odgrzewana pieczeń rzymska

{{headerMessage}}
Pieczeń wyszła super - miękka, z bardzo ziołowym sosem. Być może byłaby jeszcze lepsza gdybym naszpikowała mięso słoniną - łopatka była chuda, ale słoniny akurat nie miałam. I bez niej wyszło pysznie. Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stare Gary
Pieczeń wołowa w garnku rzymskim

Pieczeń wołowa w garnku rzymskim 274

0
{{headerMessage}}
Dawno nie piekłam wołowiny, więc kiedy udało się kupić ładny kawałek, postanowiłam upiec go w całości. Ponieważ jakiś czas temu zepsuło mi się znakomite narzędzie do szpikowania słoniną, tym razem Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stare Gary
Pieczeń wołowa z kminkiem

Pieczeń wołowa z kminkiem 647

0
{{headerMessage}}
Pyszna wołowa pieczeń z dużą ilością kminku. Pieczeń była smaczna i na ciepło i na zimno, krojona w cienkie plastry. Garnek rzymski sprawdza się w takich przepisach świetnie - mięso jest miękkie a Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nie zawsze mam chęć na długie pieczenie mięsa w wolnowarze. W takich sytuacjach dobrze sprawdza się garnek rzymski. Po dwóch godzinach wołowina jest miękka a na dodatek mamy sporo dobrego sosu. Goleń Zobacz więcej
natalia.r
natalia.r Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Poezja-smaku
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku 146

0
{{headerMessage}}
Polacy zawsze uważali, że coś co obce jest lepsze. Stąd pierogi ruskie, ryba po grecku, karp po żydowsku, pieczeń rzymska, a fasolka… po bretońsku. Fasolka goszcząca na polskich stołach (i w barach) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W Święta zazwyczaj rządzą wieprzowe i drobiowe pieczenie. Nie każdy jednak za takimi przysmakami przepada. Dla pragnących nieco orientu proponuję świąteczny tażin z wołowiny. Tażin to potrawa Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przez ok. godzinę lub dłużej bez pokrywki, często mieszając i dodając wodę. Ja jednak pozostawiłam pokrywkę. Gulasz najlepiej zostawić na noc w chłodnym miejscu, aby się przegryzł. 5. Następnego dnia Zobacz więcej
{{headerMessage}}
planowałem zrobić od bardzo dawna. W zasadzie od momentu, kiedy pierwszy raz go spróbowałem, jakieś trzy lata temu w warszawskim Meat Love. Wtedy koncepcja pieczenia w niskiej temperaturze przez 10 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
). Czas gotowania - do 20 minut (czas gotowania jest orientacyjny). Po wyłączeniu gazu, pozostawić ryż pod pokrywką na 5 minut. Podczas gotowania, w razie potrzeby można dodać więcej wody, a jeśli Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i odstawiasz. Ciecierzycę mielisz w maszynce do mielenia strączkowych. Dodajesz do niej posiekaną natkę pietruszki, wyciśnięty czosnek, przyprawy, olej i kleiste siemię lniane. Wszystko wyrabiasz w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w piekarniku śniadanie i kurczak dochodzi do siebie, na palniku gotuje mi się ryż/makaron/kasza. Kroją się warzywa, Śniadanie zostawiam na rano. Posiłki pakuję w lunchboxy. Wszystko zajmuje mi ok 40 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, wielofunkcyjne pożywne i mega smaczne. Jeśli jeszcze nie przekonaliście się, że warzywne burgery mają same zalety, to idealna okazja. ich przygotowanie, poza pieczeniem, nie zajmuje więcej niż 20 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Lubicie gołąbki? Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu moja wersja - pieczona, bez zawijania, z zastosowaniem delikatniejszej w smaku kapusty pekińskiej, z ryżem brązowym oraz czerwoną soczewicą. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Lubicie gołąbki? Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu moja wersja - pieczona, bez zawijania, z zastosowaniem delikatniejszej w smaku kapusty pekińskiej, z ryżem brązowym oraz czerwoną soczewicą. Zobacz więcej
Nina
Nina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nina w kuchni
Rwana wołowina, ropa vieja

Rwana wołowina, ropa vieja 578

0
{{headerMessage}}
sosu, który można też nieco zredukować, by był bardziej gęsty. Przed podaniem można posypać posiekaną natką kolendry. Przepisy na inne, wolno pieczone (w niskiej temperaturze) potrawy: Udziec Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i wrzucamy do brytfanki. Końcowy efekt to uczta dla podniebienia . Dobrze jest usiąść sobie z kuflem piwa przed telewizorem oglądając mecz. Pozdrawiam gorąco Kuba. Tags:frytkikebabkebab wołowy Ciasto Zobacz więcej
{{headerMessage}}
! Można w nim piec mięsa, ryby, zapiekanki warzywne, lazanię. Ja mam garnek duży z pokrywką, można też kupić formy keksówki do pieczenia chlebów czy pasztetów. A czemu jest tak zachwalany? bo gotujemy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
akurat najmniej lubię w domowych wypiekach), koniecznie spróbujcie tego chlebka. Jest naprawdę bardzo smaczny i nieziemsko pachnie podczas pieczenia. To zdecydowanie coś dla wielbicieli cebulowych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na wskroś zimowy: zapiekankę z rzepą, pasternakiem i jarmużem.. Dość prosty do wykonania, bardzo pożywny, jednogarnkowy praktycznie. Bardzo łatwo można go zmodyfikować (nie masz rzepy? trudno, daj Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z rusztu w sosie barbecue (czasochłonna, za to ze zdjęciem), hinduska fasolka z cytryną i kuminem, piersi z kaczki w słodko-kwaśnym sosie i tarta z octem jabłkowym (wariant tarty cytrynowej, gdzie Zobacz więcej