np nad kaloryferem

Ada6 lutego 2013 18:53 Imagine - nie, ciasta nie wstawiamy do lodówki. Po wyrobieniu ciasto przykryć ściereczką i odstawić najlepiej w jakieś ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (np. w pobliżu Zobacz więcej
plasterki. Jeśli nie będziemy od razu jeść sałatki warto awokado pokropić sokiem z cytryny żeby nie zczerniało. Ser kroimy w kostkę układamy na sałacie, następnie układamy awokado. Orzechy lekko Zobacz więcej
o mrozie, przeziębieniu i zepsutym kaloryferze. ZUPA Z GROSZKU I CUKINII 500 ml bulionu warzywnego/drobiowego 1 średnia cukinia 3 garście mrożonego groszku 1 cebula 2 wyciśnięte ząbki czosnku makaron Zobacz więcej
Smakować
Smakować Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakować
Suszony schab 2013

Suszony schab 2013 1294

2
Suszony schabZapomniałam zamieścić wcześniej. Na Święta Bożego Narodzenia 2013 zrobiłam suszony schab. Bałam się, że nie wyjdzie, ponieważ był przerośnięty tłuszczem. Ryzyk fizyk, zobaczymy. Wyszedł Zobacz więcej
sylviimint
sylviimint Obserwuj blogaObserwujesz bloga
lemon curd sylvii
DOMOWY KOZI JOGURT

DOMOWY KOZI JOGURT 375

0
z jogurtem i podgrzewamy do temperatury ok 50 C. Wyższa temperatura zabija jogurtowe bakterie . Kiedy mleko osiągnie wymaganą temperaturę przelewamy je delikatnie do słoiczków i zakręcamy . Słoiczki Zobacz więcej
mąkę, jajka i sól. 3. Drożdże rozpuszczamy w mleku i dodajemy na końcu. (Można zamiast drożdży dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia, z tym składnikiem też próbowałam). 4. Odstawimy w ciepłe miejsce Zobacz więcej
annaz
annaz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia domowa Ani
Gomółka serowa

Gomółka serowa 727

0
: 1. Ser rozdrabniamy widelcem, wbijamy żółtka, dodajemy kminek i solimy do smaku. Dokładnie wszystko mieszamy. 2. Z sera lepimy 2-3 kule, owijamy je ściereczką, obciążamy czymś cięższym i odstawiamy Zobacz więcej
palcami przełóż do tortownicy i ugnieć MASA składniki wyłóż do miski i wymieszaj mikserem przełóż na spód (tak, nieprzypieczony) piecz w 170 stopniach ok półtorej godziny (zrobiłam jak w oryginale- Zobacz więcej
Czy wiesz jak… zrobić zakwas do chleba? Samo przygotowanie zakwasu do chleba nie jest trudne – wystarczą odpowiednie warunki. Zakwas do chleba hoduje się około 4-5 dni, koniecznie w ciepłym miejscu np Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bajkorada
Zakwas żytni

Zakwas żytni 76

0
Jak wyhodować zakwas żytni? Przyznaję, że przerażały mnie nieco aptekarskie receptury, na które natrafiłam i koniec końców wyhodowałam zakwas "od serca", najprostszym z możliwych sposobów. Sprzyjała Zobacz więcej
10 ziarenek ziela angielskiego 3 listki liścia laurowego Składniki umieszczamy w naczyniu emaliowanym lub kamiennym, stawiamy w temperaturze pokojowej (najlepiej tam gdzie najcieplej np. przy Zobacz więcej
chleb pszenno-żytni Dziś przepis na zdrowy chlebek pszenno-żytni. Uwielbiam domowe pieczywo, jednak nie zawsze mam czas, żeby je przygotować. Ciasto na ten bochen stało w foremce, na kaloryferze około Zobacz więcej
Pin It Są takie dania, które smakują najlepiej tam gdzie ich miejsce, i do tych należy "prawdziwa włoska pizza". Pizza na grubym spodzie, albo lepiej, na puszystym cieście z boczkami wypełnionymi Zobacz więcej
Składniki: mąka pszenna 500 (lub każda inna 450, 750, razowa - pół na pół z lżejszą) przegotowana zimna woda Wykonanie: 3 łyżki mąki zalewam niepełną szklanką wody i miksuję (blenderem z nasadką Zobacz więcej
jantar92
jantar92 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Napiecyku
(bez tytułu)

(bez tytułu) 378

0
i odstawiam w ciepłe miejsce np. w pobliżu kaloryfera na ok.40min. Ciasto powinno podwoić objętość Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowuję ciasto na dwa kwadraty. Każdy równomiernie posypuję kakao, Zobacz więcej
Przepyszny idealnie kremowy i delikatny serek przygotowany domowym sposobem. Jego zrobienie jest banalnie proste :) Fantastycznie smakuje zarówno na słodko z konfiturami jak i na wytrawnie np ze Zobacz więcej
Kilka tygodni temu włączyli u nas centralne ogrzewanie. Jak się ucieszyłam! Bardziej chyba ze względu na to, że będę mogła ususzyć schab, by następnie, krojąc cienkie przezroczyste plasterki, Zobacz więcej
( łyżka stołowa) Z podanych składników w szklanej misie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia przykryte lnianą ściereczką. Ja umieszczam je na ciepłym kaloryferze przez około 0,5 h. Zobacz więcej
320 g zaczynu 100 g wody 290 g mąki "3 ziarna" Lubelli 100 g mąki pszennej 10 g soli 3 łyżki otrębów owsianych Przygotowanie: 1. Do zaczynu dodaję resztę składników, mieszam łyżką, następnie ugniatam Zobacz więcej