obwarzanek gotowany

obwarzanki. Nie mam pojęcia! Tak czy siak warto ocalić ten przepis dla potomności, także Potomność niech sobie dobrze zanotuje ;-) Precelki / Obwarzanki gotowane Składniki na 8 – 10 sztuk: 400g mąki Zobacz więcej
Pierogi podobnie jak zupa pomidorowa nigdy mi się nie przejadają. Tym razem delikatne pierożki na bazie gotowanego mięsa z szynki. Już nie mogę doczekać się odsmażania... ! składniki: farsz:około 1/2 Zobacz więcej
Lipka
Lipka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sio-smutki
Bajgle

Bajgle 71

0
Jakiś czas temu oglądałam w programie Jak to jest zrobioneproces powstawiania bajgli. Fascynujący ! Najpierw są gotowane, a dopiero później pieczone. Od razu wiedziałam, że będę chciała go powtórzyć Zobacz więcej
W domu uwielbiamy krakowskie obwarzanki:) W ten weekend znalazłam przepis. Nie czekałam ani chwili...zrobiłam;) Pyszne, chrupiące, posypane makiem lub solą i najważniejsze...domowe. Składniki; 3 Zobacz więcej
karmel
karmel Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zapachy kuchni
obwarzanki

obwarzanki 86

0
Moje ulubione obwarzanki drożdżowe! Ciasto takie jak na pączki, ale wycinamy obwarzanki i dodatkowo mamy jeszcze mini pączusie, co najbardziej cieszy dzieci:) Najlepsze z cukrem pudrem....po prostu :) Zobacz więcej
ciepłe miejsce na ok. 1 h. Następnie ciasto podzielić na 8 równych części. i z każdej uformować podłużny wałek, podzielić na pół i utworzyć warkocz i połączyć aby utworzyć wianuczek. Tak przygotowane Zobacz więcej
karmel
karmel Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zapachy kuchni
pączki

pączki 47

0
Tłusty Czwartek za nami, ale na pączki i tak miałam duuużą ochotę :) Dzisiaj przedstawiam pączki mojej Mamy, czyli dla mnie najlepsze :) Dziękuję! Składniki ( podobnie jak na obwarzanki prezentowane Zobacz więcej
Przygotowanie: Do bulionu drobiowego wrzucamy obrane i pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki, gotujemy aż zmiękną. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz starte ząbki czosnku. Kiedy Zobacz więcej
Mami
Mami Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Prawdziwy biszkopt
Słodkie obwarzanki

Słodkie obwarzanki 89

1
Słodkie chrupiące obrączki z błyszczącą skórką, przepis tradycyjny bardzo polecam :) Składniki: 200 g mąki 2 jaja 2 łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli do gotowania białko jaja Wyrabiamy ciasto z Zobacz więcej
Bajgiel, czyli żydowska bułka z dziurką, podobno bardzo często mylona z obwarzankiem (chociaż osobiście nie wiem jak to w ogóle możliwe... Może dla tego, że jestem z okolic Krakowa, gdzie obwarzanki Zobacz więcej
poddałam się jednak i zamieniłam ją na gotowaną jukę . Pomyślałam sobie, że skoro pączki można zrobić z ziemniaka , to i te obwarzanki da radę. Smak, wyszedł bardzo zbliżony, jeśli nie lepszy. Zobacz więcej
jeść smażonych dań, a tutaj znalazłam gotowane. Byłam tu już wczoraj i zjadłam pyszne pulpeciki z kaszą. (Polska) Sprawozdawcy i restauratorzy podkreślali, że w sobotę i niedzielę, kiedy pielgrzymi Zobacz więcej
kiełbasą krakowską. Nam najbardziej przypadł do gustu BAJGIEL Z BURAKIEM (na zdjęciu powyżej). To bajgiel z burakiem gotowanym, serem dor blue, orzechami włoskimi, rukolą, świeżymi kiełkami, miętą i Zobacz więcej
kokosowym,gotowana wcześniej na parze, odgrzanaw mikrofalówce fasolka szparagowa, kilkapomidorków koktajlowych surówka z marchewki i jabłkazsokiem z cytrynyi łyżeczkąpestek słonecznika herbatka z Zobacz więcej
gotujzw
gotujzw Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj z Wojciechem
Hummus

Hummus 1156

11
jogurt aby zachować aksamitną gładkość pasty. 6 łyżek ziaren sezamu 3 łyżki oliwy extra vergine pół ząbka czosnku sok z połówki cytryny 250 g odsączonej ciecierzycy z puszki (lub wystudzonej Zobacz więcej
Lola91
Lola91 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
This life tastes great
Migawki...

Migawki... 54

0
Nie, dziś nie gotuję, nie piekę. Dla odmiany. Dla powiewu świeżości i nowej energii. Wracam z migawkami ostatnich dni. Czasem zamieniam się w królika z Alicji w Krainie czarów. Łapię wiatr we włosach Zobacz więcej
Chleba kupiliśmy za mało na weekend. Ponieważ nikomu się nie chciało pojechać do marketu, wykorzystałam sytuację i spróbowałam się z obwarzankami, mając w pamięci krakowskie specjały. Zabawa była Zobacz więcej
siemieniem. Do niewielkiej miski wlewamy białko i lekko je podbijamy. Wykonanie: Do szerokiego , niewysokiego garnka wlewamy wodę i lekko ją solimy ( soli tyle ile dajemy do gotowania makaronu). Wodę Zobacz więcej
siemieniem. Do niewielkiej miski wlewamy białko i lekko je podbijamy. Wykonanie: Do szerokiego , niewysokiego garnka wlewamy wodę i lekko ją solimy ( soli tyle ile dajemy do gotowania makaronu). Wodę Zobacz więcej
poziom kapusty i gotujemy), 3 szklanki suszonych i wymoczonych w gorącej wodzie grzybów, 1 posiekana i podsmażona na maśle cebula, vegeta, pieprz, maggi lub sos sojowy wykonanie: Dobrze namoczone Zobacz więcej