odgrzewana pieczeń rzymska

Pieczeń wyszła super - miękka, z bardzo ziołowym sosem. Być może byłaby jeszcze lepsza gdybym naszpikowała mięso słoniną - łopatka była chuda, ale słoniny akurat nie miałam. I bez niej wyszło pysznie. Zobacz więcej
Dawno nie piekłam wołowiny, więc kiedy udało się kupić ładny kawałek, postanowiłam upiec go w całości. Ponieważ jakiś czas temu zepsuło mi się znakomite narzędzie do szpikowania słoniną, tym razem Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stare Gary
Pieczeń wołowa z kminkiem

Pieczeń wołowa z kminkiem 618

0
Pyszna wołowa pieczeń z dużą ilością kminku. Pieczeń była smaczna i na ciepło i na zimno, krojona w cienkie plastry. Garnek rzymski sprawdza się w takich przepisach świetnie - mięso jest miękkie a Zobacz więcej
Nie zawsze mam chęć na długie pieczenie mięsa w wolnowarze. W takich sytuacjach dobrze sprawdza się garnek rzymski. Po dwóch godzinach wołowina jest miękka a na dodatek mamy sporo dobrego sosu. Goleń Zobacz więcej
natalia.r
natalia.r Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Poezja-smaku
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku 145

0
Polacy zawsze uważali, że coś co obce jest lepsze. Stąd pierogi ruskie, ryba po grecku, karp po żydowsku, pieczeń rzymska, a fasolka… po bretońsku. Fasolka goszcząca na polskich stołach (i w barach) Zobacz więcej
W Święta zazwyczaj rządzą wieprzowe i drobiowe pieczenie. Nie każdy jednak za takimi przysmakami przepada. Dla pragnących nieco orientu proponuję świąteczny tażin z wołowiny. Tażin to potrawa Zobacz więcej
przez ok. godzinę lub dłużej bez pokrywki, często mieszając i dodając wodę. Ja jednak pozostawiłam pokrywkę. Gulasz najlepiej zostawić na noc w chłodnym miejscu, aby się przegryzł. 5. Następnego dnia Zobacz więcej
planowałem zrobić od bardzo dawna. W zasadzie od momentu, kiedy pierwszy raz go spróbowałem, jakieś trzy lata temu w warszawskim Meat Love. Wtedy koncepcja pieczenia w niskiej temperaturze przez 10 Zobacz więcej
Ten ryż był świetnym dodatkiem do pieczonej rwanej wołowiny po kubańsku, ropa vieja (spróbuj jej, na pewno nie pożałujesz!). Taki obiad od razu powoduje, że chce Ci się tańczyć salsę i pić mojito :) Zobacz więcej
i odstawiasz. Ciecierzycę mielisz w maszynce do mielenia strączkowych. Dodajesz do niej posiekaną natkę pietruszki, wyciśnięty czosnek, przyprawy, olej i kleiste siemię lniane. Wszystko wyrabiasz w Zobacz więcej
albo na kanapki - część nadziewam jako szaszłyki - część wkładam do jakiegoś warzywa Wszystko zależy od tego co akurat mam, co kupiłam, co było w promocji. WSTAWIAJĄC omleta, wstawiam również mięso Zobacz więcej
w piekarniku, mikrofalówce i na patelni marchewkę i pietruszkę możecie wymienić na buraka, batata, a nawet seler wymieniając zestaw przypraw, za każdym razem uzyskacie inny smak burgerów doskonałe w Zobacz więcej
. Można część zamrozić. Polecam odgrzewać te gołąbki w rondlu albo na patelni zalane sosem pomidorowym . Składniki: na około 15 sztuk 200 g brązowego ryżu 150 g czerwonej soczewicy 1 średnia cebula Zobacz więcej
. Można część zamrozić. Polecam odgrzewać te gołąbki w rondlu albo na patelni zalane sosem pomidorowym . Składniki: na około 15 sztuk 200 g brązowego ryżu 150 g czerwonej soczewicy 1 średnia cebula Zobacz więcej
Nina
Nina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nina w kuchni
Rwana wołowina, ropa vieja

Rwana wołowina, ropa vieja 558

0
wolnowar, koniecznie go użyj, jeśli nie, wystarczy piekarnik i duże naczynie do zapiekania z pokrywką. Jako, że trudno oszacować czas pieczenia - wołowina wołowinie nierówna, mogę tylko powiedzieć, Zobacz więcej
Domowy kebab z frytkami i surówka z białej kapustyKuchnia u Poli | Kuchnia u Poli Kuchnia u Poli Domowy kebab z frytkami i surówka z białej kapusty 9 stycznia 2015 / by Pola / in DANIA OBIADOWE Gdy Zobacz więcej
! Można w nim piec mięsa, ryby, zapiekanki warzywne, lazanię. Ja mam garnek duży z pokrywką, można też kupić formy keksówki do pieczenia chlebów czy pasztetów. A czemu jest tak zachwalany? bo gotujemy Zobacz więcej
akurat najmniej lubię w domowych wypiekach), koniecznie spróbujcie tego chlebka. Jest naprawdę bardzo smaczny i nieziemsko pachnie podczas pieczenia. To zdecydowanie coś dla wielbicieli cebulowych Zobacz więcej
na wskroś zimowy: zapiekankę z rzepą, pasternakiem i jarmużem.. Dość prosty do wykonania, bardzo pożywny, jednogarnkowy praktycznie. Bardzo łatwo można go zmodyfikować (nie masz rzepy? trudno, daj Zobacz więcej
(w przypadku mięsa nazywanego peklowaniem). Dla bardziej zaawansowanych w kuchni - raczej bez zaskoczenia. Rozdział napisany jest w konwencji objawienia, jakim było dla autora zrozumienie, że bez Zobacz więcej