obrusik

ZOBACZ TAKŻE:

Agabi
Agabi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
POTRAVEL
Gadżety kuchenne – lunch box

Gadżety kuchenne – lunch box 129

0
Rozpoczęcie kolejnego roku akademickiego zbliża się wielkimi krokami. Znowu zacznie się pakowanie śniadanek czy obiadków do pudełeczek i na uczelnię. Dziś gadżety kuchenne – lunch box. Pewnie spodoba Zobacz więcej
i jest w pięknych ciemnoróżowym kolorze. Kolekcja zawiera również wiele akcesoriów przydatnych podczas pracy na komputerze, słuchania muzyki czy korzystania ze smartfona. W sferze przecen wypatrzyłam Zobacz więcej
Zimową porą dania z lekkim skosem na Azję smakują. U nas ostatnio, zamiast mintaja z kiszoną, rozgościł się na dobre na obrusiku w kratkę dosmaczony sosem teriyaki pieczony łosoś z miksem pysznych Zobacz więcej
Więc zacznę dziś od spowiedzi. Plan przez chwilę był taki by nie jeść, więc i mniej gotować. Więc obrusik zamarł. Z planu jednak wyszły nici, bo w moim przypadku (a przypadek jest dość ciężki...;)) Zobacz więcej
pomidorów smakuje równie dobrze jako to z naszych polskich malinowych. A skąd się wziął "obrusik w kratkę" ?ZJyska:) itylko taki mam na stanie, a poza tym inne fajne nazwy były już zajęte:) No to Zobacz więcej
schłodzić i delikatnie wyjmować z foremki. Komentarze 2011/08/14 13:50:39 Pyszne to nadzienie musi być. 2011/08/14 14:04:11 O matulu jakie to musi być pyszne:)Piękny kolor obrusika:) 2011/08/14 Zobacz więcej
caprese ląduje na obrusiku regularnie. Jakiś czastemuwykombinowałam sobie teżjej przewrotną wersję - z lekko podsmażonych pomidorów koktajlowych i bardzo młodej (bo im młodsza tym słodsza)cukinii z Zobacz więcej
Wydaje się,że do świąt daleko, a czas mija tak szybko.Przed świętami mamy taki nawał pracy, że co tylko mogę robię wcześniej. Uszka i pierogi na początku grudnia. I ten piernik. Jest inny niż Zobacz więcej
spodziewałam się różowego, rokokowego wystroju pełnego kokardek i falbanek. Nic bardziej mylnego. Bombonierka jest urządzona w stylu nowoczesnego etno, przypominającym trochę nowe sale krakowskiego Zobacz więcej
ucieraniu zgrzeszyć, przywołałam wyjątkowo miłe wspomnienia...Banalnie proste to ciacho. Miksera nie trzeba, tylko drewnianą kulę do ciasta i solidną miskę, lub makutrę, 10 minut czasu na ucieraniei Zobacz więcej
produkcji obrusik ;) W Krakowie już tylko 2 tygodnie, a w tym czasie marzę o odwiedzeniu jeszcze z pięciu wegetariańskich lub przyjaznym wegetarianom restauracji - nowych albo szczególnie przeze mnie Zobacz więcej
owocowy farsz i pomagajac sobie obrusikiem zawijamy ciasto w rulon ( dodam,ze nie ma problemu,ciasto swietnie odchodzi od plotna ). Blaszke wykladamy papierem do pieczenia i delikatnie przenosimy Zobacz więcej
Beatrice
Beatrice Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia w zieleni
Ciasto Shrek

Ciasto Shrek 113

0
, która miała znaleźć się na wierzchu, zapomniała, że ma formę z wyjmowanym dnem i niestety chłodzona galaretka, która w mojej ocenie, miała się utrzymać dzielnie na wierzchu ciasta, zatrzymywana Zobacz więcej
jeszcze multum owoców na czubku i dalekich gałęziach drzewa. Oprócz ciężkiego rozbolenia i zbieractwa był i piknik. Zrobiłam na szybko polentę z ziołami i bobem i zapiekłam około 30minut. Do tego Zobacz więcej
masę cukrową. Białą masę cukrową wałkuję na dość cienki placek, przykrywam nim tort, odcinam zbędne kawałki masy, tak aby utworzyć obrusik (nie obcinamy za bardzo skrajów placka, gdyż podwijamy go Zobacz więcej
Nie ma to jak gar tradycyjnej polskiej zupy. Uwielbiam kapuśniak, choć wyłącznie jesienno-zimową porą. Odkąd zrobiło się na zewnątrz chłodniej ta zupa pojawiła się na naszym obrusiku w kratkęjuż Zobacz więcej
w pudełku a przynajmniej słyszał o nich lub je widział a może i pragnie je mieć :) Myślałam ,że robienie tych małych przynęt to mała sprawa do czasu kiedy wokół jego biurka zaczęły pojawiać się Zobacz więcej
, na koniec dodajemy spirytus. Wierzch i boki tortu smarujemy maślanym kremem. Tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Dekoracja: W międzyczasie przygotowujemy masę cukrową. Białą masę cukrową Zobacz więcej
Zawijańce, przekładańce i wycinanki kurpiowskie to nie jest moja mocna strona. Niby talentów manualnych nie jestem całkowicie pozbawiona, czego dobitnie dowodzą obrusiki i serweteczki pieczołowicie Zobacz więcej
dosmaczam uprażonymi ziarnami sezamu lub drobno pokrojonymi /rozmiażdżonymi w moździerzu orzechami ziemnymi.Czasami też zamieniam łososia na krewetki i zawsze zajadam, aż się uszy trzęsą:) Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: