nasączanie ciasta z syropu z wiśni kandyzowanych

Aga
Aga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pichcę sobie
Christmas Cake

Christmas Cake 116

1
(bądź jednego) rodzynek - mogą też być suszone figi i śliwki 300 g kandyzowanych wiśni skórka otarta z 2 pomarańczy 150 ml brandy/rumu/whisky/sherry - ja dałam domową wiśniówkę 250 g masła 220 g Zobacz więcej
wym 24 cm Biszkopt 5 dużych jaj 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego 50 g kropelek czekoladowych Zobacz więcej
i przecinamy na 3 jednakowej grubości blaty. Masa wiśniowa: 150 ml kompotu z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki) 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 ml Zobacz więcej
, do przełożenia i dekoracji: 1 szklanka wiśni kandyzowanych (można zastąpić suszonymi, świeżymi lub z soku*) wódka lub brandy Wiśnie umieszczamy w szklanym, wysokim i wąskim naczyniu, zalewamy Zobacz więcej
: 1 puszka (850 ml) brzoskwiń w syropie 2 kieliszki wódki 1/3 szklanki zmielonego maku jedna wiśnia kandyzowana 1 opakowanie sypkiej galaretki o smaku brzoskwiniowym 150 ml wrzącej wody We wrzątku Zobacz więcej
1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto orzechowe: 200 g tartych orzechów włoskich BackMit ok. 90 g cukru pudru skórka starta z połowy dużej cytryny 3 jajka Krem: 4 żółtka 50 g+ 200 Zobacz więcej
: 1 puszka (850 ml) brzoskwiń w syropie 2 kieliszki wódki 1/3 szklanki zmielonego maku jedna wiśnia kandyzowana 1 opakowanie sypkiej galaretki o smaku brzoskwiniowym 150 ml wrzącej wody We wrzątku Zobacz więcej
Na swoje urodziny postanowiłam upiec keks. To ciasto pięknie prezentuje się na półmisku, a dodatek sporej ilości bakalii czyni je pysznym i słodkim, ja swoje keksy zawsze nasączam syropem, warto Zobacz więcej
jesteście doświadczeni, to mówię Wam: nie! Ci, którzy jak ja uważają, że słodkiego nigdy dość, powinni bliżej zapoznać się z turecką lokmą – małymi, nienadziewanymi pączkami nasączanymi syropem Zobacz więcej
wersji tego klasycznego przepisu. Najsłyniejjszą Cassatę robi się w Catane na dzień Świętej Agaty, patronki miasta – to ciasto podaje się tylko w indywidualnych porcjach ozdobione wiśniami confit Zobacz więcej
g sułtanek, złotych rodzynek i arcydzięgla) 60 g pokrojonego w kostkę kandyzowanego jabłka ( dałam po 30 g jabłka i żurawiny) 120g kandyzowanej wiśni 3 łyżki ciemnego rumu ( dałam 9 łyżek, ponieważ Zobacz więcej
SycyliaSi
SycyliaSi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
SycyliaSi!
CASSATA SICILIANA

CASSATA SICILIANA 30

1
SPOŻYWCZY Lukier: 200 G CUKRU PUDRU 4 ŁYŻKI WODY 1 ŁYŻKA RUMU (opcjonalnie) LUB SOKU Z POMARAŃCZY Dekoracja: WIŚNIE KANDYZOWANE SKÓRKA POMARAŃCZOWA W SYROPIE LUB PLASTRY POMARAŃCZY GOTOWANE W Zobacz więcej
mistrzynią w mojej rodzinie. Biszkopt wzbogaciłam o mąkę z orzechów laskowych, a krem to ganache z białej czekolady, w którym faktycznie tę czekoladę można wyczuć. Do tego maliny, choć świetnie Zobacz więcej