odgrzewana pieczeń rzymska

Pieczeń wyszła super - miękka, z bardzo ziołowym sosem. Być może byłaby jeszcze lepsza gdybym naszpikowała mięso słoniną - łopatka była chuda, ale słoniny akurat nie miałam. I bez niej wyszło pysznie. Zobacz więcej
Dawno nie piekłam wołowiny, więc kiedy udało się kupić ładny kawałek, postanowiłam upiec go w całości. Ponieważ jakiś czas temu zepsuło mi się znakomite narzędzie do szpikowania słoniną, tym razem Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stare Gary
Pieczeń wołowa z kminkiem

Pieczeń wołowa z kminkiem 456

0
Pyszna wołowa pieczeń z dużą ilością kminku. Pieczeń była smaczna i na ciepło i na zimno, krojona w cienkie plastry. Garnek rzymski sprawdza się w takich przepisach świetnie - mięso jest miękkie a Zobacz więcej
Nie zawsze mam chęć na długie pieczenie mięsa w wolnowarze. W takich sytuacjach dobrze sprawdza się garnek rzymski. Po dwóch godzinach wołowina jest miękka a na dodatek mamy sporo dobrego sosu. Goleń Zobacz więcej
przez ok. godzinę lub dłużej bez pokrywki, często mieszając i dodając wodę. Ja jednak pozostawiłam pokrywkę. Gulasz najlepiej zostawić na noc w chłodnym miejscu, aby się przegryzł. 5. Następnego dnia Zobacz więcej
natalia.r
natalia.r Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Poezja-smaku
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku 136

0
Polacy zawsze uważali, że coś co obce jest lepsze. Stąd pierogi ruskie, ryba po grecku, karp po żydowsku, pieczeń rzymska, a fasolka… po bretońsku. Fasolka goszcząca na polskich stołach (i w barach) Zobacz więcej
W Święta zazwyczaj rządzą wieprzowe i drobiowe pieczenie. Nie każdy jednak za takimi przysmakami przepada. Dla pragnących nieco orientu proponuję świąteczny tażin z wołowiny. Tażin to potrawa Zobacz więcej
planowałem zrobić od bardzo dawna. W zasadzie od momentu, kiedy pierwszy raz go spróbowałem, jakieś trzy lata temu w warszawskim Meat Love. Wtedy koncepcja pieczenia w niskiej temperaturze przez 10 Zobacz więcej
). Czas gotowania - do 20 minut (czas gotowania jest orientacyjny). Po wyłączeniu gazu, pozostawić ryż pod pokrywką na 5 minut. Podczas gotowania, w razie potrzeby można dodać więcej wody, a jeśli Zobacz więcej
i odstawiasz. Ciecierzycę mielisz w maszynce do mielenia strączkowych. Dodajesz do niej posiekaną natkę pietruszki, wyciśnięty czosnek, przyprawy, olej i kleiste siemię lniane. Wszystko wyrabiasz w Zobacz więcej
w piekarniku śniadanie i kurczak dochodzi do siebie, na palniku gotuje mi się ryż/makaron/kasza. Kroją się warzywa, Śniadanie zostawiam na rano. Posiłki pakuję w lunchboxy. Wszystko zajmuje mi ok 40 Zobacz więcej
, wielofunkcyjne pożywne i mega smaczne. Jeśli jeszcze nie przekonaliście się, że warzywne burgery mają same zalety, to idealna okazja. ich przygotowanie, poza pieczeniem, nie zajmuje więcej niż 20 Zobacz więcej
Nina
Nina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nina w kuchni
Rwana wołowina, ropa vieja

Rwana wołowina, ropa vieja 503

0
Weź kawałek ładnej wołowiny na pieczeń, pokręć się chwilę w kuchni. Włóż pieczeń do piekarnika na dłuższy czas. Wyjmij mięso tak wilgotne i delikatne, że bez trudu rozerwiesz je widelcem. Zbierz Zobacz więcej
Domowy kebab z frytkami i surówka z białej kapustyKuchnia u Poli | Kuchnia u Poli Kuchnia u Poli Domowy kebab z frytkami i surówka z białej kapusty 9 stycznia 2015 / by Pola / in DANIA OBIADOWE Gdy Zobacz więcej
! Można w nim piec mięsa, ryby, zapiekanki warzywne, lazanię. Ja mam garnek duży z pokrywką, można też kupić formy keksówki do pieczenia chlebów czy pasztetów. A czemu jest tak zachwalany? bo gotujemy Zobacz więcej
akurat najmniej lubię w domowych wypiekach), koniecznie spróbujcie tego chlebka. Jest naprawdę bardzo smaczny i nieziemsko pachnie podczas pieczenia. To zdecydowanie coś dla wielbicieli cebulowych Zobacz więcej
na wskroś zimowy: zapiekankę z rzepą, pasternakiem i jarmużem.. Dość prosty do wykonania, bardzo pożywny, jednogarnkowy praktycznie. Bardzo łatwo można go zmodyfikować (nie masz rzepy? trudno, daj Zobacz więcej
groszek i trochę wody na bardzo rozgrzaną patelnię, gotuj 1 minutę i podawaj z masłem), oczywistości - np. przepis na rosół (raczej zwykły) i niezawodne klasyki - np. coq au vin czy pieczeń rzymska. Zobacz więcej
pieczenia. Wizualny efekt kawałków pręgi na kości był drugorzędny, choć mile widziany w przyszłości :) Ile ja miałam śmiechu z samej siebie jak po wizycie Łukasza z Befsztyka, który dostarczył mi Zobacz więcej