neapolitanski

ZOBACZ TAKŻE:

Migliaccio to ciasto, ktore w Neapolu przygotowuje sie w okresie karnawalu. Szczegolnie na ostatni jego dzien wtorek (przed sroda popielcowa), ktory nazywany jest martedi grasso - tlusty wtorek. Innym Zobacz więcej
anthonyb
anthonyb Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchnia pod wulkanem
Struffoli

Struffoli 133

0
Struffoli to malenkie kuleczki ciasta usmazone w glebokim oleju lub smalcu a nastepnie wymieszane z cieplym miodem i skorkami kandyzowanymi. Pozniej uklada sie je na polmisku i przyozdabia kolorowymi, Zobacz więcej
makaronu. Dania tego typu sa tj. kremowe i maja gesciejsza konsystencje w porownaniu do polskich zup. Choc na zdjeciu jest lyzka, tak naprawde je sie je widelcem. Przed podaniem mozemy opruszyc Zobacz więcej
Panino napoletano w doslownym tlumaczeniu oznacza neapolitanska bulke, kanapke. To neapolitanski fast food do kupienia w prawie kazdym barze (tam gdzie pijemy kawe:-))) )w godzinach obiadowych czy Zobacz więcej
zeppole z algami, z kwiatami cukinii, z dynia, z kalafiorem. Zeppole z kalafiorem smazy sie w wielu domach na Wigilie i to jest taki neapolitanski wigilijny klasyk. U mojego meza, w domu rodzinnym Zobacz więcej
je prawie wszystko, ale reszcie nie zawsze wszystko smakuje. Z podanych proporcji wyszlo mi okolo 120 pierogow. Pierogi robie tak. Ciasto: 700 g maki 2 jajka 250 ml cieplej wody szczypta soli Z Zobacz więcej
Pizza parigina to bardzo lubiana pizza w Neapolu. Nie zjemy jej w pizzeri. Kupimy ja za to na kawalki. Ma ja w sprzedazy kazdy neapolitanski barczy rosticceria. Sprzedaja ja tez niektore cukiernie, Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: