obwarzanki z miodem

( włoska wódka cytrynowa ) lub aromat cytrynowy olej do smażenia ( najlepiej arachidowy ) 3 łyżki miodu naturalnego drewniana łyżka do mieszania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Zagotować mleko ze szczyptą soli. Zobacz więcej
Żytnie rogale Miały być obwarzanki, a zmieniłam zdanie w ostatniej chwili i nadałam im kształt rogali. Są bardzo delikatne, mają miękką skórkę. Na drugi dzień równie pyszne, polecam. Przepis z "Księg Zobacz więcej
Jak już wielokrotnie pisałam u siebie na FB ( tutaj! ) nie wyobrażam sobie dnia w pracy bez naszego krakowskiego obwarzanka! Jak tylko jest okazja to wybieram serowe , ale od czasu do czasu odmiana w Zobacz więcej
Od ponad wieku mają je Kraków iWarszawa. Przed cmentarnymi bramami krakowskich cmentarzy na Rakowicach iSalwatorze, we Wszystkich Świętych oraz wZaduszki, kupić można „miodek turecki” (na zdjęciu), Zobacz więcej
· kilka sztuk suski sechlońskiej · kilka całych migdałów · 4 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego · 2 czubate łyżki kakao · 4 czubate łyżki mleka w proszku · 2 łyżki cukru pudru do masy Zobacz więcej
wielkopolskim serem smażonym utartym z miodem spadziowym i odrobiną wanilii. Śliwkowy smak podkręca dodatkowo odrobina suski sechlońskiej. Prosty a zarazem wykwintny deser gotowy! Pełnoziarnisty Zobacz więcej
Nadwiślańskie sajgonki wiśniowe w chrupiącej obwarzankowej panierce z jogurtowym sosem miodowo-cytrynowym i konfiturą krakowską obwarzankowo-wiśniową. Składniki: · 9 płatów papieru ryżowego · 1 kg Zobacz więcej
komarka
komarka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Every Cake You Bake
Święto chleba

Święto chleba 221

0
, kukurydziane, razowe, pytlowe, na zakwasie, na drożdżach, na sodzie, słodowe, piwne, z ziarnami lub bez, z bakaliami, z ziołami, pieczone na liściach chrzanu, foremkowe i bochenki..., uff nie sposób Zobacz więcej
Jak już wielokrotnie pisałam u siebie na FB ( tutaj! ) nie wyobrażam sobie dnia w pracy bez naszego krakowskiego obwarzanka! Jak tylko jest okazja to wybieram serowe , ale od czasu do czasu odmiana w Zobacz więcej
Tak , jak u mnie w Krakowie są obwarzanki … tak w Turcji nie może zabraknąc Simitów. Są to okrągłe bajgle , obficie obsypane sezamem , sprzedawane najczęściej przez ulicznych handlarzy zwanych Zobacz więcej
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam jarmarki wszelkiego rodzaju, stragany, stoiska ze swojskim jadłem, czy rękodziełem... Zabrała mnie więc Mama na Suwalski Jarmark Folkloru. To taka lokalna impreza, na Zobacz więcej
i trzyma formę. Ogólnie, to pakuję, zabieram w podróż i nie patrzę na obwarzanki, bo po co, jak ma się w pod ręką takie ekstra cudo, którego nie dostaniecie w żadnej piekarni w Polsce, tylko w swojej Zobacz więcej
15 g (3 łyżeczki) świeżych drożdży lub 10 g drożdży instant 1,5 szklanki letniej wody 7 łyżeczek miodu do wody, w której będziesz gotować bajgle: łyżeczka soli łyżeczka cukru białego łyżeczka sody Zobacz więcej
lolanta
lolanta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenne Love Story
Bułko z dziurko

Bułko z dziurko 78

0
- A co to za bułko z dziurko? - zapytała Babcia. - Bajgiel. - Znaczy się obwarzanek taki? - Nie, bajgiel to bajgiel a obwarzanek to obwarzanek. - Ale kształt mają ten sam... - Kształt ten sam, i Zobacz więcej
oznaczeniem ChNP wyróżniono w Polsce 9 produktów. Oznaczenie ChNP znajduje się na następujących polskich produktach:bryndza podhalańska, fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca, fasola wrzawska, karp Zobacz więcej
kanapki z domowego żytniego chleba na zakwasie z sałatą, serkiem brie i orzechem włoskim/ serem białym, miodem i gorzką czekoladą, inka Jak zwykle zjadam najpierw wytrawną a na deser słodką kanapkę :) Zobacz więcej
z drożdży: - 25 g świeżych drożdży - 1 łyżka miodu lub cukru - 2 łyżki mąki - 200 ml ciepłej wody Składniki na ciasto: - rozczyn z drożdży (przygotowany ze składników powyżej) - 400 g mąki + do Zobacz więcej
bajgla głosi, że przybył on do Polski jako prezent z Wiednia, na cześć zwycięstwa króla Jana Sobieskiego nad Turkami w 1683 roku. Bajgel często mylony jest z obwarzankiem. Moje bajgle wyszły pyszne Zobacz więcej