norweskie bułeczki cynamonowe

To bez wątpienia nasze ulubione drożdżówki ! Słodki, cynamonowy zapach przywodzi na myśl najwspanialsze chwile spędzone w domowym, ciepłym zaciszu. Ciasto na bułeczki jest delikatne i łatwe w Zobacz więcej
, szczególnie nadzieniem cukrowo-cynamonowym. Przepis bardzo przypadł mi do gustu, także za to, że składniki do zrobienia tych bułeczek mam zawsze w domu, więc nie odmawiam ich pieczenia nawet po 20 Zobacz więcej
Mąż powiedział, że smakują jak cini - minis .... to prawda:). Te bułeczki są cudowne - w sam raz słodkie, mocno cynamonowe, puszyste i mięciuchne... upieczone specjalnie dla Olusia, ale biedaczek mały Zobacz więcej
pieczone są na cienkim placku z ciasta drożdżowego - przez co łatwo można je odrywać w gronie najbliższych. Idealnie nadają się nazimne, zimowe dni - do tego kocyk, herbatka i już tylko pozostaje Zobacz więcej
Ten przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson pt. "Jak być domową boginią" i jest dla mnie kolejnym przykładem na to, że ciepłe ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Po drożdżowych ślimakach z Zobacz więcej
Rzutem na taśmę udało mi się dołączyć do akcji Wypiekanie na śniadanie. Dawno w niej nie brałam udziału, bo weekendy miałam ostatnio dość zakręcone, a jak już miałam czas, to był wypiek na zakwasie, Zobacz więcej
Kuchnia z pomysłem Karoliny: Norweskie bułeczki cynamonowe według Nigelli w Wypiekanie na śniadanie Strony Strona główna Moja książka kucharska Współpraca Kontakt niedziela, 18 maja 2014 Norweskie Zobacz więcej
W ten weekend w Wypiekaniu na śniadaniepieczemy wspólnie Norweskie bułeczki cynamonowe według Nigelli. Przepis z książki "Jak być domową boginią" jest w nim jednak troche nieścisłości. Moje poprawki Zobacz więcej
jestem. Ale co ja mog poradzi, e ta zima tak si cignie, e ta pogoda jest tak ponura, e wracam wieczorami do domu i mam ochot poczu si po prostu ciepo, komfortowo i bezpiecznie? A chyba nie ma nic Zobacz więcej
Lubię dni, gdy poranek nie przypomina gonitwy. Mogę wówczas spokojnie usiąść nad kubkiem ulubionej kawy, poprzerzucać gazety i napawać się zapachem oraz smakiem drożdżowych bułeczek.Są puszyste, Zobacz więcej
drożdżowych wypieków:) Składniki na ciasto (ja robiłam z połowy składników): 600 g mąki pszennej 100 g cukru 1/2 łyżeczki soli 21 g suchych drożdży (lub 45 g świeżych) 100 g niesolonego masła 400 ml Zobacz więcej
Najlepsze są na ciepło, rozrywane palcami, ale na drugi dzień nie ubywa im wiele uroku :) Przepis kochanej Nigelli z książki "Jak być domową boginią". Ciasto (20 bułeczek): 600g mąki pszennej 100g Zobacz więcej
Ja zrobiłam z modyfikacjami - mleko na mleko owsiane, cukier na miód. Właśnie wyjęłam z piecyka :) Ciekawa jestem jak taka wersja będzie smakowała. Przy robieniu musiałam sporo więcej mąki dać, bo Zobacz więcej
Kulinarny aforyzm : Pijak kieruje wzrok na kieliszek, kupiec na kieszeń.Talmud Przepis ze strony Moje Wypieki. Bardzo pyszne bułeczki. Ja trochę uprościłam przepis. Składniki: Ciasto - 600 g mąki Zobacz więcej
Bardzo puszyste i mięciutkie bułeczki pachnące cynamonem. Od dawna miałam ochotę je zrobić. Skutecznie poprawiają nastrój w taką deszczową pogodę, jak dziś :) przepis z książki Nigelli Lawson "Jak być Zobacz więcej
początek weekendu przygotowałam zawijane bułeczki cynamonowe. / źródło przepisu klik, składniki na 10 bułeczek/ ciasto: - 300 g mąki pszennej - 50 g drobnego cukru białego - 200 ml ciepłego mleka - Zobacz więcej
Szukacie pomysłu na słodkie śniadanie lub na podwieczorek? Dobrze trafiliście! :-) Jeśli lubicie cynamon to te bułki Was zachwycą. Słodkie, miękkie, cynamonowe po prostu idealne! Koniecznie je Zobacz więcej
bułek. Resztę ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt. Posmarować równomiernie nadzieniem, zwinąć w rulon i ułożyć na przygotowanym spodzie. Odstawić do napuszenia na 20 min. Zobacz więcej
Od początku listopada mieszkam w Tromso, w północnej Norwegii, w związku z czym na blogu pojawią się teraz przepisy na skandynawskie wypieki ;) Składniki na około 20 bułeczek: (ciasto) * 600 g mąki * Zobacz więcej
Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach bułeczki. Mogłabym na ich temat mówić same ochy i achy, bo naprawdę są genialne. Maślane, ale jednocześnie bardzo puszyste. Zobacz więcej