nożyk do małży

JoannaLange
JoannaLange Obserwuj blogaObserwujesz bloga
...to na języku
Mule po marynarsku

Mule po marynarsku 225

2
Mule, czyli niewielkie małże zwane też omułkami jadalnymi doskonale komponują się z białym winem i nie wymagają długiego gotowania. Są idealne na letnią kolację we dwoje... Składniki na kolację dla 2 Zobacz więcej
zapytała mnie: Czego Pan tam szuka ? Czego szukał Pan Michał ? Odpowiedź jest niezwykle prosta. Przy zakupie ostryg oraz innych małży należy sprawdzić czy muszle nie są otworzone. Otworzona muszla Zobacz więcej
zapytała mnie:Czego Pan tam szuka ? Czego szukał Pan Michał ? Odpowiedź jest niezwykle prosta. Przy zakupie ostryg oraz innych małży należy sprawdzić czy muszle nie są otworzone bądź uszkodzone. Zobacz więcej
Po raz kolejny stwierdzę, że jedzenie ma niesamowitą moc przenoszenia w inne wymiary, czy to czasowe czy geograficzne. Świeże małże duszone w winie z szalotką podane z grzanką z masłem czosnkowym Zobacz więcej
Shabbyeat
Shabbyeat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ShabbyEat
Mule po belgijsku

Mule po belgijsku 223

0
Do świeżych muli robiłam podchody już od roku. Jakoś nie mogłam się nigdy przekonać, choć wiedziałam, że to prosta sprawa. Wreszcie są! Świeże 2 kilo pięknych małż, niestety nieoczyszczonych. Roboty Zobacz więcej
Poniżej w kilku słowach omawiam jak zabrać się za oczyszczenie małży, nie jest to trudna sprawa, ale trzeba wiedzieć, jak to zrobić, a wiec do dzieła ! Świeże małże powinny być zamknięte jeżeli jest Zobacz więcej
SPAGHETTI Z MAŁŻAMI Składniki 250 gram makaronu spaghetti 1kg małży w muszlach (omułek jadalny) kieliszek wina białego wytrawnego lub półwytrawnego 3 ząbki czosnku 2 cebule pęczka natki Zobacz więcej
ZUPA Z MAŁŻY Szybko i prosto a jakie dobre… Składniki 1 kg małży (omułek jadalny) 1 duża marchew 1 duża cebula 1 ziemniak 1,5 litra bulionu warzywnego 100 ml białego wina ( Zobacz więcej
ZUPA Z MAŁŻY Szybko i prosto a jakie dobre… Składniki 1 kg małży (omułek jadalny) 1 duża marchew 1 duża cebula 1 ziemniak 1,5 litra bulionu warzywnego 100 ml białego wina ( Zobacz więcej
zaledwie 25 stopni i taka temperatura jest dla mnie idealna! Lekki wietrzyk, piękne słońce i błękitne niebo... W takie dni nie warto długo stać przy garach, więc dzisiejsza propozycja jest wyjątkowo Zobacz więcej
kiczenpl
kiczenpl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
KICZen blog
Mule w białym winie

Mule w białym winie 67

0
muszlę myjemy osobno, najlepiej pomóc sobie nożykiem i małą szczoteczką – usuwamy wszystkie nieczystości, narośla. Po takim, jak widzicie dość prostym przygotowaniu, możemy wziąć się za obróbkę Zobacz więcej
Komiksowe murale w Brukseli i główny rynek w Brugii Kuchnia belgijska raczej nie rozpala naszej wyobraźni. Wybierając się do Belgii słyszymy od naszych znajomych głównie pytania o piwo i/lub Zobacz więcej
Kocham makaron. Uwielbiam owoce morza. Jeśli tylko nadarza mi się okazja, by móc kupić świeże mule nie waham się. Mule, czyli omułek jadalny. Chyba najpowszechniejszy z małż i najtańszy. Do tego Zobacz więcej
. Dziś na pierwszym miejscu są małże. Jak przygotować małże do jedzenia? Pamiętajcie, że najlepiej kupić żywe mule. Nie trzymajcie ich w lodówce dłużej niż dwa-trzy dni. Najlepiej przygotujcie je w Zobacz więcej
Co tu dużo mówić. Małże kojarzą się wszystkim z odrobiną luksusu, nie do przeskoczenia w domowym zaciszu. Choć osobiście jestem zwolennikiem owoców morza świeżych, czyli w kraju, w którym są łowione, Zobacz więcej
. Zaczynamy od oderwania głowy. Następnie zdejmujemy pancerzyk (zaczynamy od odnóży). Nie zapomnijcie też wyjąć tej ciemnej żyłki na spodniej stronie krewetki – to jej przewód pokarmowy. Nikomu Zobacz więcej
różniastych stworków i tak tydzień jeść, gdzie ktoś prawidłowo nam je przyrządzi, a następny tydzień móc gotować żywe krewetki, małże, langustynki, ośmiornice, homary i inne. Ha! Mam marzenia :) Zobacz więcej
Wiem, że w Polsce trudno dostać takie świeże cuda, ale na pewno wielu z Was, będąc za granicą, miało ochotę na małże lub muszelki w ogóle i nie odważyło się ich kupić bo może nie byliście Zobacz więcej
Mule, małże, omułki… Przepadam! Wbrew obiegowej opinii najlepsze są te jedzone zimą, a nie latem (mowa oczywiście o świeżych, a nie mrożonych). Dlaczego? Latem, w ciepłej wodzie małże mają tarło i ich Zobacz więcej
Podobno powinno się spożywać je na surowo, ale… nie mogłam się powstrzymać przed zapieczeniem ostryg na zblanszowanym szpinaku. To jest dopiero potrawa! Jako przystawka do łóżkowychigraszek wydaje się Zobacz więcej