacz więcej
światło i rozkoszować się światełkami i zapachem choinki… Składniki: mała garstka rodzynek mała garstka suszone żurawiny 5 suszonych daktyli 5 suszonych śliwek 1/2 laski wanilii 1/2 laski cynamonu Zobacz więcej
% 100ml spirytusu lub ciemnego rumu 50g rodzynek 100g suszonej żurawiny (u mnie żurawina z wiśnią) 100g orzechów włoskich 100g daktyli bez pestek 100g suszonej śliwki 100g suszonych moreli 5 goździków Zobacz więcej
, daktyle i figi na żurawinę a wiśnie na borówki czy czarne porzeczki. Deser ma lekko maziowatą strukturę jak klasyczne brownie. Przez dodatek suszonych owoców nie wymaga słodzenia. W wersji dla Zobacz więcej
Nie zawiera ani grama cukru rafinowanego. Cała słodycz pochodzi z olbrzymiej ilości bakalii. Użyłam mąkę orkiszową ale może być każda inna np. bezglutenowa. Malutko - jako lepiszcze. Owoce suszone Zobacz więcej
Rosnąca obficie niemal w całej Polsce jarzębina jest znakomitym surowcem do przygotowywania nalewek. Nalewki z jarzębiny można robić z cukrem i bez, z winem lub - według podanego tu przepisu - z Zobacz więcej
abbra
abbra Obserwuj blogaObserwujesz bloga
moje kucharzenie
Nalewka Bożonarodzeniowa

Nalewka Bożonarodzeniowa 4263

2
orzechów włoskich 100 g suszonych moreli 100 g suszonych śliwek 100 g suszonych fig 100 g daktyli 1 pomarańcza 200 g cukru [ użyłam 100 g zwykłego , białego + 100 g ciemnego muscovado ] 2 laski Zobacz więcej
dage
dage Obserwuj blogaObserwujesz bloga
w Słonecznym świecie...
Nalewkowo

Nalewkowo 497

0
do butelek ustaliliśmy, że będzie fajnym prezentem świątecznym dla mojego taty oraz teścia. Nalewka Bożonarodzeniowa Składniki: 100 g suszonej żurawiny 100 g dobrej jakości rodzynek 100 g wyłuskanych Zobacz więcej
l spirytusu 0,5 l rumu 1 pomarańcz 100 g fig 100 g daktyli 100 g rodzynek 100 g żurawiny 100 g orzechów włoskich 100 g suszonych śliwek 100 g suszonych moreli goździki kora cynamonu 100 g cukru Do Zobacz więcej
dla mojej rodziny). Trunek, aby przejść smakiem suszonych owoców, musi "leżakować" minimum 5-6 tygodni. Owoce zalałam dopiero trzy dni temu, więc póki co pokazuję Wam jak wyglądają obecnie. Z dnia na Zobacz więcej