obwarzanki żytnie

Kathy
Kathy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
My Magic Morning
74 ~ 75.

74 ~ 75. 127

0
{{headerMessage}}
obwarzanek!...Chcę tam wrócić. :) A to dzisiejsze, już domowe, śniadanko: Tosty pełnoziarniste żytnie z: serem żółtym i jajecznicą na maśle z avocado, chilli i pieprzem / masłem orzechowym crunchy, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Twarde, chrupkie precle bardzo podobne w smaku do paluszków i obwarzanek. Ja zrobiłam z makiem i solą, ale w najbliższym czasie planuję wypróbować innych smaków. Składniki na 27 małych sztuk: -350g Zobacz więcej
mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MojeTworyPrzetwory
Żytnie rogale

Żytnie rogale 326

0
{{headerMessage}}
Żytnie rogale Miały być obwarzanki, a zmieniłam zdanie w ostatniej chwili i nadałam im kształt rogali. Są bardzo delikatne, mają miękką skórkę. Na drugi dzień równie pyszne, polecam. Przepis z "Księg Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zapraszam na pyszny, kruchy placek na bazie sera smażonego w dwóch smakach- czekoladowym i makowym. Ciasto przygotowałam na pełnoziarnistej mące żytniej i miodzie, dzięki czemu zyskuje ono nie tylko Zobacz więcej
komarka
komarka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Every Cake You Bake
Święto chleba

Święto chleba 230

0
{{headerMessage}}
, kukurydziane, razowe, pytlowe, na zakwasie, na drożdżach, na sodzie, słodowe, piwne, z ziarnami lub bez, z bakaliami, z ziołami, pieczone na liściach chrzanu, foremkowe i bochenki..., uff nie sposób Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kościołem Karmelitów na Rakowickiej, więc będę u niej bywać częściej :) A na zdjęciu precel z sezamem i siemieniem lnianym z mąki bądź żytniej bądź chlebowej (ciemny miąższ) oraz klasyczny precel z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pył Naan na zakwasie codojedzenia.plBagietki z siemieniem lnianym Marder&Marder Manufacture Bułki orkiszowo-żytnie Konwalie w kuchni Easter Bread Hot Cross Buns rise of the sourdough preacher Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Precel to wyrób piekarniczy, o kształciezbliżonym do cyfry 8, zazwyczaj posypany makiem, sezamem, bądź solą.Precle powstały już w średniowieczu. Jak głosi legenda, pewien mnich w północnych Włoszech, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w domu. W przepisie Ady zmodyfikowałam mąkę, bo nie chciałam żeby w całości były pszenne, dlatego wymieszałam ją z żytnią. Moje dzieło, trochę mniej kształtne niż Ady wygląda tak: Składniki (8 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wszystkie lata jadłem jakiś produkt chlebopodobny z ulepszaczami i spulchniaczami, a to co tu upiekłem, to jest PRAWDZIWY chleb :-) Zniechęciłem się na kilka ładnych tygodni, a może nawet miesięcy i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zaproszenie by przez nie przejść. Za tymi drzwiami cały mroczny klimat i chłód nocy znika. Panuje tu ciepła atmosfera tworzona zarówno przez serdeczność zgromadzonych przy wspólnej pracy ludzi jak i Zobacz więcej
ankawell
ankawell Obserwuj blogaObserwujesz bloga
życie od kuchni
OBWARZANEK KRAKOWSKI

OBWARZANEK KRAKOWSKI 125

2
{{headerMessage}}
OBWARZANEK to kulinarny symbol naszego miasta, król krakowskich wypieków. Taki fast food o najdłuższej historii w Krakowie. Jest tradycyjnie sprzedawany z małych, przeszklonych wózków stojących niemal Zobacz więcej
{{headerMessage}}
urządziłyśmy sobie mini piknik. Na Rynku w drodze do Chimery <3 natrafiłyśmy jeszcze na festiwal folklorystyczny. No a w piątek trzeba było już się pakować i wracać. Jeszcze tylko wycieczka do Zobacz więcej
trusskawkowa94
trusskawkowa94 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
To co lubię najbardziej ...
673.

673. 93

0
{{headerMessage}}
kanapki z domowego żytniego chleba na zakwasie z sałatą, serkiem brie i orzechem włoskim/ serem białym, miodem i gorzką czekoladą, inka Jak zwykle zjadam najpierw wytrawną a na deser słodką kanapkę :) Zobacz więcej
ptasia78
ptasia78 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Coś niecoś
Chałka na zakwasie pszennym

Chałka na zakwasie pszennym 33

0
{{headerMessage}}
, że bazujący na przepisie Mirabbelki, od której sugestii itd. zaczynałam przygodę z pieczeniem i z której strony pochodzi jeden z moich ulubionych chlebów – żytni na zaparce. Swoją wersję Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, wkrótce podzielę się nim z wami na blogu. W książce poczytacie na temat rodzaju mąk, na temat drożdży oraz form do pieczenia, jest też informacja jak przygotować własny zakwas - żytni, pszenny, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
oczyszczonej szczypta cukru 1 łyżeczka soli 150 g mąki krupczatki 150 g mąki żytniej żurkowej 100 g mąki pszennej uniwersalnej około 6-7 łyżek siemienia lnianego Przesiana mąkę i sodę dokładnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
akacjowym, pistacjami z Bronte D.O.P (16 zł), sałatkę z ośmiornicą (26 zł), domowe tagliatelle z pesto bazyliowym, cukinią, kalafiorem romanesco, pomidorami Datterini (24 zł), czy gruszkę w winie z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pszennej, a wierzch posypywany jest makiem, sezamem lub solą. Przepisów na różne wariacje jest bardzo dużo. Poczynając od dodatków innych mąk (żytniej, orkiszowej, z kamutu...), po dodatek ziół, Zobacz więcej