napoleonka,gotowe ciasto francuskie,krem budyniowy

Jak szybko to ciastko się pojawiło, tak szybko zniknęło. Nie przypuszczałam, że wersja "odświeżonej" napoleonki zrobi taką rewolucje w mojej kuchni. Chrupiące warstwy cynamonowego ciasta z grubą Zobacz więcej
. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt i składamy je 3 razy, wkładamy do zamrażarki na 20 minut i powtarzamy czynność jeszcze raz. I gotowe :-) teraz możemy wykorzystać ciasto do Zobacz więcej
Dla wszystkich wielbicieli napoleonki mam bardzo szybką wersję na cieście francuskim. Nie wymaga dużych umiejętności a możemy się cieszyć jej smakiem razem z bliskimi. Składniki: 1 opakowanie ciasta Zobacz więcej
kasia_s
kasia_s Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kasia H. w kuchni...
Napoleonki

Napoleonki 1974

0
Zamiast obiecanek-cacanek zrobiłam napoleonki - niewielkie pyszne słodkości na przywitanie nowego roku. Między chrupiącymi krążkami z ciasta francuskiego ukryłam aromatyczny waniliowym kremem, na Zobacz więcej
stopniach na złotobrązowo. Jeśli placuszki zaczną za bardzo rosnąć lekko przyklepać je łopatką i piec dalej. Gotowe ciastka odstawić do ostygnięcia. Mleko zagotować w średnim garnku. Żółtka utrzeć z Zobacz więcej
KrainaSosny
KrainaSosny Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kraina Sosny
pijane ciastko Sosny

pijane ciastko Sosny 105

0
Co robi Sosna, kiedy od dłuższego brakuje mu domowych słodkości i musi nadrabiać ich brak kupnymi łakociami? Rzuca wszystko, pędzi do kuchni, otwiera lodówkę i zabiera się za przygotowanie czegoś coś Zobacz więcej
kolejnymi ciastkami, znowu kremem i ostatnimi – wierzchnimi ciastkami. Desery posypać cukrem pudrem. Gotowe! Tagged: borówki amerykańskie, ciasto, ciasto francuskie, kuchnia, maliny, mascarpone, na Zobacz więcej
fruits of moods
fruits of moods Obserwuj blogaObserwujesz bloga
fruits of moods
Napoleonka

Napoleonka 2405

2
Ciężki krem przełamany delikatnym ciastem francuskim, a wszystko to opruszone cukrem pudrem. Ten smak kojarzy mi się z dzieciństwem, a dokładniej, znów z babcią? Obok oponek, serników, drożdżowych Zobacz więcej
Często robimy tą napoleonkę, ponieważ oprócz oczywistych walorów smakowych jest niezwykle szybka do zrobienia. Tym razem nadziana pojedynczą warstwą nadzienia. Czasami w przypływie łakomstwa robimy Zobacz więcej
300 g jagód* 2 łyżki cukru, opakowanie ciasta francuskiego, 2 szklanki mleka, 25 g masła, laska wanilii, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 100 g cukru, Oczywiście można Zobacz więcej
Miała być kremówka, ale jakoś krem śmietanowy trochę mi się nie uśmiechał, więc powstała napoleonka na cieście francuskim. Budyń z tego przepisu-palce lizać, a ciasto francuskie pod grubą warstwą Zobacz więcej
nie wystarczy do tego by je jadać. A z kupieniem dobrych słodkości zaczyna być problem -wszędzie króluje ,,masówka" . Jadalne to te ciasta są ale zachwycać nie zachwycają . Przełamuję się więc od Zobacz więcej
An-na
An-na Obserwuj blogaObserwujesz bloga
waniliowo
Obiecałaś  upiec napoleonkę!

Obiecałaś upiec napoleonkę! 993

2
. Pomyślałam jednak, że takich napoleonek dziś już się nie piecze i że muszę tym razem nieco podrasować przepis... I choć samo ciasto jest bardzo smaczne, zamieniłam je na gotowe francuskie, a krem Zobacz więcej
NAPOLEONKA, to jedno z moich ulubionych ciastek z budyniowym kremem. Przepis pochodzi z mojego zeszytu z wypiekami, który prowadziłam gdy byłam nastolatką. Domowe, szybkie ciasto francuskie, które Zobacz więcej
ulazgi
ulazgi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W kuchni Uli
Napoleonka.

Napoleonka. 1962

0
Podejść do napoleonki było trzy. Jak to się mówi "do trzech razy sztuka" no i udało się :). Za pierwszym razem spróbowałam sama zrobić ciasto francuskie, ale nie wyszło i cieszyły się w parku kaczki Zobacz więcej
amaranthrose
amaranthrose Obserwuj blogaObserwujesz bloga
searchingforanamaranth
Napoleonka

Napoleonka 1528

0
rozpływającego się w ustach kremu. Takie połączenie po prostu musi dobrze smakować. Ciasto francuskie kupiłam gotowe. Miałam plan, aby wreszcie zrobić domowe. Uznałam jednak że ferie są zbyt krótkie Zobacz więcej
Napoleonka wywodzi swą nazwę od ciastka z kremem sprzedawanego przed wojną w Warszawie przy placu Napoleona. Nie jest to jednak nazwa obowiązująca w całej Polsce, bo w Krakowie na przykład ciastko Zobacz więcej
Mille-feuille to francuskie ciasto, które można porównać do napoleonki. To warstwy ciasta francuskiego przełożone kremem. U mnie są to dwa kremy: waniliowy i czekoladowy. Maliny przełamują słodycz Zobacz więcej
powstała lśniąca masa, łatwo odchodząca od ścianek garnka. Krem przestudzić, do chłodnego wbić kolejno po jednym jajku, za każdym razem dobrze łącząc je z ciastem. Gotowe, spójne ciasto, przełożyć do Zobacz więcej