o historii powstania kanapki

{{headerMessage}}
, że jest kobiece. Oglądając ostatnio "To skomplikowane" w jednej ze scen, główna bohaterka podała na kolację Croque Monsieur, więc zapragnęłam spróbować tego wynalazku. Z piwem smakuje wybornie. O Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zadziwia mnie czasem ile historii może kryć się za zwykłą kanapką z jajkiem. Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict) doczekały się trzech konkurencyjnych hipotez ich powstania, z których pierwsza Zobacz więcej
{{headerMessage}}
serio-serio, spakowana wyruszam w drogę :) Jako pasjonatka historii, w szczególności tej polskiej, Kraków jest dla mnie centrum wszystkiego, co kocham i nie mogę się doczekać podróży. Dźwigam więc Zobacz więcej
Kulinarna Fuzja
Kulinarna Fuzja Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarna Fuzja
ANZACowe ciasteczka

ANZACowe ciasteczka 83

0
{{headerMessage}}
ANZAC BISCUITS Te ciastka to połączenie jedwabistego smaku masła, słodyczy kokosa i odrobiny nostalgii związanej z historią ich powstania. Piekąc je przenoszę się w inne czasy, a w ich smaku wyczuwam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jako zjeżdżalnia dla dzieci i nawet św. Mikołaj się pojawił w zaprzęgu. Pięknie oświetlone kamienice. Na starówce olsztyńskiej został otwarty nowy lokal, o którym dowiedziałam się będąc na jarmarku. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
którymi osobiście nie przepadam. Ciasto bananowe natomiast uwielbiam :) Podstawowym składnikiem jest puree z dojrzałych bananów. Smak ciasta można urozmaicać dodając inne składniki takie jak Zobacz więcej
Magda Mirabelles
Magda Mirabelles Obserwuj blogaObserwujesz bloga
les mirabelles
Truskawkowe studio

Truskawkowe studio 61

0
{{headerMessage}}
piekarni. Dziś z łatwością kupimy francuską bagietkę czy włoską ciabattę, ale nie znajdziemy skromnego chlebka, który koło tureckiego pewnie nawet nie stał. Szkoda, bo choć myślę, że był on Zobacz więcej
{{headerMessage}}
- inne inspiracje dnia codziennego. Czyli o różnościach w kuchni i drobnych przyjemnościach. Potrzeba stworzenia takiej elektronicznej wersji mojego głównie kulinarnego pamiętnika wynikła z Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
codogara
Szynka parmeńska

Szynka parmeńska 333

0
{{headerMessage}}
tego regionu wędliny zwanej prosciutto. W XVI w całych Włoszech opisuje się już szynkę parmeńską jako doskonały wyrób mieszkańców Parmy i okolic, który gości na dworskich i książęcych stołach. Zobacz więcej
alemeksyk
alemeksyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ale Meksyk! - Przepisy
tagliatelle

tagliatelle 37

0
{{headerMessage}}
uniwersalnych składników. Można go łączyć z wieloma innymi produktami i to na wiele sposobów. Zawsze powstanie coś smacznego. Dziś prezentujemy Wam bardzo prosty przepis na makaron w wersji Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Domowe, pieczone, soczyste mięso znika ze świątecznych talerzy znacznie szybciej niż sklepowe wędliny. O ile udało nam się uzyskać miękki, rumiany kawałek, a nie wysuszony wiórek. Sposobów na to jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
również kanapką z mielonym kotletem. Po prostu kanburger. Historia powstania kanburgera jest krótka, lecz dosyć pokręcona. Wiadomo, potrzeba matką wynalazków. Jednego razu moje dziecko nie chciało Zobacz więcej
{{headerMessage}}
nie jest typowy, nazwać go można za to typową kanapką z mielonym kotletem. Historia jego powstania jest krótka i jakże wszystkim rodzicom znajoma. Wiadomo, potrzeba matką wynalazków. Jednego razu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przez babki, ciotki, matki, siostry, przyjaciółki. Tradycja, przyjaźń, zaufanie, a przede wszystkim zrozumienie i miłość są osią historii, do której dodatkiem są przepisy kulinarne. Książka Ani to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, jest zmienna liczba – to właśnie one stanowią największe wyzwanie, bo jak tylko zdołam nauczyć jemanier w kuchni – znajdują swój własny dom na zawsze:) Blogowanie niewiele zmieniło w moim życiu, Zobacz więcej
centka
centka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cooking & eating
Od chlebka się głuchnie

Od chlebka się głuchnie 140

0
{{headerMessage}}
. Po pierwsze, 150 g tartego cheddara mieszamy z przyprawami: łyżeczką papryki, łyżeczką musztardowego proszku, 1/2 łyżeczki soli i większą szczyptą pieprzu. Po drugie, rozpuszczamy 3 łyżki masła do Zobacz więcej
Tasty Travel
Tasty Travel Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Our Tasty Travel
Smaki Barcelony

Smaki Barcelony 127

0
{{headerMessage}}
wspaniałych przepisów jak samodzielnie przygotować hiszpańskie przekąski. Teorii na temat powstania tapas jest mnóstwo. Jedna z nich mówi, że hiszpański król Alfonso XX Mądry, podczas chorobymógłjeść Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przez domowników, popijane zimnym mlekiem, z dużą ilością jagód i kruszonki…. idealne. Dzisiejszy wpis powstał we współpracy z firmami Bakalland i Delecta – organizatorami Festiwalu Wypieków. W Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przepisy na podane kanapki, ale także opisy historii ich powstania. Ja jestem niestety z gatunku tych leniwszych konsumentów i, jeśli nie mam wyraźnie sprecyzowanej potrzeby, zadowalam się raczej Zobacz więcej