ocet jabłkowy domowej roboty

Trzy warstwy chleba (następnym razem zdecydowanie własny, nie tostowy), na pierwszym 'pięterku' masło, pieczony indyk i domowej roboty konfitura z żurawiny, na drugim piętrze majonez, roszponka (można Zobacz więcej
skórki, starłam na tarce na cienkie plasterki. do małego kubka wlałam śmietanę i jogurt, dodałam koperek, ocet, doprawiłam do smaku solą, cukrem i pieprzem. przygotowane ogórki zalewam chwilkę prze Zobacz więcej
Ciąg dalszy przetworów na zimę domowej roboty. Postanowiłam w tym roku zrobić trochę sałatek na zimę. Pierwsza jest z cukinii i papryki w zalewie curry. Składniki: 1,5 kg cukinii (już bez pestek) 3 Zobacz więcej
Herbiwo
Herbiwo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Herbivore's meals
Frytki z selera

Frytki z selera 77

3
dogrzewa ;)). Proste, paprykowe, pikantne, pyszne. Świetne z sosem pomidorowym. Użyłem odrobiny octu dla 'podbicia' smaku delikatną nutą kwasku, ale jeśli nie masz dostępu do octu domowej roboty, to Zobacz więcej
Jakiś czas temu zostałam poproszona o zwiększenie ilości przepisów na sałatki, które można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Dzisiejsza propozycja to chrupiąca sałata z pysznym tuńczykiem, krążkami Zobacz więcej
migdałów bez skórki 6 łyżek soku z cytryny 1 łyżka octu jabłkowego 1 1/2 łyżki siemnienia lnianego 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki płatków drożdżówych 1 łyżeczka przyprawy warzywanej domowej roboty 1 Zobacz więcej
ocet domowej roboty. Przepis –> ocet jabłkowy Obrane jabłka kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone przekładamy do garnka i wlewamy wodę. Wody należy dodać tyle by pokryła dno, aby jabłka nie Zobacz więcej
Kolejne przetwory w mojej kolekcji to sok i dżem z czarnego bzu. Sok z bzu będzie idealnym lekarstwem wzmacniającym organizm w okresie zimowym, zaś dżemik da pyszny powiew lata, kiedy odezwie się Zobacz więcej
Odrobina słodkiego szaleństwa pobudzająca zmysły nie jest niczym złym, a nawet wskazanym, pod warunkiem, że znamy umiar. Proponuję Wam słodkość w postaci pysznych biszkoptów z kremem karmelowym. Zobacz więcej
Bardzo lubię potrawy z warzyw podane z sadzonym jajkiem, które są znakomitym pomysłem na szybki obiadek. Moja propozycja to marchewka, pietruszka i szalotki duszone z cudownie pachnącym lubczykiem, Zobacz więcej
Domowy ketchup własnej roboty to wyjatkowy smak i pewność co do jego zawartości. Idealny do domowej pizzy, pieczonego mięsiwalub jako dodatek do kanapki. Tak przygotowany ketchup możemy również Zobacz więcej
ilka
ilka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Yummu homemade cooking
Wegański tatar

Wegański tatar 42

3
burak 1/4 szklanki surowej kaszy jaglanej 1/2 czerwonej cebuli 1 średnie jabłko 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka octu jabłkowego (domowej roboty najlepszy) 1-2 Zobacz więcej
wyrobienia gorąca woda ok. 400 ml masło 1 łyżka szczypta soli farsz cebula 1 szt. świeża posiekana pokrzywa ok. 4 garście masło klarowane lub tłuszcz gęsi 2 łyżki domowy ocet jabłkowy kilka łyżek Zobacz więcej
niemal wyłącznie dania na słodko. No cóż, cała ja. Dzisiaj wersja vegan, bardziej "organiczna", szybka... pewnie zdrowsza. 1 stugramowy woreczek ryżu brązowego (wszystko na 2 porcje) kilka łyżek musu Zobacz więcej
(Proporcje na ok. 250g) SKŁADNIKI: - ok. 200g korzenia chrzanu, - 12 łyżek wrzącej wody, - 1 łyżka octu jabłkowego, - 1 łyżka cukru, - 1/2 łyżeczki soli. WYKONANIE Chrzan obieram, kroję w mniejsze Zobacz więcej
Gotuję...
Gotuję... Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuję...
Krem z młodej marchwii

Krem z młodej marchwii 49

0
(z kostki lub domowej roboty) 3 średniej wielkości ziemniaki 4-5 łyżek kminu rzymskiego (kumin) 2 łyżki tartego świeżego imbiru puszka (85 ml) mleka kokosowego sól i kolorowy pieprz do smaku 3-4 Zobacz więcej
ulcia26
ulcia26 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchniauli
Królewska szarlotka

Królewska szarlotka 595

0
Miałam ochotę na szarlotkę , a ponieważ mama mi podarowała słoik musu jabłkowego postanowiłam go wykorzystać.Byle do magicznej wiosny. Bo choć zima nie dokuczyła to ja już tęsknię za wiosną. Przepis Zobacz więcej
Lubię octy. Ale muszą to być dobre, aromatyczne octy. Najlepiej własnej roboty. Używam ich do sałatek, sals, chutney'ów...musztard. Domowo robione octy są delikatniejsze i pięknie pachną. Nie Zobacz więcej
i spróbowałam zapiekaną. Była sucha i nijaka. Tym razem postanowiłam podejść do sprawy inaczej i udusiłam ją w piwie z cebulą... Niebo w gębie! Polecam spróbować każdemu, kto tęskni za smakiem białej Zobacz więcej