np nad kaloryferem

Ada6 lutego 2013 18:53 Imagine - nie, ciasta nie wstawiamy do lodówki. Po wyrobieniu ciasto przykryć ściereczką i odstawić najlepiej w jakieś ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (np. w pobliżu Zobacz więcej
Dla mnie święta Bożego Narodzenia to nie tylko zapach pierniczków, kolacja wigilijna i piękna choinka. Dla mnie ważne jest też żeby mój dom był ładnie przystrojony. Wiszące ozdoby z pomarańczy robi Zobacz więcej
plasterki. Jeśli nie będziemy od razu jeść sałatki warto awokado pokropić sokiem z cytryny żeby nie zczerniało. Ser kroimy w kostkę układamy na sałacie, następnie układamy awokado. Orzechy lekko Zobacz więcej
o mrozie, przeziębieniu i zepsutym kaloryferze. ZUPA Z GROSZKU I CUKINII 500 ml bulionu warzywnego/drobiowego 1 średnia cukinia 3 garście mrożonego groszku 1 cebula 2 wyciśnięte ząbki czosnku makaron Zobacz więcej
Smakować
Smakować Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakować
Suszony schab 2013

Suszony schab 2013 1103

1
, że wkładam schab do podkalanówki wiążę supełek, przekładam - tak jakbym wywracała na drugą stronę, wiążę supełek i jeszcze raz przekładam). Mięso powinno się suszyć ok. 3 tyg. w przewiewnym miejscu Zobacz więcej
sylviimint
sylviimint Obserwuj blogaObserwujesz bloga
lemon curd sylvii
DOMOWY KOZI JOGURT

DOMOWY KOZI JOGURT 365

0
z jogurtem i podgrzewamy do temperatury ok 50 C. Wyższa temperatura zabija jogurtowe bakterie . Kiedy mleko osiągnie wymaganą temperaturę przelewamy je delikatnie do słoiczków i zakręcamy . Słoiczki Zobacz więcej
mąkę, jajka i sól. 3. Drożdże rozpuszczamy w mleku i dodajemy na końcu. (Można zamiast drożdży dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia, z tym składnikiem też próbowałam). 4. Odstawimy w ciepłe miejsce Zobacz więcej
annaz
annaz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia domowa Ani
Gomółka serowa

Gomółka serowa 693

0
: 1. Ser rozdrabniamy widelcem, wbijamy żółtka, dodajemy kminek i solimy do smaku. Dokładnie wszystko mieszamy. 2. Z sera lepimy 2-3 kule, owijamy je ściereczką, obciążamy czymś cięższym i odstawiamy Zobacz więcej
palcami przełóż do tortownicy i ugnieć MASA składniki wyłóż do miski i wymieszaj mikserem przełóż na spód (tak, nieprzypieczony) piecz w 170 stopniach ok półtorej godziny (zrobiłam jak w oryginale- Zobacz więcej
Czy wiesz jak… zrobić zakwas do chleba? Samo przygotowanie zakwasu do chleba nie jest trudne – wystarczą odpowiednie warunki. Zakwas do chleba hoduje się około 4-5 dni, koniecznie w ciepłym miejscu np Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bajkorada
Zakwas żytni

Zakwas żytni 72

0
Jak wyhodować zakwas żytni? Przyznaję, że przerażały mnie nieco aptekarskie receptury, na które natrafiłam i koniec końców wyhodowałam zakwas "od serca", najprostszym z możliwych sposobów. Sprzyjała Zobacz więcej
10 ziarenek ziela angielskiego 3 listki liścia laurowego Składniki umieszczamy w naczyniu emaliowanym lub kamiennym, stawiamy w temperaturze pokojowej (najlepiej tam gdzie najcieplej np. przy Zobacz więcej
chleb pszenno-żytni Dziś przepis na zdrowy chlebek pszenno-żytni. Uwielbiam domowe pieczywo, jednak nie zawsze mam czas, żeby je przygotować. Ciasto na ten bochen stało w foremce, na kaloryferze około Zobacz więcej
ciasto - ja jestem leniwcem więc robię to przy pomocy miksera ze specjalnymi końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego, na wolnych obrotach. Kiedy składniki się połączą (kilka minut) kulkę ciasta w Zobacz więcej
Składniki: mąka pszenna 500 (lub każda inna 450, 750, razowa - pół na pół z lżejszą) przegotowana zimna woda Wykonanie: 3 łyżki mąki zalewam niepełną szklanką wody i miksuję (blenderem z nasadką Zobacz więcej
jantar92
jantar92 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Napiecyku
(bez tytułu)

(bez tytułu) 323

0
i odstawiam w ciepłe miejsce np. w pobliżu kaloryfera na ok.40min. Ciasto powinno podwoić objętość Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowuję ciasto na dwa kwadraty. Każdy równomiernie posypuję kakao, Zobacz więcej
Przepyszny idealnie kremowy i delikatny serek przygotowany domowym sposobem. Jego zrobienie jest banalnie proste :) Fantastycznie smakuje zarówno na słodko z konfiturami jak i na wytrawnie np ze Zobacz więcej
nastał czas powieszenia go do suszenia, z zaskoczeniem odkryłam, że kaloryfery przestały grzać! I co ja teraz zrobię?? Miałam kilka opcji do wyboru: pozostawienie zamarynowanego i doprawionego mięsa Zobacz więcej
( łyżka stołowa) Z podanych składników w szklanej misie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia przykryte lnianą ściereczką. Ja umieszczam je na ciepłym kaloryferze przez około 0,5 h. Zobacz więcej
320 g zaczynu 100 g wody 290 g mąki "3 ziarna" Lubelli 100 g mąki pszennej 10 g soli 3 łyżki otrębów owsianych Przygotowanie: 1. Do zaczynu dodaję resztę składników, mieszam łyżką, następnie ugniatam Zobacz więcej