namoczonych migdałów

"Udało" mi się zgromadzić zapas wysuszonych kromek pumpernikla do wypróbowania przepisu mistrza Hamelmana. Dodatek posypki z ziaren pozwolił na uzyskanie wyjątkowo smacznego pieczywa bardziej Zobacz więcej
Jeśli mówię lato to myślę lody :). Oto kolejna propozycja od Marii Disslowej. Prosta i szybka w przygotowaniu. Idealna na zbliżające się ciepłe dni. A smak palonych migdałów ech…. brak słów żeby to Zobacz więcej
Witajcie :) niedawno pisałam o migdałach ziemnych czyli chufas, a dzisiaj zapraszam na pierwszy wypiek z udziałem mąki z migdałów ziemnych. Na początek proste ciasteczka które piekłam już dwukrotnie i Zobacz więcej
PESTO Z RUKOLI I MIGDAŁÓW SKŁADNIKI; - 300 g rukoli - 1/2 szklanki migdałów sparzonych bez skórki - 1/3 szklanki oliwy z oliwek - sól, pieprz Palce lizać! Zobacz więcej
marek_galla
marek_galla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Douce Provence
Kraina migdałów.

Kraina migdałów. 32

Prowansja to również kraina migdałów. Do lat trzydziestych XX wieku ten region był ich czołowym światowym producentem. Z czasem zostały wyparte przez migdały kalifornijskie. To przepiękne drzewo Zobacz więcej
Masła orzechowe to od wielu już lat niezbędne wyposażenie moich półek ze zdrową żywnością. Sporo różnych kremów orzechowych w życiu zjadłam, ale z takim z migdałów ziemnych chufa miałam do czynienia Zobacz więcej
Tapenada to smak greckich wakacji. Pomimo, że wywodzi się z Prowansji, gdzie prym wiedzie jej czarna siostra, to kojarzy mi się z gorącym lipcem w ojczyźnie fety. Leniwy ateński poranek, gdzie nikomu Zobacz więcej
Podczas ostatnich zakupów upolowałam pysznego ananasa i świeżą papryczkę habanero. Pierwotnie chciałam przygotowaćananasa po tajsku, bo uwielbiam go do granic, ale pomyślałam, że na sałatkę też Zobacz więcej
Migdały w polskiej kuchni to pamiątka Orientu. Trafiły do nas, za sprawą kupców i podróżników arabskich, którzy oferowali egzotyczne towary, przyprawy, produkty luksusowe. Kiedyś tak popularne, że Zobacz więcej
Bardzo ciężko pisało mi się tego posta. Deszcz, zimny wiatr, czasami tylko zza chmur wyglądało słońce. I jak tu myśleć o grillu? W końcu pożyczyłam od sąsiadów małego grilla elektrycznego, który Zobacz więcej
Florentynki zrobiły furorę wśród członków mojej rodziny już w grudniu, ale dopiero teraz mam okazję podzielić się z Wami recepturą. Kruche, maślane ciastka i płatki migdałów zapieczone w Zobacz więcej
Odsłaniam zasłony i wyglądam przez okno. Mokro, mgliście. W powietrzu wirują pojedyncze płatki śniegu. Na zegarku dochodzi dziewiąta. Choroba córy zatrzymuje nas obie w domu. To dzień tylko dla nas. Zobacz więcej
Wielokrotnie pisałam, że serce mnie boli jak w mojej kuchni się coś marnuje i bliska mi jest idea kuchennego recyclignu. To danie powstało w celu wykorzystania resztek po robieniu domowego mleka Zobacz więcej
Daafnee
Daafnee Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
bezglutenowi
Domowe mleko z Migdałów Tygrysich

Domowe mleko z Migdałów Tygrysich 18

Na migdały ziemne natrafiłam zupełnie przypadkowo, ale tak to już jest ze przypadkowo odkrywa się cuda… Migdały ziemne chufa migdały tygrysie cibora jadalna Różne nazwy jednego produktu o cudownych Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Tort z migdałów palonych

Tort z migdałów palonych 49

Tort migdałowy, z migdałów w skórkach palonych. Według przepisu z „Uniwersalnej Książki Kucharskiej”, wydanej po 1910 roku, Marii Ochorowicz – Monatowej. 160 g masła w temperaturze pokojowej, 400 g Zobacz więcej
SKŁADNIKI: 4 kwadraty mrożonego ciasta francuskiego (maślanego) 1 łyżki dżemu malinowego 3 kulki kandyzowanego imbiru 2 łyżki syropu w którym jest kandyzowany imbir 100 g masy marcepanowej lub z Zobacz więcej
W oryginale jak to u Hamelmana występuje w końcowej fazie mąka pszenna, ja postanowiłam się wyłamać i zrobić go całkowicie żytniego. Chleb wyszedł ciężki, z gęstym ubitym miękiszem (małe dziury), ale Zobacz więcej
Jeden z przepisów Hamelmana. Już go robiłam, jednak wtedy zastąpiłam mąkę pszenną z przepisu wyłącznie mąką żytnią. Tym razem trzymałam się oryginalnego przepisu, no może drożdży dałam mniej i sól Zobacz więcej
To pierwszy chleb przy którym odważyłam się nie wkładać uformowanych bochenków do foremek. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania! Chleb jest po prostu piękny, z przyjemnością się go fotografuje Zobacz więcej
Czasami takie dziwne kombinacje wydające się nam bez sensu, odrazu zakładamy że będą nie dobre. Tak myślałam patrząc na ten przepis. Skusiłam się jednak by go wypróbować. Ku mojemu zdziwieniu jest to Zobacz więcej