obwarzanki z miodem

( włoska wódka cytrynowa ) lub aromat cytrynowy olej do smażenia ( najlepiej arachidowy ) 3 łyżki miodu naturalnego drewniana łyżka do mieszania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Zagotować mleko ze szczyptą soli. Zobacz więcej
Żytnie rogale Miały być obwarzanki, a zmieniłam zdanie w ostatniej chwili i nadałam im kształt rogali. Są bardzo delikatne, mają miękką skórkę. Na drugi dzień równie pyszne, polecam. Przepis z "Księg Zobacz więcej
Jak już wielokrotnie pisałam u siebie na FB ( tutaj! ) nie wyobrażam sobie dnia w pracy bez naszego krakowskiego obwarzanka! Jak tylko jest okazja to wybieram serowe , ale od czasu do czasu odmiana w Zobacz więcej
” (zarejestrowaną na „Liście Produktów Tradycyjnych”) imałe obwarzanki (chyba raczej precelki) nanizane na sznurki. Jeszcze wpołowie XX wieku zaduszne chlebki ofiarowywane „dziadom” miały: Zobacz więcej
· kilka sztuk suski sechlońskiej · kilka całych migdałów · 4 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego · 2 czubate łyżki kakao · 4 czubate łyżki mleka w proszku · 2 łyżki cukru pudru do masy Zobacz więcej
Zapraszam na pyszny, kruchy placek na bazie sera smażonego w dwóch smakach- czekoladowym i makowym. Ciasto przygotowałam na pełnoziarnistej mące żytniej i miodzie, dzięki czemu zyskuje ono nie tylko Zobacz więcej
Nadwiślańskie sajgonki wiśniowe w chrupiącej obwarzankowej panierce z jogurtowym sosem miodowo-cytrynowym i konfiturą krakowską obwarzankowo-wiśniową. Składniki: · 9 płatów papieru ryżowego · 1 kg Zobacz więcej
komarka
komarka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Every Cake You Bake
Święto chleba

Święto chleba 214

0
W ostatni weekend wybrałam się na trwające w Elblągu, trzydniowe Święto Chleba. Nie znam przyjemniejszych jarmarków, od tych, na których z (prawie) każdego stoiska uśmiechają się do mnie rumiane Zobacz więcej
Jak już wielokrotnie pisałam u siebie na FB ( tutaj! ) nie wyobrażam sobie dnia w pracy bez naszego krakowskiego obwarzanka! Jak tylko jest okazja to wybieram serowe , ale od czasu do czasu odmiana w Zobacz więcej
Tak , jak u mnie w Krakowie są obwarzanki … tak w Turcji nie może zabraknąc Simitów. Są to okrągłe bajgle , obficie obsypane sezamem , sprzedawane najczęściej przez ulicznych handlarzy zwanych Zobacz więcej
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam jarmarki wszelkiego rodzaju, stragany, stoiska ze swojskim jadłem, czy rękodziełem... Zabrała mnie więc Mama na Suwalski Jarmark Folkloru. To taka lokalna impreza, na Zobacz więcej
i trzyma formę. Ogólnie, to pakuję, zabieram w podróż i nie patrzę na obwarzanki, bo po co, jak ma się w pod ręką takie ekstra cudo, którego nie dostaniecie w żadnej piekarni w Polsce, tylko w swojej Zobacz więcej
15 g (3 łyżeczki) świeżych drożdży lub 10 g drożdży instant 1,5 szklanki letniej wody 7 łyżeczek miodu do wody, w której będziesz gotować bajgle: łyżeczka soli łyżeczka cukru białego łyżeczka sody Zobacz więcej
lolanta
lolanta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenne Love Story
Bułko z dziurko

Bułko z dziurko 76

0
- A co to za bułko z dziurko? - zapytała Babcia. - Bajgiel. - Znaczy się obwarzanek taki? - Nie, bajgiel to bajgiel a obwarzanek to obwarzanek. - Ale kształt mają ten sam... - Kształt ten sam, i Zobacz więcej
produktów.Polskie produkty z oznaczeniem ChOG: andruty kaliskie, chleb prądnicki, fasola korczyńska, jabłka grójeckie, jabłka łąckie, jagnięcina podhalańska, kiełbasa lisiecka, kołocz śląski/kołacz Zobacz więcej
Anna D.
Anna D. Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przypraw Mnie
Bajgle z czarnuszką

Bajgle z czarnuszką 98

0
Bajgle przywędrowały do Nowego Yorku z ...Krakowa, a dokładnie przywieźli je krakowscy żydzi i z obwarzanków przeistoczyły się w dobrze znane bajgle. Przynajmniej tak głosi miejska legenda. W ten Zobacz więcej
kanapki z domowego żytniego chleba na zakwasie z sałatą, serkiem brie i orzechem włoskim/ serem białym, miodem i gorzką czekoladą, inka Jak zwykle zjadam najpierw wytrawną a na deser słodką kanapkę :) Zobacz więcej
farsz, który dotychczas był poziomo, wyląduje na blasze – aby tego uniknąć, robimy „pożyczkę” z ciasta pod spód farszu tak, aby na nim leżał. Powstają wtedy małe niecki, ładnie widoczne na poniższych Zobacz więcej
bajgla głosi, że przybył on do Polski jako prezent z Wiednia, na cześć zwycięstwa króla Jana Sobieskiego nad Turkami w 1683 roku. Bajgel często mylony jest z obwarzankiem. Moje bajgle wyszły pyszne Zobacz więcej