noże kurta

Jabłka jalousie. Jalousie, czyli żaluzje. Swoją nazwę zawdzięczają wyglądowi. Bardzo prosty, ale efektowny deser, którego nauczyłam się na warsztatach Kurta Schellera. Czas przygotowania: 15 min. +30 Zobacz więcej
Chociaż nie bawiłem się w sylwestra, to rok zaczął się bardzo sympatycznie. Drugiego stycznia miałem przyjemność wystąpić w DDTVN wraz z Facet i Kuchnia i Facet z Nożem - było dużo stresu, ale za to Zobacz więcej
Jakiś czas temu ukończyłam kurs kuchni francuskiej w Akademii Kurta Schellera. Było to cudowne doświadczenie, którego nigdy nie zapomnę. A teraz chciałabym podzielić się z Wami przepisem samego Zobacz więcej
ENGLISH VERSION Są takie książki, w których jedzenie nie zajmuje zbyt wiele miejsca, a jeśli już bohater coś jada, to jak np. Kurt Wallander fast foody, które bynajmniej nie wywołują ślinotoku u Zobacz więcej
W minioną sobotę miałam przyjemność wzięcia udziału w warsztatach prowadzonych przez znakomitego kucharza Kurta Schellera. Miejscem spotkania była Akademia Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO w Zobacz więcej
na cienkie plastry 1 pomidor 1/2 gałązki tymianku 2 szalotki szczypiorek ser kozi oliwa z oliwek ocet winny sól i pieprz Na górnym zdjęciu moje roladki, na dole te przygotowane przez Kurta Schellera Zobacz więcej
Jest ona prosta i bardzo wierna tradycji. Właśnie to określenie najlepiej charakteryzuje kuchnieszwajcarską i przepyszne, idealnie wilgotne ciasto marchewkowe. Nie potrzebujemy zbyt wielu składników Zobacz więcej
wyjazdy do Warszawy, na przeróżne warsztaty kulinarne trwają od 2007 roku. Na warsztatach każdy gotował ze swoją osobą towarzyszącą, rozpoczęły się o godzinie 10 i trwały do 15. Udało nam się w ciągu Zobacz więcej
Sezon na dynie trwa w najlepsze. Dziś rano, podczas zakupów zauważyłam na stoisku warzywno - owocowym bardzo ładny kawałek tego warzywa. Jako, że chyba nigdy dotychczas nie przyrządziłam żadnego Zobacz więcej
na warsztaty i szczerze powiedziawszy, to był najlepszy prezent urodzinowy w życiu :) A jak wyglądały warsztaty? Na początku każdy z uczestników dostał proste zadanie do wykonania - obierz ziemniaki, Zobacz więcej
chleb wiejski. To pierwszy domowy chleb, który autentycznie nam smakował. Ciężki, wilgotny (ale nie gliniasty!), z bardzo ciekawym melasowym posmakiem (jest to niby słodycz, ale nie do końca, bo Zobacz więcej
(i przecież umie samodzielnie otworzyć domofon) a raczej nikogo innego się nie spodziewam. Okazało się że to listonosz z listem poleconym do mnie. Na kopercie nadawca: Kurt Scheller Academy Sp. z o. Zobacz więcej
SoSlowCuisine
SoSlowCuisine Obserwuj blogaObserwujesz bloga
soslowcuisine
Caramel Custard

Caramel Custard 64

1
I have learned how to make this stunning dessert during cooking classes with Kurt Scheller in March 2015. I do not bake too much, but thissimplecustard stole my heart. Its extraordinary taste will be Zobacz więcej
-cytrynowym 4). Faszerowana dorada 5). Osso Bucco 6). Tiramisu z amerykańskimi borówkami 7). Spaghetti alla carbonara 8). Zupa fasolowa z bekonem 9). Minestra z kaszą pęczak 10). Ravioli z warzywami Zobacz więcej
na kostki. Świetna jest grillowana polenta. Połóż na niej grillowane warzywa, obłóż kawałkiem prosciutto, dodaj sera, polej sosem z mięsa. PRODUKTY 2 labraksy (porcja na 4 osoby) 250 g żółtej polenty Zobacz więcej
z Grzybków, jedynej piekarni, z której uważam, że warto kupić chleb, a do tego dekadenckie jedzenie … … albo jajecznica, w przyrządzaniu której niekwestionowanym mistrzem jest Sebastian, albo jajko w Zobacz więcej
laik zrobiłby z nich zupę chyba mógłby to odchorować… zadziwia mnie to , że zupę markował sam Kurt Scheller…to taka moja mała uwaga na temat świadomości ludzkiej dotyczącej roślin i tego jak Zobacz więcej
laik zrobiłby z nich zupę chyba mógłby to odchorować… zadziwia mnie to , że zupę markował sam Kurt Scheller…to taka moja mała uwaga na temat świadomości ludzkiej dotyczącej roślin i tego jak Zobacz więcej
Kubeben powalił mnie na kolana. Całe ziarna kakaowca również wprawiły mnie w chwilowe osłupienie. Jednocześnie uświadomiłam sobie jak mikroskopijna jest moja wiedza na temat gotowania. Postanowiłam Zobacz więcej