nawłoć

Napar z nawłoci to dobry środek moczopędny, oczyszczający nerki, odtruwający i czyszczący krew zarazem. Jak najbardziej polecam osobom mającym tendencje do kamicy moczowej i zakażeń układu Zobacz więcej
Oto jeden z najpiękniejszych i moich ulubionych momentów w roku - przełom lata i jesieni. Wtedy słońce rzuca najpiękniejsze światło i można się w nim ogrzewać i ozłacać, zamiast spiekać do granic. Zobacz więcej
Wielu z nas zapewne kojarzy kwitnące żółte wiechcie, które w okresie od sierpnia do września można spotkać w naszym kraju dosłownie na każdym kroku. To nawłoć pospolita, roślina o wielu właściwościach Zobacz więcej
pinkcake
pinkcake Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
trochę inna cukiernia
Syrop z nawłoci

Syrop z nawłoci 934

Mimozami jesień się zaczyna pisał Tuwim. Mimozą nazywano zaś nawłoć. Nawłoć kanadyjska i nawłoć późna są gatunkami inwazyjnymi, więc śmiało można je rwać, a warto rwać bo są bardzo zasobne w rutynę. Zobacz więcej
Kuchnia Ilony
Kuchnia Ilony Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Ilony
Miodek nawłociowy

Miodek nawłociowy 546

Znacie nawłoć? To piękna roślinka, która ślicznie wygląda w wazonie i rozłazi się po ogrodzie jak epidemia. Lata z tą żółtą miotłą walczyłam, póki nie dowiedziałam się o jej wartościach. Okazuje się, Zobacz więcej
Nawłoć jest znana też pod nazwą Mimoza, o której wspaniale śpiewał Niemen słowami Tuwima. Od sierpnia do połowy października ogarnia swoimi żółtymi kwiatami polany, łąki, skraje lasów a nawet niektóre Zobacz więcej
Po śniadaniu z clafoutis w ramach eksperymentów kulinarnych wyszedł mi dzisiaj drugi omlet ale tym razem bezowy z białek :) z truskawkami, miętą i miodem gryczano-nawłociowym. Chyba nawet lepiej Zobacz więcej
Czas na dziecinnie proste danie czyli ryż na mleku, coś co lubią zarówno dorośli jak i dzieci. Żeby nie było tak banalnie dodamy dobrze komponujące się orzechy nerkowca i egzotyczne liczi. Jednak to Zobacz więcej
sandrafrej.com
sandrafrej.com Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
sandrafrej.com
Włochy #2

Włochy #2 44

Włochy #2 - sandrafrej.com przepis podróż recenzja kontakt Search for: Facebook Pinterest Instagram BlogLovin RSS YouTube Włochy #2 podróż Czerwiec 10, 2017 Kolejnaporcja włoskich smakołyków! Another Zobacz więcej
sandrafrej.com
sandrafrej.com Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
sandrafrej.com
Włochy #1

Włochy #1 33

Włochy #1 - sandrafrej.com przepis podróże kontakt Search for: Facebook Pinterest Instagram BlogLovin RSS YouTube Włochy #1 podróże Marzec 6, 2017 Pierwsza porcja smakołyków od przyjaciół z Włoch. Zobacz więcej
Jeszcze nigdy nie jedliśmy tak pysznego ciasta. Delikatna beza, pyszna bita śmietana i kwaskowate maliny to połączenie idealne. Polecamy. Składniki: białka 6 szt cukier 300g sok z cytryny 1 łyżeczka Zobacz więcej
Elżbieta Majkowska
Elżbieta Majkowska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pomyslowakuchnia
Róże karnawłowe

Róże karnawłowe 48

10 stycznia 2013 Ciasta Róże karnawłowe Składniki: 20 dag mąki 3-4 łyżki gęstej śmietany 3 żółtka sól łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka spirytusu (ja nie dałam i też wyszły dobre, niby jak Zobacz więcej
Pawlowa to bardzo elegancki i prosty deser. Powinna być chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku. Delikatna słodka, jednym słowem pyszna. Nie zraźcie się jak Wam za pierwszym razem nie wyjdzie Zobacz więcej
Zestaw słonych karnawałowych przekąsek już był (można go zobaczyć TU), teraz pora na przegryzki na słodko. Obok, tradycyjnie z karnawałem kojarzonych, faworków i pączkowatych, znajdziecie tu zestaw Zobacz więcej
Ostatnio na blogu pojawił się wpis na temat włoskiej pizzy i naszej krótkiej podróży dosłonecznej Italii, gdzie mieliśmy okazję spróbować tego popisowego dania. Postanowiliśmy poszukać w Warszawie Zobacz więcej
Make Cooking Easier Menu Blog Kategorie Śniadanie Obiad Kolacja Przekąski Desery Bez glutenu Dla dzieci Podróże Mapa kulinarna Daily Food Diary Książka O mnie Kontakt Make Cooking Easier > Bez Zobacz więcej
Większość z Was wie, że mam słabość do Włoch, kuchni włoskiej i wszystkim co związane z Włochami – nazwa bloga też jest włoska, dlatego dzisiejszym wpisem chcę Wam przybliżyć ten piękny kraj. A to Zobacz więcej
Make Cooking Easier Menu Blog Kategorie Śniadanie Obiad Kolacja Przekąski Desery Bez glutenu Dla dzieci Podróże Mapa kulinarna Daily Food Diary Książka O mnie Kontakt Make Cooking Easier > Podróże Zobacz więcej
Składniki: 6 białek 300 g cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego 400 ml śmietany kremówki do ubicia 100 g rodzynek Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, blachę Zobacz więcej