obwarzanki żytnie

Kathy
Kathy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
My Magic Morning
74 ~ 75.

74 ~ 75. 119

0
obwarzanek!...Chcę tam wrócić. :) A to dzisiejsze, już domowe, śniadanko: Tosty pełnoziarniste żytnie z: serem żółtym i jajecznicą na maśle z avocado, chilli i pieprzem / masłem orzechowym crunchy, Zobacz więcej
Twarde, chrupkie precle bardzo podobne w smaku do paluszków i obwarzanek. Ja zrobiłam z makiem i solą, ale w najbliższym czasie planuję wypróbować innych smaków. Składniki na 27 małych sztuk: -350g Zobacz więcej
Żytnie rogale Miały być obwarzanki, a zmieniłam zdanie w ostatniej chwili i nadałam im kształt rogali. Są bardzo delikatne, mają miękką skórkę. Na drugi dzień równie pyszne, polecam. Przepis z "Księg Zobacz więcej
Zapraszam na pyszny, kruchy placek na bazie sera smażonego w dwóch smakach- czekoladowym i makowym. Ciasto przygotowałam na pełnoziarnistej mące żytniej i miodzie, dzięki czemu zyskuje ono nie tylko Zobacz więcej
komarka
komarka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Every Cake You Bake
Święto chleba

Święto chleba 221

0
, kukurydziane, razowe, pytlowe, na zakwasie, na drożdżach, na sodzie, słodowe, piwne, z ziarnami lub bez, z bakaliami, z ziołami, pieczone na liściach chrzanu, foremkowe i bochenki..., uff nie sposób Zobacz więcej
kościołem Karmelitów na Rakowickiej, więc będę u niej bywać częściej :) A na zdjęciu precel z sezamem i siemieniem lnianym z mąki bądź żytniej bądź chlebowej (ciemny miąższ) oraz klasyczny precel z Zobacz więcej
Pył Naan na zakwasie codojedzenia.plBagietki z siemieniem lnianym Marder&Marder Manufacture Bułki orkiszowo-żytnie Konwalie w kuchni Easter Bread Hot Cross Buns rise of the sourdough preacher Zobacz więcej
do jasnobrązowego, z wyraźnym połyskiem. Wytwarzany jest z mąki pszennej (możliwe jest stosowanie do 30% mąki żytniej), tłuszczu, cukru, drożdży, soli i wody. Wymieszane ciasto jest odstawiane do Zobacz więcej
w domu. W przepisie Ady zmodyfikowałam mąkę, bo nie chciałam żeby w całości były pszenne, dlatego wymieszałam ją z żytnią. Moje dzieło, trochę mniej kształtne niż Ady wygląda tak: Składniki (8 Zobacz więcej
wszystkie lata jadłem jakiś produkt chlebopodobny z ulepszaczami i spulchniaczami, a to co tu upiekłem, to jest PRAWDZIWY chleb :-) Zniechęciłem się na kilka ładnych tygodni, a może nawet miesięcy i Zobacz więcej
% mąki żytniej), tłuszczu, cukru, drożdży, soli i wody. Nie dodaje się żadnych chemicznych polepszaczy piekarniczych. Po dokładnym wymieszaniu zostaje pozostawione do wstępnego wyrastania. Jego czas Zobacz więcej
ankawell
ankawell Obserwuj blogaObserwujesz bloga
życie od kuchni
OBWARZANEK KRAKOWSKI

OBWARZANEK KRAKOWSKI 70

2
Lewandowskiego. Zobaczcie krok po kroku w jaki sposób są wypiekane. Ciasto na obwarzanki składa się z: mąki pszennej (możliwe jest stosowanie do 30% mąki żytniej), tłuszczu, cukru, drożdży, soli i Zobacz więcej
w barze sałatkowym Chimera i zakupy w Empiku, który ma zostać zlikwidowany. Moim łupem padła przepiękna miseczka, kubek i film. Tak, to już chyba uzależnienie... Na wieczór, zmęczone wróciłyśmy do Zobacz więcej
kanapki z domowego żytniego chleba na zakwasie z sałatą, serkiem brie i orzechem włoskim/ serem białym, miodem i gorzką czekoladą, inka Jak zwykle zjadam najpierw wytrawną a na deser słodką kanapkę :) Zobacz więcej
, że bazujący na przepisie Mirabbelki, od której sugestii itd. zaczynałam przygodę z pieczeniem i z której strony pochodzi jeden z moich ulubionych chlebów – żytni na zaparce. Swoją wersję Zobacz więcej
, na maślance czy z pęczakiem. Chleb z oliwkami, orkiszowy z miodem, z amarantusem, ziołowy czy ze szpinakiem na zakwasie. Znajdziecie w książce także przepisy na chlebek pita, focaccię, podpłomyki Zobacz więcej
oczyszczonej szczypta cukru 1 łyżeczka soli 150 g mąki krupczatki 150 g mąki żytniej żurkowej 100 g mąki pszennej uniwersalnej około 6-7 łyżek siemienia lnianego Przesiana mąkę i sodę dokładnie Zobacz więcej
słodkim, jak i wytrawnym. Przykładowe pierogi z menu: z owocami leśnymi podawane z grillowanym jabłkiem i biszkoptem, polane sosem waniliowym (14 zł), z jagodami, kruszonymi orzechami, wiórkami Zobacz więcej
pszennej, a wierzch posypywany jest makiem, sezamem lub solą. Przepisów na różne wariacje jest bardzo dużo. Poczynając od dodatków innych mąk (żytniej, orkiszowej, z kamutu...), po dodatek ziół, Zobacz więcej