np nad kaloryferem

malutkada
malutkada Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Słodkie przepisy
Ziemniaczane pampuchy

Ziemniaczane pampuchy 189

0
{{headerMessage}}
Ada6 lutego 2013 18:53 Imagine - nie, ciasta nie wstawiamy do lodówki. Po wyrobieniu ciasto przykryć ściereczką i odstawić najlepiej w jakieś ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (np. w pobliżu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
plasterki. Jeśli nie będziemy od razu jeść sałatki warto awokado pokropić sokiem z cytryny żeby nie zczerniało. Ser kroimy w kostkę układamy na sałacie, następnie układamy awokado. Orzechy lekko Zobacz więcej
{{headerMessage}}
o mrozie, przeziębieniu i zepsutym kaloryferze. ZUPA Z GROSZKU I CUKINII 500 ml bulionu warzywnego/drobiowego 1 średnia cukinia 3 garście mrożonego groszku 1 cebula 2 wyciśnięte ząbki czosnku makaron Zobacz więcej
Smakować
Smakować Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakować
Suszony schab 2013

Suszony schab 2013 1464

2
{{headerMessage}}
Suszony schabZapomniałam zamieścić wcześniej. Na Święta Bożego Narodzenia 2013 zrobiłam suszony schab. Bałam się, że nie wyjdzie, ponieważ był przerośnięty tłuszczem. Ryzyk fizyk, zobaczymy. Wyszedł Zobacz więcej
sylviimint
sylviimint Obserwuj blogaObserwujesz bloga
lemon curd sylvii
DOMOWY KOZI JOGURT

DOMOWY KOZI JOGURT 400

0
{{headerMessage}}
z jogurtem i podgrzewamy do temperatury ok 50 C. Wyższa temperatura zabija jogurtowe bakterie . Kiedy mleko osiągnie wymaganą temperaturę przelewamy je delikatnie do słoiczków i zakręcamy . Słoiczki Zobacz więcej
Megi Pegi
Megi Pegi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenne Megi Rewolucje
Bułeczki otrębowe

Bułeczki otrębowe 424

0
{{headerMessage}}
Bardzo lubię chleb. No ale moja biodra już nie koniecznie. Dlatego odkopał przepis na bułeczki otrębowe z pewnej diety, przepis lekko zmodyfikowałam i upiekłam. Nie będę ukrywać, że w smaku nie Zobacz więcej
annaz
annaz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia domowa Ani
Gomółka serowa

Gomółka serowa 854

0
{{headerMessage}}
: 1. Ser rozdrabniamy widelcem, wbijamy żółtka, dodajemy kminek i solimy do smaku. Dokładnie wszystko mieszamy. 2. Z sera lepimy 2-3 kule, owijamy je ściereczką, obciążamy czymś cięższym i odstawiamy Zobacz więcej
claud
claud Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mniam po wegetariańsku
Balsam dla podniebienia

Balsam dla podniebienia 267

0
{{headerMessage}}
palcami przełóż do tortownicy i ugnieć MASA składniki wyłóż do miski i wymieszaj mikserem przełóż na spód (tak, nieprzypieczony) piecz w 170 stopniach ok półtorej godziny (zrobiłam jak w oryginale- Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z cebulą i odstawiam w ciepłe miejsce ( np. na kaloryfer). Kiedy cukier się roztopi syrop jest gotowy. Można go przecedzić przez gazę, ja tego nie robię, nabieram łyżeczką ze słoiczka, a kiedy się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czy wiesz jak… zrobić zakwas do chleba? Samo przygotowanie zakwasu do chleba nie jest trudne – wystarczą odpowiednie warunki. Zakwas do chleba hoduje się około 4-5 dni, koniecznie w ciepłym miejscu np Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bajkorada
Zakwas żytni

Zakwas żytni 80

0
{{headerMessage}}
Jak wyhodować zakwas żytni? Przyznaję, że przerażały mnie nieco aptekarskie receptury, na które natrafiłam i koniec końców wyhodowałam zakwas "od serca", najprostszym z możliwych sposobów. Sprzyjała Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Lista wynalazków ostatnich lat pod tytułem "barszcz czerwony" jest długa - od zakolorowanych startymi burakami "bulionów" na kostkach, po różnego rodzaju koncentraty i trujące proszki... Prawdziwy Zobacz więcej
ewolucjawkuchni
ewolucjawkuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ewolucja w kuchni
chleb pszenno-żytni

chleb pszenno-żytni 157

0
{{headerMessage}}
chleb pszenno-żytni Dziś przepis na zdrowy chlebek pszenno-żytni. Uwielbiam domowe pieczywo, jednak nie zawsze mam czas, żeby je przygotować. Ciasto na ten bochen stało w foremce, na kaloryferze około Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ciasto - ja jestem leniwcem więc robię to przy pomocy miksera ze specjalnymi końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego, na wolnych obrotach. Kiedy składniki się połączą (kilka minut) kulkę ciasta w Zobacz więcej
Katarzyna z Vegarnkowa
Katarzyna z Vegarnkowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
vegarnkowo
Zakwas pszenny.

Zakwas pszenny. 91

0
{{headerMessage}}
Składniki: mąka pszenna 500 (lub każda inna 450, 750, razowa - pół na pół z lżejszą) przegotowana zimna woda Wykonanie: 3 łyżki mąki zalewam niepełną szklanką wody i miksuję (blenderem z nasadką Zobacz więcej
jantar92
jantar92 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Napiecyku
(bez tytułu)

(bez tytułu) 415

0
{{headerMessage}}
i odstawiam w ciepłe miejsce np. w pobliżu kaloryfera na ok.40min. Ciasto powinno podwoić objętość Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowuję ciasto na dwa kwadraty. Każdy równomiernie posypuję kakao, Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
moje pasje
Śmietankowy serek kreolski

Śmietankowy serek kreolski 116

1
{{headerMessage}}
Przepyszny idealnie kremowy i delikatny serek przygotowany domowym sposobem. Jego zrobienie jest banalnie proste :) Fantastycznie smakuje zarówno na słodko z konfiturami jak i na wytrawnie np ze Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kilka tygodni temu włączyli u nas centralne ogrzewanie. Jak się ucieszyłam! Bardziej chyba ze względu na to, że będę mogła ususzyć schab, by następnie, krojąc cienkie przezroczyste plasterki, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
( łyżka stołowa) Z podanych składników w szklanej misie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia przykryte lnianą ściereczką. Ja umieszczam je na ciepłym kaloryferze przez około 0,5 h. Zobacz więcej